Gruppen-3a-328x120

Stefan Löfven imponerad av Mötesplats Ljungdala Lovade mer pengar

Stefan Löfven imponerad av Mötesplats Ljungdala Lovade mer pengar

Många barn ville prata med statsminister Stefan Löfven, ta en selfie eller få en autograf vid besöket på Mötesplats Ljungdala.

Statsminister Stefan Löfven lovade vid sitt besök i Hässleholm på onsdagen att kommunerna ska få mer resurser som kan satsas på integration för att förebygga utanförskap och kriminalitet. Mötesplats Ljungdala imponerade på honom.

– Det här är kittet i civilsamhället där många människor möts och det inte finns någon hög tröskel, sa han efter att ha pratat med barn och äldre med olika bakgrund om vad verksamheten betyder för dem.

Men kommunens sparkrav slår hårt mot både Mötesplats Ljungdala, studieförbunden, arbetsmarknadsinsatserna och bokbussen som dagen till ära parkerat intill.

Det korta statsministerbesöket lockade många nyfikna Ljungdalabor, inte minst barn som trängdes utanför mötesplatsen. När Stefan Löfven kom ut rusade de jublande fram till honom, framför pressfotografer och polisuppbåd. Han passade också på att prata med några av dem, men mesta tiden gick åt till dem som förberett sig på att visa runt honom inne på mötesplatsen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Barnen trängdes utanför fönstret när Stefan Löfven mötte bland andra, från vänster, kommunalrådet Lena Wallentheim (S), Ahmed Yassin, Jan Ole Engkvist och Jessica Persson.

– Han var snäll. Jag fick säga vad jag tyckte. Jag sa att det är jättekul här. Vi har jättemånga aktiviteter och vi får vara med och bestämma, berättade Sidra Alkabra, ett av barnen som fick träffa statsministern efter att ha förberett sig i en hel vecka.

Han fick höra om fritidsgården med musikstudio, läxläsning och fotbollsturnering. Fotboll i december var något som han påpekade inte hade gått lika bra i hans hemtrakter i Örnsköldsvik.

Katab Hameed berättade för Stefan Löfven om Mötesplats Ljungdalas aktiviteter för ungdomar. Själv går han i gymnasieskolan samtidigt som han driver två företag.

Inga-Britt Jeppsson och Margareta Bjelke Palmqvist från Röda Korset berättade om sitt engagemang i mötesplatsens språkkafé där både högskoleutbildade och analfabeter får träna svenska. Till sin hjälp har de bland annat en antologi med dikter och berättelser på olika språk.

– Det är viktigt att inte glömma sitt eget språk. Kunskaper i modersmålet hjälper till vid inlärningen av ett nytt språk, sa de.

Pensionärerna Inga-Britt Jeppsson och Margareta Bjelke Palmqvist berättade för Stefan Löfven om hur de arbetar med Röda Korsets språkkafé. De lokala S-företrädarna Lena Wallentheim, till vänster, och Connie Asterman lyssnade också intresserat. Barnen Sidra Alkabra, Abed El Awod och Mohammad Kharma fick också prata med statsministern. Bakom pojkarna syns Mötesplats Ljungdalas verksamhetschef Markus Jensen och till vänster om barnen kultur- och fritidschef Anders Rosengren.

Företrädare för flera studieförbund och för kommunens arbetsmarknadsenhet, AME, berättade om sina verksamheter och samarbetet på Mötesplats Ljungdala.

Stefan Löfven fick också information om neddragningarna som sker vid årsskiftet. Då halveras kommunens anslag till Mötesplats Ljungdala, bokbussen läggs ner, bidragen till studieförbunden dras in och AME tvingas till stora neddragningar samtidigt som Arbetsförmedlingen rustat ner, vilket innebär att många arbetsmarknadsinsatser försvinner och arbetslösa tvingas söka socialbidrag.

Mötesplats Ljungdalas verksamhetschef Markus Jensen konstaterade att öppettiderna måste dras ner till tre dagar i veckan när bara tre halvtidstjänster och en på 20 procent blir kvar efter nyår.

– Vi kommer att fortsätta ha en bra verksamhet, men väldigt begränsad. Det blir en bräcklig situation. Vi har drivit mycket genom samarbete med andra aktörer, men det kommer det inte att finnas tid till.

Mötesplats Ljungdalas verksamhetschef Markus Jensen, till vänster, får se anslaget halverat efter nyår och Jan Ole Engkvist, chef för AK-avdelningen där AME ingår, har också fått hantera tuffa sparkrav som drabbar människor som står långt från arbetsmarknaden.

Han skulle vilja veta hur kommunerna i framtiden ska kunna satsa på förebyggande arbete.

– Det är skrämmande att det är det man sparar på när det blir svåra tider. Om fem-tio år, var landar vi då?

Stefan Löfven uttryckte förhoppningen att kommunen ska klara av att behålla så mycket som möjligt av verksamheten på Mötesplats Ljungdala.

– Det här illustrerar nog det starkaste och finaste i vårt samhälle. I ett starkt samhälle håller man ihop och hjälps åt. Därför ger vi nu mer resurser till kommunerna, sa han och talade om cirka 100 miljoner kronor till Hässleholm.

Han lovade också att regeringen kommer att fortsätta ge resurser för att främja kommunernas förebyggande arbete.

– Jag anser att det här är en så viktig verksamhet, lite av själen i folkhemssverige. Det finns en otrolig styrka i civilsamhället.

Han förstår att Hässleholms kommun hade hoppats på ännu mer statligt stöd innan budgeten för 2020 klubbades.

– Det finns alltid större behov. Men vi kommer att behöva göra det verkliga vägvalet nu. Alternativet är en högerpolitik med skattesänkningar och neddragningar. Det är där vägvalet står politiskt, förklarade han.

Även Hässleholm har drabbats av sprängningar och våldsdåd, problem som eskalerat i Sverige mer än i grannländerna den senaste tiden. Stefan Löfven ser ett ökat fokus på integration som en del av lösningen. Om satsningarna uteblir ser han faror.

– Då ökar risken för brottslighet. Med bra integration ser människor möjligheter, ungdomar går till skolan, de vill bli något och de får jobb. Därför har vi nu dragit ner på invandringen, alla länder måste ta ansvar. Vi ska sätta fokus på integrationen, sa Stefan Löfvén.

Men asylrätten vill han ha kvar fullt ut.

– Den står vi upp för, men vi måste hjälpas åt inom EU.

Kommunalrådet Lena Wallentheim och de andra lokala socialdemokraterna var glada över statsministerns besök.

De lokala socialdemokraterna med Lena Wallentheim i täten var glada att få välkomna Stefan Löfven till Hässleholm.

– Vi har sagt att vi gärna skulle vilja ha besök av någon minister. Det har inte varit någon här på ett tag. Det var ju jätteroligt att det nu blev statsministern som kom, förklarade Lena Wallentheim.

I bokbussen hittade Stefan Löfven en bok av sin favoritförfattare Kjell Westö.

Hon ville gärna visa Stefan Löfven Mötesplats Ljungdala och bokbussen som partiet inte vill dra ner på.

– Inte för att väcka opinion utan för att visa vad vi kämpar med som lokalt parti och för att det här är en fantastisk verksamhet. Jag förväntade mig inte att Stefan Löfven skulle skicka med en pengapåse, men vi visar att vi står upp för det här. Vi vill att Mötesplats Ljungdala ska få vara kvar. I opposition får vi stryk, men vi måste ändå fortsätta och inte glömma vad vi står för, sa hon.

I bokbussen var stämningen dämpad, trots statsministerbesöket. Snart kör den sin sista tur.

– Det slår mot de svagaste, sa kultur- och fritidschefen Anders Rosengren.

Bokbussen har ett brett utbud. Stefan Löfven hittade en bok som han ännu inte läst av Kjell Westö, en av hans favoritförfattare.

Efter en dryg timme i Hässleholm reste statsministern och hans turnéstab vidare med sin röda S-märkta buss mot Klippan och Revingehed för att sedan vända åter mot Stockholm.

Text: Berit Önell
Foto: Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se