torsjö live vers2

Fortsatt utredning mot företagsledare och filmskapare

Fortsatt utredning mot företagsledare och filmskapare

Åklagaren behöver ytterligare tid för utredningen mot företrädarna för Nyberg & Co och Svenska film i Tyringe som misstänks för brott kopplade till både narkotika och sprängmedel. På torsdagen omhäktades de båda och åtal ska nu vara väckt senast den 14 maj. Men kammaråklagare Ulla Karlbrink på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet säger till Frilagt att hon inte kommer att bli färdig tills dess heller.

Företagsledaren och filmskaparen Jimmy Vonsterner häktades efter Operation Rimfrosts tillslag mot företagslokalerna i Tyringe den 20 januari. Brottsrubriceringarna var då förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse i Skåne under 2019 och fram till den 20 januari 2020 samt grovt narkotikabrott i Tyringe den 20 januari tillsammans och i samförstånd med annan. I mitten på mars tillkom ytterligare en brottsmisstanke: medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse i Malmö fram till den 15 oktober 2019.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Polisens Operation Rimfrost gjorde tillslag mot industrifastigheten i Tyringe den 20 januari. Utredningen drar ut på tiden och de misstänkta omhäktades på torsdagen. Foto: Urban Önell

Vonsterners kompanjon avgick kort tid efter polisens razzia som suppleant i styrelsen för Nyberg & Co. I början på mars häktades även han som misstänkt för grovt narkotikabrott. Han omhäktades vid en förhandling i Hässleholms tingsrätt på torsdagen. Vonsterner medgav omhäktning och behövde därför inte ställas inför domaren på nytt.

– Ytterligare förhör ska hållas med de misstänkta och andra personer. Information från olika tekniska undersökningar och förhör håller på att analyseras, skrev Ulla Karlbrink i sin framställan om förlängd åtalstid.

Hon har hela tiden varit förtegen om ärendet och säger fortfarande inte mycket.

– Jag uttalar mig inte om utredningen, men kan säga att jag inte kommer att vara färdig till den 14 maj heller, säger hon.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se