torsjö live

Akut amputation efter vanvård på äldreboende

Akut amputation efter vanvård på äldreboende

När dottern besökte sin mamma på äldreboendet blev hon chockad. Foten hade djupa infekterade sår och troligen kallbrand. Dottern tillkallade ambulans och på Centralsjukhuset i Kristianstad fick benet amputeras akut.

– Tragiskt att det skulle behöva gå så långt, säger Lotta Tyrberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska på kommunens omsorgsförvaltning, som nu påbörjat en utredning av fallet.

Så såg såren på mammans fot ut när dottern upptäckte dem. Benet fick amputeras akut.

Patientens döttrar har anmält det inträffade till omsorgsförvaltningen och beskriver i flera mejl händelseförloppet. De har också skickat bilder på foten samma kväll som mamman åkte in akut och hur den sett ut tidigare. Den ena systern skriver att personalen tonat ner problemen med såren inför de anhöriga och inte heller sett till att mamman fått rätt vård. Istället har hon bedövats med lugnande medicin. Enligt döttrarna var mamman vid inläggningen också gravt uttorkad, hade tecken på näringsbrist och höga infektionsvärden.

Den ena dottern skriver att hon förväntar sig att få raka svar på flera frågor.

– Ska man behöva ha anhöriga som bevakar det medicinska arbetet och vägvalen? Ska man behöva ha en anhörig som tar en till akuten? Ska det ske först när ens fot ser ut som mammas nu gör? Är detta värdig vård och omvårdnad?

Systrarna anser att IVO, Inspektionen för vård och omsorg, ska kopplas in och kräver att anhöriga ska få vara delaktiga i utredningen så att de kan bidra och få återkoppling.

Lotta Tyrberg förklarar att hon tar det som hänt på största allvar. Hon utgår ifrån att det handlar om någon form av allvarligt missförhållande. Här kan det bli aktuellt med både anmälan enligt lex Sarah när det gäller omvårdnadsbrister och lex Maria när det skett en vårdskada.

– Man kanske hade behövt agera annorlunda innan det gått så här långt. Beroende på övriga diagnoser kan det gå snabbt, men det är tråkigt om det kommer som en överraskning för anhöriga. När de vill vara engagerade ska de få information, säger Lotta Tyrberg.

Här var det dessutom anhöriga som tvingades slå larm akut.

Lotta Tyrberg säger att utredningen bland annat ska syfta till att det inträffade inte upprepas.

– Nu måste vi titta på alla aspekter i utredningen. Det är alltid komplext när även Region Skåne är inblandade, säger hon.

Alla berörda ska vara delaktiga, en händelseanalys ska göras och journaler granskas.

– Och det är jätteviktigt att de anhöriga är med, säger Lotta Tyrberg.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se