torsjö live

Person som hotade Bjärnums skola avslöjad

Person som hotade Bjärnums skola avslöjad

Budskapet om att Bjärnum skola skulle hållas stängd den 23 maj för att säkerheten inte kunde garanteras ledde till att skolan fick tips om vem som låg bakom hotet. Skolan har nu dragit tillbaka beslutet och kommer att hålla öppet som vanligt.

I den första informationen till vårdnadshavare på intranätet Schoolsoft på onsdagen framgick inte vari säkerhetsrisken bestod. Den uppdaterade informationen berättar att det handlade om ett hotfullt meddelande.

– Efter att polisen har följt upp tipset anser de att frågan om vem som är skyldig är löst och att det inte längre föreligger någon hotbild mot skola och fritidshem, skriver vikarierande skolchefen Rolf Bengtsson där.

I radio P4 Kristianstad förklarar han att polisen inte anser hotet seriöst.

-Vi fick information om vem som lämnat meddelandet och vi lämnade den till polisen som snabbt agerade och redan under kvällen tog kontakt med personen. Personen har erkänt och polisen anser nu att det är säkrat, säger han i radiointervjun.

Han berättar där också att skolan känt till hotet under någon veckas tid.

– När det närmade sig tidpunkten när det angivits att det skulle hända något var vi tvungna att ta det säkra före det osäkra, säger han.

Skola och fritidshem är alltså öppna som vanligt den 23 maj och den 7 juni är åter en lovdag.

– Vi beklagar den oro som tidigare meddelande har orsakat, men gläds åt att elever och personal nu kan arbeta vidare som vanligt, skriver Rolf Bengtsson.

Han berättar för Frilagt att flera oroliga föräldrar ringde till Bjärnums skolas rektor under onsdagskvällen. Själv fick han ett samtal.

– De ville veta mer. Folk har varit frustrerade över att vi inte vill tala om exakt vad vi vet. Men vi fick säga att vi inte kan lämna ut meddelandet. Det var avsiktligt, för att polisen ska kunna knyta en misstänkt person till meddelandet. Då ska texten inte stå i tidningen, säger han.

Han förklarar att han fortfarande inte kan lämna ut hela meddelandet med hänsyn till eventuell fortsatt polisutredning.

– Men det var formulerat så att vi inte kunde utesluta att människor skulle komma till skada, säger han.

Han konstaterar att det vanliga inte är att en gärningsman annonserar vilken dag ett angrepp ska utföras.

– Vi bedömde från början att hotet troligen inte var seriöst, bland annat på grund av att det fanns ett datum. Risken var minimal, men så länge man inte är säker kan den inte uteslutas.

Datumet blev en anledning att vidta åtgärder för just den dagen. Någon allmänt förhöjd hotrisk mot Bjärnums skola har Rolf Bengtsson inte räknat med.

– Här har någon uttryck att något skulle hända ett visst datum, då är det där vi har den förhöjda risken. Underrättelsearbete har pågått sedan vi fick meddelandet, men vi har inte fått fram fler uppgifter. När tipset nu kom agerade polisen snabbt och resolut, så vi kunde ändra beslutet efter bara någon timme. Det var bättre än väntat, säger han.

Syftet med att stänga skolan var dock inte att få in tips.

– Det var inte huvudavsikten, men det är klart att jag funderat på om det kunde få den effekten, säger Rolf Bengtsson.

Nu är han lättad över att faran kunnat avblåsas.

-Det är jätteskönt att vi nu kan våga känna oss säkra på det utifrån den information som vi har tillgång till. Men det pågår alltid ett säkerhetsarbete på skolorna, i en helt annan omfattning de senaste åren än tidigare, säger han och påpekar att kommunen också drabbats på allvar genom sprängningarna på Hässleholms tekniska skola i december.

Berit Önell

Läs mer här:

2019-05-15 Bjärnums skola stängs av säkerhetsskäl

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se