torsjö live vers2

Majoritetsvalkretsar?

Majoritetsvalkretsar?

INSÄNDARE. Höstens politiska föreställning i detta land belyser vad man kan uppleva som brister i valsystemet. Uppenbarligen är det numera svårt att prestera majoritetsförhållande i de beslutande församlingarna. Dessutom är det ju uppenbart att mer eller mindre extrema partier under 10 procent får ett orimligt inflytande på politiken i förhållande till sin storlek. Tittar man några år tillbaka så kan Miljöpartiet och Vänstern räknas dit och i nutid verkar det ju gälla Centerpartiet och till viss del Liberalerna.

I en del andra länder tillämpar man majoritetsvalkretsar. Vinnaren tar allt är en annan benämning. Med tiden brukar det leda till en höger- respektive en vänstergruppering där väljarna får välja på två distinkta alternativ med olika syn på hur samhället ska organiseras. Kanske inte fullt ut lika demokratiskt som det proportionella valsystemet men det verkar ge tydligare majoriteter att bilda regeringen efter.

Och, framför allt, småpartier får inte oproportionerligt stor makt.

Är det den vägen vi måste gå?

 

Håkan Spångberg

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se