Gruppen-3a-328x120

Dottern vittnade om knivhuggen som dödade hennes mamma

Dottern vittnade om knivhuggen som dödade hennes mamma

Rättegången om knivmordet inleddes i Hässleholms tingsrätt på fredagen. Bilden togs vid häktningsförhandlingen mot den misstänkte mannen i februari. Foto: Berit Önell

Dottern och en granne vittnade om det brutala våldet när rättegången på fredagen inleddes mot den 43-årige man som är åtalad för mord på sin före detta fru och mordförsök på dottern i deras gemensamma lägenhet i Hässleholm. Dottern lyckades fly in till grannen som också blev vittne till knivhuggen och själv hotad av mannen.

Fem ungdomar blev moderlösa efter händelsen den 4 februari. Den äldsta dottern, i 20-årsåldern, berättade i rättssalen att de inte fått krishjälp förrän efter flera månader och att de mått mycket dåligt på grund av det de upplevt.

Grannen mådde inte heller bra och klarade inte att vittna inför den åtalade som fick sitta i ett annat rum under hennes berättelse.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

-Min pappa har mördat min mamma, skrek dottern i larmsamtalet som spelades upp i Hässleholms tingsrätt.

När hon ringde var hon inne hos grannen där hon också svimmade av en stund innan ambulans och polis kom.

Dottern berättade i förhöret om hur hennes mamma ropat på henne när hon satt och pluggade i sitt rum. Hon gick ut i hallen och såg pappan gå till attack mot mamman, först med slag och sedan med kniv. De förflyttade sig till vardagsrummet där mamman blev liggande på golvet medan knivhuggen fortsatte att hagla. Dottern hittade ett metallrör som hon slog pappan i ryggen med för att få honom att sluta. Hon blev då själv angripen med både struptag och knivhugg mot bröstet.

-Jag tänkte att jag också kommer att dö, berättade hon.

Men hon lyckades värja sig och tog emot de flesta huggen med händerna. Hon öppnade dörren och kallade på grannen som kom ut och såg vad som hände.

-Du som ringt polisen, jag ska döda dig, sa mannen och gick emot grannen med kniven i högsta hugg.

Kammaråklagare Patrick Sonevang redogjorde för den tekniska bevisningen. Enligt den rättsmedicinska utredningen hade kvinnan fått 75 knivhugg. De flesta och de som orsakade hennes död hade tagit i halsen, men hon hade skärskador även i ansiktet, bakhuvudet och på bålen. Skallbenet hade penetrerats av kniven, vilket enligt åklagaren tyder på avsevärd kraft i huggen.

Åklagaren såg ett samband mellan mordet och den husrannsakan som skedde hemma hos familjen mindre än en vecka tidigare. Anledningen var att kvinnan polisanmält att mannen utan hennes vetskap filmat paret i intima situationer och hotat att lägga ut filmen på sociala medier. Dottern hade hjälpt mamman att anmäla och berättade att hon hade varit rädd att något skulle hända när pappan fick veta det.

Föräldrarna hade skilt sig redan 2003, men flyttat ihop igen efter några år. Nu hade det på nytt varit tal om separation. Det var mycket bråk, bland annat om barnuppfostran och ekonomi. Pappan hade också inlett en relation med en ny kvinna. Men det var svårt att hitta annan lägenhet.

Mannen nekade, liksom under hela utredningen, till mord och hävdade att han inte haft uppsåt att döda kvinnan. Men han kunde inte redogöra för händelseförloppet och hänvisade själv till sitt sjukdomstillstånd med mångåriga psykiska besvär. Han förnekade helt försök till mord på dottern och övergrepp i rättssak mot grannen.

Rättegången fortsätter på måndag med bland annat vittnesförhör med polis och rättsläkare. Torsdag är avsatt som reservdag.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se