torsjö live vers2

Birgitta Lowén får årets kulturpris

Birgitta Lowén får årets kulturpris

Hässleholms kommuns kulturpris går i år till Birgitta Lowén, stand up-komiker, skådespelerska och kulturproducent.

– Det var inte väntat alls, väldigt hedrande. Jag blir bara så glad, säger hon till Frilagt dagen efter kultur- och fritidsnämndens beslut.

Årets kulturstipendium går till barnboksillustratören Hanna Klinthage och årets ledarstipendium till Ali Chehade i Chae Taekwondo.

Kulturpriset på 20 000 kronor ska delas ut till en person eller en grupp av personer för värdefulla insatser inom kulturområdet. Priset kan också vara en belöning för en längre tids kulturell välgärning.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Birgitta Lowén får kommunens kulturpris i år. Foto: Ulrika Ottvall

– Under många år har hon berikat och förgyllt Hässleholms teater- och kulturliv, står det i motiveringen till att Birgitta Lowén tilldelas priset.

Hennes uppskattade och utlämnande enmansföreställning Man är trött, som under flera år drog fulla hus, nämns, liksom hennes outtröttliga engagemang i Hässleholms teater- och kulturliv, “en gärning alltid genomsyrad av ödmjukhet och professionalitet”.

I förra veckan fick hon veta att hon var nominerad. Det är inte första gången. Men att hon skulle vinna trodde hon inte.

– Jag blev ganska tagen på sängen. Det finns ju så många andra profiler och många som hållit på länge, säger hon.

Hon vet inte vad hon ska göra med prispengarna på 20 000 kronor.

– Men de kommer att läggas på kultur på något sätt, nu eller senare, säger hon.

Just nu är det mycket som inte blir av på grund av coronapandemin.

– Jag skulle ju haft cancergala den 19 september med Nisse Hellberg, men det blev inställt. Jag får som andra sitta ner i båten och vänta. Det enda som är igång nu är kvällarna med Snack (Snapphanebygdens comedy klubb) på Farozon, förklarar hon.

Hon blev också av med sitt nya jobb på ett lager på grund av pandemin.

– Jag skulle ansvarat för varor från Italien, men det kommer inte så mycket därifrån nu. Jag hann aldrig börja, berättar hon.

Men hon är glad ändå.

– Mig går det ingen större nöd på. Det finns de som lever på kulturen. Jag är arbetslös och stämplar. Det finns de som inte kan göra det heller, säger hon.

Kulturstipendiet på 30 000 kronor delas ut till en yngre person för dokumenterade lovande förutsättningar inom kulturområdet. Hanna Klinthage, som debuterade 2019, får det för sitt lovande arbete som barnboksillustratör.

– Kul att få ett lokalt stipendium, säger hon.

Tack vare det kan hon satsa på ett eget projekt, en barnbok där hon blandar serier och illustrationer.

– Det som är roligt med stipendium är att jag får tid för mitt projekt, säger hon.

Barnboksillustratören Hanna Klinthage får kulturstipendiet. Foto: Kajsa Göransson

Den första bilderbok hon illustrerade var Dom som kallas vuxna av Annica Hedin, en bok riktad till barn kom varför vuxna är som de är och gör som de gör. En fristående uppföljare, Det som verkar farligt, handlar om olika rädslor som barn kan ha och kom ut i våras.

Kultur- och fritidsförvaltningens ledarstipendium tilldelas i år Ali Chehade som 1986 startade föreningen Chae Taekwondo. Föreningen har nu över 200 medlemmar. Enligt motiveringen har Ali Chehade fostrat många kampsportutövare på elitnivå, men har ett lika stort engagemang för barn och ungdomar. Han är dessutom en internationellt erkänd instruktör och har haft en egen framgångsrik karriär inom kampsport.

– Han jobbar för att föreningen ska kännas som en stor familj där respekten för varandra är viktig, heter det i motiveringen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se