Tyrs Hovs simhall i Tyringe har stängts med omedelbar verkan. Upptäckten av omfattande fuktskador i takkonstruktionen gör att säkerheten inte kan garanteras. I värsta fall skulle taket kunna rasa in.
– Om det till exempel skulle komma snö eller bli storm är bärigheten inte vad den skulle vara. Det är troligen små risker, men inte värt att ha öppet. Vi kan inte ta den risken, säger Henrik Samevik på kultur- och fritidsförvaltningen till Frilagt.
Frågan är också om kommunen har råd med en omfattande takrenovering.
Henrik Samevik berättar att verksamheten under en längre tid märkt att det varit läckage från taket in i simhallen och även i personalrum och omklädningsrum.
– Vi har kontaktat tekniska förvaltningen och de har varit här och tittat, men nu konstaterade de att det stod fullt med vatten i undertaket. Det är ganska omfattande skador, så de kan inte garantera säkerheten, förklarar han.
En skadereglerare från konsultfirman Ramböll har anlitats för att undersöka skadorna närmare, men har inte möjlighet att komma förrän om en vecka.
– Därför valde vi att stänga, som en försiktighetsåtgärd. Jag kan inte ta ansvar för det här, säger Henrik Samevik.
Han hoppas att konsulten ska komma fram till att det inte är någon fara att använda lokalerna i väntan på att skadorna åtgärdas.
– Om konsulten säger att vi kan köra på, men att långsiktiga åtgärder måte vidtas så kan vi öppna igen, men nu vågar vi inte riskera någonting, säger Henrik Samevik.
Frågan är om kommunen har råd att åtgärda en omfattande skada i takkonstruktionen.
– I den värsta av världar behöver vi kanske uppdatera statusutredningen på simhallarna som gjordes inför kommande beslut om ny simhall. Om det exempelvis kostar 60 miljoner kronor att reparera taket måste man ställa frågan till politikerna om det är värt det. Simhallarna är gamla och det saknas pengar i kommunen, säger Henrik Samevik.
All Tyringe simsällskaps verksamhet ställs nu in tills vidare. Det meddelar också Tyringe simsällskaps ordförande Karina Jannerstig på Facebook.
– Det är trist. Det finns en stor föreningsverksamhet där, skolan har simlektioner och allmänhetens besök har ökat, säger Henrik Samevik.
Mathias Bjäreborn, fastighetsförvaltare på tekniska förvaltningen, säger att problemet varit känt sedan början av året.
– Vi har hållit på med det sedan dess. Men vi har egentligen letat efter ett läckage utifrån. Nu verkar det som att det kommer inifrån med kondensproblem, säger han.
Vid en inspektion på tisdagen upptäcktes att en frånluftsfläkt stod stilla.
– Vi håller på att titta på vilken betydelse det kan ha haft, säger Mathias Bjäreborn.
Fastighetsavdelningens personal konstaterade att det var blött i takkonstruktionen, men har ännu inte ringat in hur stor del av taket som berörs. Klart är att det är omfattande skador.
– Absolut, det var blött på samtliga ställen där vi kollade, säger Mathias Bjäreborn.
Han hoppas att besiktningen i nästa vecka ska ge en helhetsbild av skadan, hur den påverkat konstruktionen och hur länge den pågått. Tidsaspekten är viktig för att bedöma risken för mögelangrepp med mera. Mätningar av eventuellt mögel ska enligt Mathias Bjäreborn också göras.
Berit Önell