logga-ligg-tjock

Majoritet för att rädda Ballingslövs skola

Majoritet för att rädda Ballingslövs skola

Både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna vill behålla mellanstadiet på Ballingslövs skola. Det stod klart på måndagskvällen. Därmed finns majoritet för att säga nej till förslaget att flytta mellanstadiet till Farstorp efter jul och skolan lär räddas när frågan kommer upp till beslut i barn- och utbildningsnämnden på torsdag.

Föräldrarna som kämpar för att rädda skolans mellanstadium har träffat företrädare för både S och SD för att förklara hur de ser på situationen. Föräldrarna befarar att förslaget att pausa mellanstadiet under vårterminen på grund av för få elever kommer att leda till nedläggning av hela skolan. Istället vill de se en förändring av sammansättningen av grupperna så att årskurs fyra och fem med idag sju elever under våren går tillsammans med treorna och då får tolv elever. Årskurs F-2 har i så fall ändå 15 elever. Förskolan har rekordmånga barn, till hösten fylls skolan på med fler yngre elever och det blir en ny sjätteklass. De följande åren är det också gott om skolbarn i Ballingslöv.

Föräldrar och barn på Ballingslövs skola har fått med sig både S och SD på att bevara skolans mellanstadium och därmed lär skolan vara räddad. Foto: Photo By Brenke

SD fattade beslut på måndagskvällen vid ett möte i sitt arbetsutskott.

– Vi kommer att lägga fram ett förslag i linje med föräldrarnas förslag, skriver Camilla Nordström (SD), förste vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden i ett sms till Frilagt efter mötet.

Hon menar alltså en grupp för F-2 och en för 3-5.

En stund tidigare meddelade S samma slutsats på sin Facebooksida.

– Vi vill inte se en ytterligare nedmontering av samhällsservicen på landsbygden. De försämringar som redan skett med nedlagda servicekontor och torrlagd simbassäng i Sösdala är mer än tillräckligt. Vi känner en stark oro att detta är ett steg mot en nedläggning. Därför säger vi ett bestämt nej på förslaget att ”tillfälligt” förändra Ballingslövs skola, skriver de fyra S-ledamöterna i barn- och utbildningsnämnden; Joachim Fors, Monica Ero, Johan Lindman och Diana Hagman.

Centerpartiet har redan tidigare uttalat sig för att behålla mellanstadiet i Ballingslöv. Även V och MP har samma uppfattning, men de har inga ordinarie ledamöter i barn- och utbildningsnämnden.

SD har också en uppmaning till föräldrar i Ballingslöv.

– Nu är det jätteviktigt att föräldrarna visar att de vill ha kvar skolan och väljer att placera sina barn där, skriver Camilla Nordström.

De senaste åren har många föräldrar i Ballingslöv valt andra skolor för sina barn. Av 59 barn bosatta inom upptagningsområdet går idag bara 24 i Ballingslövs skola.

När Frilagt talade med ett par av föräldrarna på måndagseftermiddagen var de försiktigt optimistiska.

– Vi tror att politikerna fått till sig lite nytt jämfört med vad de visste innan, säger Kristoffer Manno.

Han förklarar också att Ballingslöv är på väg att expandera med bland annat nybyggnad och nyanställningar på Ballingslövs kök och planer på nya bostäder.

Föräldrarna som kämpar för skolan verkar ha ett starkt stöd i byn med cirka 300 invånare. Cirka 250 personer har skrivit på namnlistor för att bevara Ballingslövs skola F-6.

– Det är väl ett bevis på hur många i byn som tycker att skolan är bra, säger Johan Rydh som i fredags lämnade in listorna på stadshuset i Hässleholm för diarieföring.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se