Gruppen-3a-328x120

Nybergs i konkurs Anställda får lönegaranti

Nybergs i konkurs Anställda får lönegaranti

Nybergs har försatts i konkurs, två månader efter polisens tillslag mot företaget. Foto: Urban Önell

Två månader efter Operation Rimfrosts polisrazzia har Nyberg & Co AB i Tyringe försatts i konkurs av Helsingborgs tingsrätt. Det innebär att de anställda nu har rätt till statlig lönegaranti.

– Vill det sig väl ska det vara klart inom två-tre veckor, säger IF Metalls ombudsman Andreas Dahlberg.

Polisen slog den 20 januari till mot företaget och den närstående föreningen Svenska Film och gjorde även husrannsakan i bostäder. Bland annat hittades narkotika. Företagets företrädare misstänks också för brottslighet som har med sprängmedel att göra. Styrelseordförande Jimmy Vonsterner sitter häktad för grovt narkotikabrott i Tyringe, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse i Skåne och medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse i Malmö. Hans kompanjon, som var suppleant i bolagsstyrelsen är också häktad för grovt narkotikabrott.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Intäkter från Nyberg & Co skulle bidra till att finansiera filminspelningarna i föreningen Svenska Films lokaler på Municipalgatan i Tyringe. Istället sitter nu företagsledarna häktade för brott som gäller både narkotika och sprängmedel. Foto: Lotta Persson

När företagsledaren häktats och datorerna tagits i beslag kunde inga löner betalas ut och det visade sig snart att bolaget var konkursmässigt. Någon konkursansökan på egen begäran blev det dock inte. Istället ledde fackets krav på grund av obetalda löner, semesterersättning med mera till ansökan om konkurs. Kraven gäller 38 anställda och i nuläget cirka 1 150 000 kronor.

Konkursförhandlingen i onsdags hölls i Helsingborg eftersom bolaget har sitt säte där. Jimmy Vonsterner medverkade via videolänk. Han medgav konkurs efter att Andreas Dahlberg lagt fram en av de anställdas yrkande och redogjort för de övrigas.

Lönekraven gäller för december och januari. Ytterligare krav för tiden fram tills att anställningarna upphör kommer att läggas fram.

Andreas Dahlberg, ombudsman på IF Metall. Foto: Exakta Creative

– Det kommer att bli någon miljon till, säger Andreas Dahlberg.

Konkursförvaltaren kommer nu att säga upp de anställda och samtliga har sedan en månads uppsägningstid.

Efter önskemål från Andreas Dahlberg utsåg Helsingborgs tingsrätt en Hässleholmsadvokat, Niklas Sigesgård, till konkursförvaltare.

Verksamheten i Nyberg & Co bestod främst av paketering av godis och de flesta i personalen hade någon form av praktik eller anställningsstöd från Arbetsförmedlingen. Kommunens arbetsmarknadsenhet skickade dit många arbetssökande. Ägarna presenterade en vision om att företaget skulle hjälpa arbetslösa till meningsfull sysselsättning och samtidigt bidra till finansieringen av Svenska films verksamhet.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se