torsjö live vers2

Två coronasmittade i hemsjukvården

Två coronasmittade i hemsjukvården

Två personer med hemsjukvård och en person på korttidsboende för äldre i Hässleholms kommun har bekräftats coronasmittade. Det visar de uppgifter som kommunen skickade till socialstyrelsen på onsdagen, men inte ville delge Frilagt och andra medier. Socialstyrelsen lämnar inte heller ut dem med motiveringen att det allmännas möjligheter att hantera krisen motverkas. Däremot är en sammanställning offentlig hos länsstyrelsen.

Hittills har totalt fem personer inom omsorgen i Hässleholms kommun bekräftats smittade av coronaviruset. Eftersom två med hemsjukvård och en på korttidsboende nu är officiellt redovisade och en som bodde i gruppboende enligt omsorgsnämndens ordförande har tillfrisknat står det klart att det var en boende på ett äldreboende som avled i helgen. De två i hemsjukvården vårdas nu på sjukhus.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Kommunen skickar också uppgift om antal smittade och misstänkt smittade till länsstyrelsen. Den siffran var på onsdagen totalt åtta personer.

Enligt den sammanställda lägesbild som socialstyrelsen skickat till länsstyrelsen är situationen i kommunen bättre när det gäller tillgång till förbrukningsmaterial såsom skyddsutrustning, “måttlig påverkan” istället för “allvarlig påverkan”.

Men enligt kommunens redovisning direkt till länsstyrelsen har lagren minskat betydligt sedan förra veckan, bland annat när det gäller munskydd, handskar i vissa storlekar och desinfektionsmedel. Förra veckan var handskar i storlek XS slut, nu finns varken sådana eller storlek L.

Socialstyrelsens lägesbild visar till vilken typ av omsorgsverksamhet de smittade hör och vilken påverkan pandemin har på olika resurser.

Även personalbristen har förbättrats, från “allvarlig påverkan” till “betydande påverkan”. Hemtjänst och ledningsfunktion som förra veckan bedömdes ha “betydande påverkan” har nu “måttlig påverkan. Läkemedelsförsörjningen har gått från “måttlig påverkan” till “ingen påverkan”.

Socialstyrelsen har inte lämnat ut lägesbilden till Frilagt mer än i maskad form där alla siffror är svärtade. Däremot har länsstyrelsen, som får den av socialstyrelsen, lämnat ut den. Socialstyrelsen skickade på torsdagen istället ett överklagningsbart beslut om avslag till Frilagt.

Motiveringen är så kallad RSA-sekretess, det vill säga att “det allmännas möjligheter att förebygga och hantera fredstida kriser motverkas om uppgiften röjs”.

Frilagt begärde också att få ut de uppgifter som kommunen lämnat till socialstyrelsen via ett särskilt rapporteringsverktyg. När det gäller dem hävdar socialstyrelsen att det inte finns någon färdigställd handling som kan begäras ut eftersom uppgifterna samlats i en databas. Det skulle ta mer än två dagar att sammanställa dem.

Socialstyrelsen nekade i Eskilstunakuriren till att ha mörkat hela handlingen.

Per Hultengård, expert på tryckfrihetsfrågor hos Tidningsutgivarna, säger till Eskilstunakuriren att RSA-sekretessen förutsätter att myndigheten tydligt kan bevisa att utlämnande av uppgifterna leder till skada.

– I det här fallet att kommunerna eller regionen inte kan hantera pandemin om uppgiften röjs. Det låter långsökt att det skulle vara så illa när det handlar om en uppgift om antalet smittade i en verksamhet. Eller för den delen ett datum, det skulle man inte komma undan med, säger han.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se