torsjö live

Snart ska Hässleholm bli lite renare

Snart ska Hässleholm bli lite renare

Den sju meter långa mobila återvinningspunkten från Hässleholm Miljö ska placeras på Stortorget under Skräpplockardagarna.

Den 11 och 13 maj är det dags för Hässleholmarna att gå ut och göra sin stad renare. Alla är välkomna att deltaga och för barnen finns det några överraskningar. Skräpplockardagarna är ett arrangemang av stiftelsen Håll Sverige Rent i samverkan med landets kommuner.

Hässleholms kommun och HessleCity kommer tillsammans att medverka i Skräpplockardagarna, vars koncept kommer från Håll Sverige Rent.

Tanken, och förhoppningen, bakom evenemanget är att många av kommunens skolor, förskolor, föreningar, företag och privatpersoner ska gå ut och göra sin närmiljö lite renare. Och genom sin medverkan visa på att det är oacceptabelt att skräpa ner miljön.

– Det är främst inne i staden som det ska plockas skräp, säger Charlotta Borglin på Hässleholm Miljö.

Samlingsplatsen är på Stortorget i Hässleholm och personal från Hässleholm Miljö kommer att finnas där mellan klockan 9 och 16, bägge dagarna. De kommer att dela ut påsar till alla som vill plocka skräp, och det kommer också att finnas möjlighet att sortera soporna som samlats in.

För både små och stora barn kommer det att finnas särskilda aktiviteter.

– Det kommer bland annat att anordnas en skräpplockarfest, säger Charlotta Borglin på Hässleholm Miljö.

Skräpplockarfesten vänder sig i första hand till förskolebarn mellan tre och fem år, även om alla förskolebarn oavsett ålder är välkomna. Där kan barnen till exempel gå på en tipspromenad, se hur en sopbil fungerar och träffa de olika sopsamlarmonstren.

För de lite äldre barnen finns en tävling som går ut på att skolklasser tävlar mot varandra i att plocka mest skräp, och den klass som vinner får mottaga ett pris av Hässleholm Miljö.

– Alla är välkomna att deltaga, och för dem som av någon anledning glömt att anmäla sig går det bra att göra det på Stortorget.

Hittills har flera tusen personer i Hässleholms kommun anmält sitt intresse, och antalet anmälningar i landets alla kommuner är en bit över en halv miljon.

Det går att läsa mera, och att göra anmälan på Håll Sverige Rents hemsida, hsr.se och Hässleholm Miljös skolhemsida, mittavtryck.se.

Henrik Andersson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se