logga-ligg-tjock

Färre feriejobb på grund av covid-19

Färre feriejobb på grund av covid-19

Antalet feriejobb i kommunen reduceras till följd av covid-19. Risken för smitta gör att 200 feriejobb minskar till 100.

Tanken var att omkring 200 ungdomar, födda 2002-2004, skulle få möjlighet till feriejobb inom Hässleholms kommun i sommar. Covid-19 kom emellan, och omöjliggör nu de planerna. Antalet feriejobb kommer därför att halveras till omkring 100.

Vilka verksamheter är det som drabbas hårdast?

– Det är verksamheter där det förekommer mycket kontakter med människor, och då främst inom omsorgen, som drabbas, säger Jörgen Bergwall, arbetsmarknadschef.

Jörgen Bergvall, chef för kommunens arbetsmarknadsenhet, berättar att ungdomar inte får ha arbeta där det finns stor risk för smitta. Foto: Berit Önell

Hässleholms kommun har ett begränsat antal platser för feriearbeten, och den grupp ungdomar som i första hand får jobb är de som är 17 år.

Vem eller vilka avgör om det blir anställning eller ej?

– Om arbetsgivaren bedömer smittorisken för covid-19 som hög kan den arbetsgivaren inte anställa någon ungdom. Det är respektive anställande chef som fattar beslut. Ganska nyligen meddelade arbetsgivare oss att man tar tillbaka erbjudandet om feriearbete. Detta eftersom man ser en stor risk för smitta av covid-19, och då får man inte anställa en ungdom, säger Jörgen Bergwall.

– Senast den 29 maj kommer de ungdomar som sökt, att få besked om de fått ett feriejobb eller inte, säger han.

Henrik Andersson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se