torsjö live vers2

Röke blås spelar igen – med Mikael Järlestrand och inhyrd dirigent

Röke blås spelar igen – med Mikael Järlestrand och inhyrd dirigent

Mikael Järlestrand är solist vid konserten med Röke blås den 28 april. Järlestrand är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö där han hade professor Göte Strandsjö som lärare. På bilden sjöng han vid 100-årsjubileet av Göte Strandsjös födelse i Pingstkyrkan Europaporten i Malmö 2016.
Tommy Andersson är inhyrd dirigent för Röke blås.

Efter ett förlängt juluppehåll är Röke blås på gång igen. Den inhyrde dirigenten Tommy Andersson, till vardags pianolärare på Kulturskolan, har tagit över taktpinnen efter Ingemar Karp som i julas avtackades efter över 50 år. Den 28 april blir det konsert med den välkände kristne sångaren och låtskrivaren Mikael Järlestrand och pianisten Ola Hedén.

Röke blås var från början en ungdomsorkester, men flera medlemmar har fortsatt så länge att de nu är pensionärer. Som mest har det varit över 50 medlemmar, men de senaste åren och även idag är de cirka 35. Sedan starten i Röke EFS missionshus 1955, alltså för 64 år sedan, har orkestern bara haft två dirigenter, Erik Karp och sonen Ingemar Karp. Det var svårt att hitta en efterträdare till Ingemar Karp som nu spelar valthorn som ”vanlig” orkestermedlem. Därför beslöt styrelsen att i väntan på en mer permanent ledare hyra in en repetitör för ett begränsat antal konserter det närmaste året.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Orkestern består numera av både äldre och yngre blåsare, här trombonsektionen.

På fredagskvällen är det för tredje gången i vår övning i kulturhusets repetitionslokaler på andra våningen. Spelglädjen både hörs och syns. Tommy Andersson dirigerar engagerat, men berättar ödmjukt att det är hans första uppdrag utanför Kulturskolan. Där leder han dock en stor blåsorkester, Ungdomsorkestern. Han är också utbildad i ensembleledning.

– De är jätteduktiga, det handlar mest om finslipningar. De har spelat det här förut, men det finns en del avancerade arrangemang, säger han.

Det blir en långövning en lördag också före konserten.

Röke blås övar i kulturhuset i Hässleholm.

Röke blås ska traditionsenligt spela vid två konserter på nationaldagen, först i Bjärnums hembygdspark och sedan på kvällen vid Algustorpasjön utanför Röke.

Trummisen och orkesterns vice ordförande Johannes Ivarsson är nöjd med orkesterns nya modell.

Johannes Ivarsson, vice ordförande i styrelsen för Röke blås, är glad att spelningarna nu är igång igen.

– Det känns jättebra. Ännu roligare är det att vi hittade en lokal förmåga som kunde ställa upp som dirigent. Det är en modell som funkar kanonbra. Enda skillnaden mot tidigare är egentligen att det blir någon konsert mindre och något färre övningar, men det viktigaste är en större konsert under våren och spelningarna på nationaldagen, säger han.

Han hoppas fortfarande att någon på sikt ska vara beredd att ta sig an uppdraget som dirigent mer permanent.

– Men om inte det blir så fortsätter vi med denna modellen, säger han.

Röke blås, Mikael Järlestrand och Ola Hedén spelar i Pingstkyrkan söndagen den 28 april klockan 18. Läs mer här.

Text och foto: Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se