torsjö live vers2

Rättegång om terrorbrott i Köpenhamn inledd

Rättegång om terrorbrott i Köpenhamn inledd

På tisdagen inleddes rättegången mot Moyed al-Zoebi, den tidigare Vittsjöbon som misstänks för att ha planerat ett terrordåd i Köpenhamn tillsammans med två andra personer. I Köpenhamns byret spelade åklagaren upp en video där al-Zoebi håller ett långt tal om muslimers plikt med mera medan han går omkring på en parkeringsplats med ryggsäck. Det skriver danska tv2. Den nu 31-årige syriern nekar till brott.

Mordbranden orsakade stora skador i den shiamuslimska lokalen i Malmö. Foto: Polisen

Enligt åtalet planerade Moyed al-Zoebi tillsammans med två andra personer attacker med knivar och bomber mot slumpvis utvalda personer i Köpenhamn. Den ene medarbetaren är fortfarande inte identifierad, den andre är enligt åklagaren Sonja Hedegaard den 22-årige syriern Dieab Khadigahs som redan i juli 2017 dömdes till sex och ett halvt års fängelse för brottet i Tyskland.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Khadigas stoppades i november 2016 av polisen i Rödby när han försökte ta sig in i Danmark. Han hade inte giltiga resehandlingar. Tillbaka i Tyskland visade det sig att hans ryggsäck innehöll bland annat 17 460 tändstickor. I hans telefon fanns ett bombrecept där svavel från tändstickor var en av ingredienserna. Fallet har därför i Danmark kallats ”taendstik-sagen”. I ryggsäcken fanns också två långa köksknivar, batterier, walkie-talkies med mera.

Moyed al-Zoebi lade ut videon med sitt tal på Facebook dagen innan han reste till Danmark den 19 november 2016. På videon finns texten: ”Detta är den sista videon jag sänder”.

Han kallar sig journalist och kom till Sverige med fru och en tvåårig son 2015. Kort tid därefter dog sonen i en trafikolycka och senare lämnade hans fru honom. I april 2017 frikändes han från åtalet för terroristbrott alternativt mordbrand mot en shiamuslimsk lokal i Malmö. Domstolen slog dock fast att han var IS-sympatisör. Han lämnade information om branden till IS-kopplade mediekanaler.

Säpo omhändertog honom direkt efter rättegången i Malmö tingsrätt eftersom han bedömdes som en säkerhetsrisk och krävde också att han skulle utvisas. Det visade sig dock att han varken kunde utvisas till hemlandet Syrien eller till Saudiarabien där han under flera perioder bott och arbetat.

Han har suttit häktad i Köpenhamn i drygt ett år, sedan i december 2017. Men danska tv2 berättar om hur han redan den 7 november greps på Kastrups flygplats, på väg att resa till Istanbul på falskt pass. För det fick han 40 dagar bakom lås och bom. Under den tiden reste danska polisen till Tyskland för att förhöra Khadigah, vilket ledde till att al-Zoebi anhölls för att ha planlagt terrordådet.

Han var under en tid också i Sverige misstänkt för att ha förberett terrorbrott i Danmark och förhördes om detta den 11 december 2017, men dagen därpå meddelades att ärendet var nedlagt. Nio dagar senare delgav dansk polis honom misstanke om brottet.

Totalt åtta dagar har avsatts för rättegången som fortsätter den 29 januari. Dom väntas den 5 mars.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se