torsjö live vers2

Polisen sökte med helikopter efter försvunnen mitt i natten

Polisen sökte med helikopter efter försvunnen mitt i natten

Polisen sökte med helikopter över Hässleholm efter en försvunnen äldre man natten till söndagen. Mannen hade försvunnit från sjukhuset i Hässleholm där han var inlagd, men återfanns några timmar senare välbehållen på sin hemadress i Perstorp.

Många hässleholmare fick nattsömnen störd och undrade vad som pågick när helikoptrar hovrade över staden i mörkret. Frilagt kontaktade polisen redan på söndagsförmiddagen, men mediecentret på regionledningscentralen hittade då inga uppgifter.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Många har ringt om det. Det var kanske lite störande. Men tyvärr hittar jag ingen händelserapport. Vi har inte haft några sökinsatser de senaste dagarna. Kanske det inte var polisens helikopter, sa presskommunikatören Kim Hild som även frågade yttre befäl.

På måndagen hade Norra Skåne dock en notis om saken. Av den framgick att mannen hade hittats i Perstorp. Med hjälp av de uppgifterna kan på tisdagen även Frilagt få del av rapporten som hade registrerats som en händelse i Perstorp.

– Mannen var inte tvångsvårdad och hade rätt att lämna sjukhuset, men det fanns en oro att han kunde befinna sig i fara på grund av sitt sjukdomstillstånd, förklarar presskommunikatören Calle Persson.

Polisen fick larmet klockan 23.07 på lördagskvällen och beställde därefter helikopterinsats.

– Helikopter är ofta en stor tillgång när det gäller att söka efter försvunna personer eftersom det då går snabbare att söka av större ytor, förklarar Calle Persson.

Mörkret försvårar, men hindrar inte, helikoptersökning.

– Helikoptrarna är utrustade med värmekameror. Det går också fortare att söka av vägar och cykelstigar med helikopter även när det är mörkt, säger Calle Persson.

Den här gången hittades den försvunne dock inte med hjälp av helikopter. Det var en privatperson som observerade mannen i Perstorp, tog kontakt med honom och larmade polisen. En patrull kom till platsen för kontroll. Då var klockan 03.39, sökinsatsen kunde avblåsas och mannen transporteras till sjukhuset i Hässleholm för fortsatt vård.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se