torsjö live

Extra sammanträde om skolans sparuppdrag

Extra sammanträde om skolans sparuppdrag

Hässleholms skolpolitiker har imorgon kväll, torsdag, ett extra sammanträde för att besluta om sparuppdraget på 49 miljoner kronor. De fackliga företrädarna har inte begärt central förhandling om förslaget.

– Det rekommenderas inte från centralt håll. En sådan förhandling ger inget resultat, säger Kristina Rauer, ordförande i Lärarförbundet i Hässleholm.

Sparförlaget stoppades tillfälligt efter att samtliga fackliga organisationer förklarat sig oeniga med arbetsgivaren vid MBL-förhandlingen. Facken hade därmed möjlighet att begära central förhandling senast på tisdagen. Men det var alltså aldrig aktuellt. Facken ville bara skramla med de vapen de har.

– Vi gjorde det för att markera mot arbetsgivaren, fördröja och få dem att tänka efter. Det blev i alla fall votering i nämnden, säger Kristina Rauer.

Det förslag som nu står på barn- och utbildningsnämndens dagordning gäller enbart hur mycket som ska sparas på verksamheterna för att få ihop totalt 49 miljoner, inte vad som ska förändras. Egentligen handlar sparpaketet om 73 miljoner kronor, men tjänstemännen har redan tagit fram förslag på neddragningar och uteblivna satsningar på 24 miljoner som inte behöver beslutas politiskt.

Kristina Rauer säger att de fackliga organisationerna ska arbeta gemensamt framöver och bevaka vilka effekter besparingarna får.

– När beslutet väl är fattat ska vi jobba för att skadorna ska bli så små som möjligt. Det är givetvis viktigt att se över alla utgifter när man handskas med skattepengar. Men att det skulle finnas en massa pengar att spara på skolverksamheterna ser vi bara som trams. Vi ska se till att ”vara på tå” och kräva riskbedömningar, göra anmälningar till Arbetsmiljöverket vid behov med mera, säger hon.

Alla organisationsförändringar måste också förhandlas ytterligare.

– Vi blir egentligen inblandade i allt, säger Kristina Rauer.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se