torsjö live

Personal har covid-19 även på Sjögläntan

Personal har covid-19 även på Sjögläntan

En anställd på äldreboendet Sjögläntan i Vinslöv konstaterades på torsdagen smittad av covid-19. Liksom på Solgården i Hästveda genomförs nu smittspårning, i detta fall enbart på en avdelning.

På fredagen testades alla de tio boende på avdelningen där den smittade arbetat samt personalen på ungefär lika många personer.

Birgitta Ljungbeck, medicinskt ansvarig sjuksköterska, förklarar att avgränsningen av smittspårningen görs utifrån vilka den smittade träffat, i detta fall sedan i söndags. Det sker nu enligt nya rutiner.

— Tidigare var rutinen att smittspårning skulle göras om två i personalen var smittade på ett boende. Nu görs det vid ett fall, förutsatt att personen jobbar dygnet före symptomdebuten, säger hon.

Barriärvård med skyddsutrustning och isolering av de boende i deras lägenheter infördes direkt efter att smittan blev känd.

Birgitta Ljungbeck berättar att inga fler anställda och inga boende har symptom i dagsläget.

— Men det har bara gått fem dagar och inkubationstiden kan vara längre än så. Därför tar vi om proverna efter en vecka,.

Birgitta Ljungbeck anser att det är för tidigt att dra slutsatsen att det nu förekommer en ökad smittspridning inom omsorgen i Hässleholms kommun.

— Vi får se hur det utvecklar sig.

— Vi ser en ökning bland unga vuxna nu när många kommer tillbaka från semestern, säger hon.

Många unga jobbar just inom omsorgen.

— Ja, särskilt på sommaren. Jag tänkte efter studenten att det kunde bli en ökning, men det blev inte mer förrän nu, säger hon.

Hon är skeptisk till Anders Tegnells uttalande om att han inte var orolig för ökad smittspridning även om människor varit utomlands på semester.

— Det kan jag tycka är ett lite farligt sätt att uttrycka sig när vi ser hur smittspridningen ökar i omvärlden, säger hon.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se