torsjö live

Skånetrafikens fågelnät kvar

Skånetrafikens fågelnät kvar

Nätet är kvar under perrongtaket liksom duvorna. Foto: Berit Önell

Skånetrafiken har fortfarande inte tagit bort nätet som förra sommaren blev en dödsfälla för fågelungar under ett perrongtak vid Hässleholms resecentrum. Länsstyrelsen accepterade då att hål togs upp i nätet som en akut åtgärd. Men även i år har det gjorts en anmälan till länsstyrelsen om att fåglar har blivit instängda och dött.

– Det bästa hade varit att de tagit ner nätet, säger länsstyrelsens naturvårdshandläggare Per Levenskog.

Frilagt berättade i fjol om nätet som Skånetrafiken satt upp för att hålla duvor borta från perrongen och busstationen som har samma tak. Anledningen var att fåglarna smutsade ner på bänkarna så att folk inte kunde sitta där. Men duvorna hade byggt bon innanför nätet. Många reagerade på duvungarnas skrik och såg panikslagna fåglar flyga mot nätet, men när Skånetrafiken och Jernhusen fick information skyllde de bara på varandra. Inte förrän Frilagts artikel publicerats en vecka efter anmälan klippte Skånetrafiken upp större öppningar i nätet under det cirka 70 meter långa taket. Då hade privatpersoner redan gjort hål i nätet för att rädda duvungar.

Efter uppmärksamheten förra sommaren klippte Skånetrafiken flera stora hål i nätet under det cirka 70 meter långa perrongtaket. Här kan fåglar både ta sig in och ut, vilket enligt länsstyrelsen gör nätet meningslöst.

Att fånga fåglar i nät kan leda till åtal för jaktbrott och att störa häktningen är artskyddsbrott. Men länsstyrelsen avskrev ärendet eftersom det inte gick att bevisa att nätet satts upp efter att fåglarna byggt bon och Skånetrafiken gjorde så stora öppningar i nätet att de kunde ta sig ut. Dock var det inte tänkt som en permanent lösning.

Per Levenskog trodde inte att problemet skulle dyka upp igen i år.

– Skånetrafiken skulle titta på vad som gått fel och antingen ta bort nätet eller täta det helt, säger han.

Men han bedömer inte att länsstyrelsen kan ingripa i nuläget eftersom Skånetrafiken meddelat att öppningarna är kvar, fåglarna inte aktivt fångats och boplatser inte förstörts.

Anmälaren påpekar dock att flera av hålen från förra året nu tråcklats igen och en duva strypts i nätet. När Per Levenskog ser bilder på detta bedömer han att lagningarna är halvdana och innebär viss skaderisk.

Lagningarna innebär viss skaderisk, enligt länsstyrelsen.

Han konstaterar att den döda duvan är en vuxen fågel.

– Jag tvivlar på att den lyckats trassla in sig i nätet och strypa sig även om det förstås inte helt kan uteslutas, förklarar han.

Han bedömer att de kvarvarande öppningarna är tillräckliga för att de vuxna fåglarna ska kunna guida ungarna ut när de är mogna för det. Men han förstår inte meningen med att ha kvar nätet.

– Jag tycker, enligt de uppgifter jag fått, inte att nätet fyller någon vettig funktion, säger han.

Anmälaren vände sig först direkt till Skånetrafiken som, liksom förra sommaren, hänvisade till Jernhusen – som meddelade att de varken äger eller har ansvar för perronger och perrongtak och därför inte kan vidta åtgärder.

Skånetrafiken tillåter inte Frilagt att tala med den person som haft kontakt med länsstyrelsen i ärendet. Anne Aobadia på presstjänsten meddelar att nätet fortfarande är uppklippt och att den som är insatt i frågan kommer tillbaka efter semester den 5 augusti.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se