torsjö live vers2

Jacob Karlsson blev Årets hässleholmare

Jacob Karlsson blev Årets hässleholmare

Årets hässleholmare är företagaren Jacob Karlsson. Han bygger i år fler bostäder än någonsin: 678 lägenheter totalt, varav 127 i Hässleholm. Men han var inte med bland de cirka 30 nominerade utan lades till av juryn i efterhand.

Priset delades ut vid Hässleholms galakväll i Hässleholm kulturhus på fredagskvällen.

Jacob Karlsson startade K-Fastigheter i Hässleholm 2010 tillsammans med fastighetskungen Erik Selin i Göteborg, i vars företagsgrupp även i Hässleholm välkända Kunskapsporten ingår. Därefter har verksamheten växt snabbt och idag är Jacob Karlsson engagerad i över 50 bolag som bygger och förvaltar fastigheter i södra Sverige, främst i Hässleholm, i Öresundsområdet och i västsverige.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Jacob Karlsson, vd och grundare av K-Fastigheter. Foto: Nikola Stanojevic

Han är en ofta anlitad föreläsare och inspiratör, men har också fått folkopinionen emot sig vid ett par kontroversiella projekt. Han köpte Officersparken på T4-området där den 100 år gamla musikpaviljongen fick flyttas för att ett fyravåningshus skulle kunna byggas. En av de gamla lärarvillorna vid Åkaregatan, som enligt den fördjupade översiktsplanen skulle ha bevarats, revs för att ge plats för Karlssons flerfamiljshus i två våningar.

Jacob Karlsson har många gånger funnits med bland de nominerade till Årets hässleholmare, men inte just i år.

Projektledaren Bjarne Öhrling förklarar att juryn alltid lägger till kandidater för att få ett brett urval.

– Denna gång hann juryn inte sammanträda innan övriga namn blev officiella, meddelar han i mejl till Frilagt.

Bjarne Öhrling förklarar att juryn tittar både på vad som är aktuellt och över längre tid. Det som vägts in denna gång är bland annat att Jacob Karlsson bygger mycket just nu, vilket skapar många nya arbetstillfällen, och att K-Fastigheter är på väg att börsintroduceras.

– Det är viktigt att det finns bostäder när Hässleholm växer med nya arbetsplatser, till exempel tågdepån och SIS ungdomshem, så vi får nya skattebetalare, menar Bjarne Öhrling.

Motiveringen till att Jacob Karlsson utses till Årets hässleholmare lyder: ”Utifrån en tydlig vision, ett sällsynt entreprenöriellt driv, och lika delar djärvhet och hjärta, har han sida för sida skrivit sin egen framgångssaga. Han tänker nytt och utmanar såväl branschen och konventionen som opinionen. Med nya oprövade metoder skapas hållbara hem att trivas i, på hemmaplan i Hässleholm, liksom i övriga landet. Det byggs hus på längden, på tvären, på höjden – och han är långtifrån nöjd än.”

Förutom Bjarne Öhrling består juryn av: kommundirektör Bengt-Arne Persson, kommunikationschef Hanna Gardell, tillväxtchef Stefan Larsson samt komunalråden Hanna Nilsson (SD), Lars Johnsson (M) och Lena Wallentheim (S).

Jacob Karlsson själv vill inte spekulera i varför han får utmärkelsen just i år och säger till Frilagt att det egentligen inte hänt något speciellt.

– Men oaktat det värmer det verkligen, säger han.

Han vill gärna lyfta fram sina medarbetare, det är dem han säger sig vara mest stolt över.

– Vi har växt på som vi brukar och det är en prestation av våra fantastiska medarbetare. Det är förstås extra kul när det går bra. Jag är som en lagkapten för ett lag som får ta emot priset, säger han.

Han visste inte att han inte var nominerad från början i år.

– Det var ju ännu roligare, säger han.

Det är inte första gången han får pris på Hässleholms galakväll. 2012 blev han Årets nyföretagare.

– Där och då var det helt fantastiskt. Där jag befinner mig nu är detta det bästa, nu är det inte bara företaget som får pris utan även jag och mina medarbetare, säger han.

Han känner sig som en stolt ambassadör för Hässleholm och försäkrar att han alltid kommer att satsa på Hässleholm.

– Jag är född här, bor här, trivs och har ett fantastiskt nätverk. Dessutom är det nära allt med både tåg och bil. Jag har bott på annan ort och flyttat tillbaka, det säger väl allt?

De lägenheter som hans företag bygger just nu i Hässleholm är 40 på Björksäter, 66 I tre punkthus på T4 och 21 marklägenheter vid Almaån på T4. De närmaste tolv månaderna planeras ytterligare 700 lägenheter i Skåne, Småland, Västra Götaland och Göteborg.

– Vi börjar bli en rätt stor aktör. Det skapar arbetstillfällen, vi brukar räkna med att en lägenhet skapar ett jobb i ett år, säger han.

Han berättar vad den tydliga visionen innebär.

– Vi vill bli Nordens ledande fastighetsägare.

Han förklarar att hållbarhet är viktigt, både ekonomiskt och miljömässigt.

– Vi har ett evighetsperspektiv och då blir det självklart med hållbarhet, säger han.

Det handlar om energisnåla hus, val av material utifrån kvalitet och miljöpåverkan och etiska villkor för de anställda. Jacob Karlsson betonar också den konceptuella bostadsutvecklingens hållbarhet med idag tre egna bostadskoncept.

Det ekonomiska perspektivet är också nödvändigt.

– Hållbarhet kräver lönsamhet så att vi kan växa, säger Jacob Karlsson.

Hässleholms galakväll hålls i år för sjuttonde gången. Konferencieren Håcan Nilsson håller ihop programmet med underhållning i röda salongen, mat och dryck. I den stora ensemblen av sångare, musiker och dansare finns bland andra Boris René, känd från Melodifestivalen.

Arrangörer för galakvällen är Hässleholms kommun, Företagarna, Hesslecity, Hässleholms företagsgrupp, Hässleholms Hantverks & Industriförening och Nyföretagarcentrum.

Berit Önell

Övriga pristagare:

Hässleholms Miljöpris:
Emmaljunga Barnvagnsfabrik

Hässleholm Miljö AB:s stipendium:
Ballingslövs GoIF
Hässleholms Handbollsförening

Årets kulturpris:
Gun-Inger Arvidsson

Årets kulturstipendium:
Joanna Åström

Årets ledarstipendium:
Ulrika Olsson, Hässleholms Ridklubb

Årets affärsidé:
Fruitsavers UF

Årets Innovationspris:
Sand & Vattenbläst AB

Årets Nyföretagare:
Mattias Lindh, Lindh Automation AB

Hässleholms Hantverks- och Industriförenings stipendium:
Linus Fränkel

Årets HessleCity-företag:
Madrix

Årets företagare:
Erik Gustavsson, EG-Bygg AB

Årets prestation:
Vittsjö GIK

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se