torsjö live vers2

Tågtrafiken kan stå stilla upp till en vecka

Tågtrafiken kan stå stilla upp till en vecka

Det är stopp för all tågtrafik genom Hässleholm. Skadorna på järnvägen är stora efter branden i lagerbyggnaden och det före detta lokstallet på spårområdet i Hässleholm. Stolpar och kontaktledningar har brunnit av och rasat ner på marken på flera ställen. En kontaktledningsbrygga hänger ner. Dessutom brann kablar under marken. Hur länge trafiken kommer att stå stilla är oklart, men enligt vad räddningstjänsten fått veta av Trafikverkets olycksplatsansvariga kan det bli från något dygn upp till en vecka.

Trafikverkets presstjänst uppmanar alla pendlare att försöka lösa resorna på annat sätt än med tåg under torsdagen. Viss ersättningstrafik med buss planeras av tågbolagen.

Personal från Trafikverket var på brandplatsen, men hade svårt att göra någon närmare inspektion på onsdagskvällen då det fortfarande brann. Därför är det svårt att säga hur lång tid det tar innan tågen kan gå.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

– Olycksplatsansvarig sa till mig att en gissning är att det kan ta från några dagar upp till en vecka, säger Per Friis på räddningstjänsten.

En kontaktledningsbrygga ligger ner och ledningar har brunnit av. Det kan ta tid att reparera. Inga tåg kommer att kunna passera brandplatsen under torsdagen och kanske inte på en hel vecka.

Trafikverket hade också en underleverantör som ansvarar för eldriften på plats för att skyddsjorda med mera. Räddningstjänsten kan inte göra det när det handlar om kontaktledningar på 16 000 volt och ett tiotal järnvägsspår i bredd.

Trafikverkets presskommunikatör Denny Josefsson tror inte att någon personal varit på plats, men det stämmer alltså inte.

– Vi har inte fått tillstånd att gå fram och titta eftersom det inte är säkert. Därför kan jag inte spekulera i hur lång tid det kan ta innan tågen kan gå, säger han.

Utifrån bilder har han konstaterat att en kontaktledningsbrygga ligger nere. Han vet också att kontaktledningar brunnit av.

– Vi får se det som en helhet och det är säkert mer. Det är stora skador, säger han.

Han hoppas att skadorna kan undersökas under natten. I vilket fall tror han inte att några tåg norrut kan gå på ett eller två dygn. Möjligen söderut något tidigare. Men reparationerna kommer att ta tid.

– Vi behöver skaffa material och reservdelar, säger han.

Han uppmanar alla pendlare att försöka ordna resorna på annat sätt än med tåg.

– Man får räkna med att i alla fall försöka ordna annat färdsätt imorgon bitti, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2019-08-14 Våldsam brand i åkeriet bakom Netto

2019-08-15 Skadorna på järnvägen mycket värre än väntat Bussar ersätter tågen

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se