torsjö live

Få deltagare från kommunen på Almedalsveckan

Få deltagare från kommunen på Almedalsveckan

Visby är platsen för Almedalsveckan. Foto: Louise Florin, Region Gotland

Färre politiker och tjänstemän än vanligt från Hässleholms kommun reser till årets Almedalsvecka i Visby som invigs idag. Färre deltagare rapporteras även från andra håll och det är också färre programpunkter under årets arrangemang, vilket delvis har sin förklaring i att det är året efter ett valår.

Enligt Almedalsveckans hemsida är arrangemanget världens största demokratiska mötesplats. Vid årets invigning är temat ”Demokratin 100 år – länge leve rösträtten”.

Den enda tjänsteman från Hässleholms kommun som reser till Almedalen i år är folkhälsostrateg Vidar Albinsson. Föreningen Psykologer mot tobak står för mat och logi och kommunen för arbetstiden.

Vidar Albinsson håller på tisdag ett seminarium om den nya tobakslagen med rubriken ”Nya rökfria utemiljöer – möjliga effekter på kommuners folkhälsa”. Han medverkar också i ett seminarium om snus och alternativa nikotinprodukter på tisdag och i en ungdomspolitisk debatt om tobak på onsdag

Folkhälsostrateg Vidar Albinsson är den ende av kommunens tjänstemän som reser till Almedalen i år, med mat och logi bekostade av en förening. Foto: Berit Önell

– I övrigt omvärldsbevakar jag seminarier kopplat till social hållbarhet (Agenda 2030), mänskliga rättigheter (inklusive barnkonvention, konventionen för kvinnors rättigheter och konventionen för personer med funktionshinder) samt ämnen som relaterar till folkhälsopolitikens 8 målområden, meddelar han i ett mejl.

Richard Heingard, projektledare för höghastighetsjärnvägen, är en av de tjänstemän från Hässleholm som oftast varit i Almedalen, men inte heller han reser dit i år.

– Jag har inget konkret uppdrag under Almedalsveckan denna gång och kommer därför inte att vara på plats. Däremot följer jag med i debatten under veckan och lyssnar nyfiket efter frågeställningar som har beröringspunkter med mina olika ansvarsområden på kommunen, meddelar han.

Sverigedemokraterna är det enda av kommunfullmäktiges partier som skickar delegater. Fem personer från SD reser: Hanna Nilsson, Camilla Nordström, Johan Peltonen, Felicia Delsmark och Rebecka Pedersen. Varje person bekostar sin resa och boende själv, men får också ett bidrag från föreningen.

Kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) reser till Almedalen tillsammans med ytterligare fyra personer från partiet. Foto: Lotta Persson

– Det är så klart mindre intresse detta året än förra med tanke på att det var valår förra året men vi tycker det är viktigt ändå att vara på plats och följa med i de politiska frågorna, förklarar kommunalrådet Hanna Nilsson (SD).

Även det ekonomiska läget i kommunen kan bidra till att deltagandet i Almedalsveckan trappas ner. Men kommunledningen har inte uppmanat till restriktivitet.

– Det har inte utgått något allmänt påbud men alla vet ju hu läget är. Sedan är det ju inget ordinarie val i sikte de närmaste åren. Det kanske spelar in, förklarar kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M).

Det går också att följa debatter och seminarier via SVT eller via nätet.

De flesta partier lämnar ingen direkt motivering till varför de inte prioriterar Almedalen i år. Men Vänsterpartiets gruppledare Magnus Åkerborn tar direkt avstånd från arrangemanget.

– Intresset är svalt då Almedalsveckan utvecklats till ett jippo för lobbyister och nazister. De få vettiga debatter och tal ser jag hellre på SVT!

Almedalsveckan startade 1968 med att Olof Palme talade till folket från ett lastbilsflak. Arrangemanget har utvecklats till en hel vecka med tal, debatter och samtal, allt kostnadsfritt och öppet för alla intresserade.  Huvudarrangörer är de lokala politiska partier som är representerade i riksdagen och värd är Region Gotland.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se