logga-ligg-tjock

Gymnasietjejer fixar välgörenhetskonsert Vill bekämpa ALS

Gymnasietjejer fixar välgörenhetskonsert Vill bekämpa ALS

De tre HTS-eleverna, Saga Castor, Milla Karp och Amanda Rosén Menghini, anordnar en välgörenhetskonsert till förmån för ALS-forskning.

Varför inte en välgörenhetskonsert som gymnasiearbete? Det var en idé som kom att förena tre driftiga tjejer, Saga Castor, Milla Karp och Amanda Rosén Menghini. De går tredje året på det estetiska programmet på Hässleholms Tekniska Skola (HTS).

– Vi tänkte först på bland annat Barncancerfonden, berättar Saga Castor – men sedan kom vi på att vi ville göra något som stack ut lite mer.

Det blev till förmån för ALS-forskning. Att det blev så är delvis Björn Andreassons förtjänst. Även om han istället använt fotbollen som insamlingskanal.

Tjejerna har musik som sitt stora gemensamma intresse. Saga och Amanda älskar att sjunga och Milla trivs allra bäst med sin tenorsaxofon. Inför konserten med popmusik har de engagerat musikaliska släktingar och vänner, som är helt med på noterna.och ställer upp ideellt.

Millas pappa, musikläraren Fredrik Karp kommer att fungera som kapellmästare. Övriga medverkande är Kajsa Alm, Anna-Karin Pålsson, Nora Hedberg, Malte Karp, Olof Karp, Jacob Gustavsson, Jonas Rydström och Johannes Ivarsson.

Konserten äger rum i Hässleholm kulturhus, den 7 mars. Tjejerna hoppades på blå salongen, men när kulturchefen i kommunen Anders Rosengren fick höra talas om planerna erbjöd han dem den rymligare röda salongen, helt kostnadsfritt. Tack vare den större lokalen kommer tjejernas ursprungliga mål att samla in 20 000 kronor att överträffas.

– Vi har redan över 200 biljetter sålda, säger Amanda glatt. Biljetterna kostar 100 kronor styck.

Björn Andreasson använder fotbollen som ett vapen i kampen mot ALS.

Att Saga, Milla och Amanda enades om att stödja just kampen mot ALS (amyotrofisk lateral skleros) beror till stor del på att Björn Andreasson som fungerat som inspirationskälla. Han kommer från Röke, samma by som Saga och Milla. Björns pappa Ola har drabbats av sjukdomen, men när det blev känt bestämde sig familjen för att hantera det konstruktivt och göra något positivt tillsammans, istället för att fastna i sjukdomsproblematiken. Det ledde fram till en fotbollsturnering till förmån för ALS-forskning.

– Min pappa har ju varit en eldsjäl inom fotbollen i Röke, säger Björn. Han kunde själv vara med och spela en liten stund. Man får ta vara på tiden man har så mycket som möjligt, istället för att bara se det negativa. Trots allt är min pappa fortfarande ganska pigg och han har humorn kvar.

Turneringen ledde till att 120 000 kronor samlades in i september i fjol, en del av pengarna kom från sponsorer. En företagare bosatt i Hörja, Nicklas Johannesen, och hans kollegor Måns Stigevi och Peter Johnsson på Vittsjöföretaget NMP Lego skänkte 20 000 kronor. Björn Andreasson planerar att genomföra en ny turnering med samma koncept den 6 juli i år. Dessutom har Saga, Milla och Amanda bett honom att komma och berätta om sitt engagemang i kampen mot ALS på välgörenhetskonserten.

ALS verkar förlamande på kroppens muskler. Förloppet varierar från person till person, men slår med tiden ut både förmågan att tala och svälja. Till sist även förmågan att andas. Eftersom det inte finns något botemedel, utan bara bromsmediciner med kraftiga biverkningar, är det angeläget att satsa mer på forskning. Två kända personer som drabbats av sjukdomen är fysikern Stephen Hawkin och journalisten Ulla-Karin Lindquist. Den senare berättar om sin sjukdom i sin bok Ro utan åror. Till hennes minne upprättades en fond till förmån för forskning, dit medlen både från välgörenhetskonserten och fotbollsturneringen går.

Text och foto: Urban Önell

För mer information och bokning av biljetter till konserten se:

https://www.facebook.com/events/359603821258252/

https://www.nortic.se/dagny/event/20895?

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se