torsjö live vers2

Besöksförbud på alla äldreboenden

Besöksförbud på alla äldreboenden

Besöksförbud på alla äldreboenden och utökad provtagning. Regeringen informerade om sina nya åtgärder mot spridningen av coronaviruset vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

De flesta kommuner, även Hässleholm, har avrått från besök på äldreboenden sedan en tid tillbaka, men nu skärps alltså tonen från regeringen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Tidigare har vi haft en skarp rekommendation och flera kommuner har beslutat om förbud. Dock finns behov av tydlighet för att upprätthålla detta. Nu är det regeringen som beslutar, sa miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) som presenterade besluten tillsammans med statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S).

Besöksförbudet gäller alla äldreboenden i landet från och med onsdag, den 1 april.

De senaste veckorna har bristen på testutrustning debatterats intensivt. Från myndighetshåll har budskapet varit att fler tester inte behövs. Men nu får Folkhälsomyndigheten i uppdrag att skyndsamt ta fram en nationell strategi för att utöka provtagningen.

– Det är fortsatt viktigt att provta både patienter och personal på sjukhusen, sa Isabella Lövin.

Flera regioner har dock inte provtagit vårdpersonal de senaste veckorna, bland dem Region Skåne.

Nu utvidgas ambitionen till provtagning även för andra som inte är så svårt sjuka att de behöver sjukhusvård.

– En positiv effekt blir att de som testas negativt kan gå till arbete, förklarade Isabella Lövin.

Socialminister Lena Hallengren hävdade att Sverige, trots bristen på tester är ett av de länder som testat mest i förhållande till folkmängden: 36 000 personer fram tills på söndagen.

Hon uttryckte förhoppningen att kvalitetssäkrade självtester snart ska vara tillgängliga. Bristen på skyddsutrustning har även påverkat testmöjligheterna.

– Personalens skyddsutrustning är idag en begränsande faktor för testerna, sa Lena Hallengren.

Hon talade också om att vårdens och omsorgens personal står i frontlinjen och lovade att regeringen arbetar för att säkra tillgången till personlig skyddsutrustning och att öka antalet intensivvårdsplatser.

Samtidigt har Folkhälsomyndigheten presenterat nya direktiv för vilken skyddsutrustning som behövs vid vård av covid-19-patienter. I dessa preciseras inte att munskydd ska användas.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se