Gruppen-3a-328x120

Köpet av Brännmästaren klubbat

Köpet av Brännmästaren klubbat

Kommunfullmäktige beslöt efter en lång debatt att köpa gamla postterminalen för 29,5 miljoner kronor. Foto: Urban Önell

Kenny Hansson (M) kallade SD nationalsocialister och C avstod från att rösta. Men som väntat beslöt kommunfullmäktige på måndagskvällen att säga ja till köpet av fastigheten Brännmästaren 7 för 29,5 miljoner kronor.

Debatten blev lång och påhoppen många innan frågan till slut avgjordes i votering. Röstsiffrorna blev 33-23 där S, V och SD röstade för ett köp medan M, KD, L, MP och FV sa nej. Fem centerpartister deltog inte i beslutet.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Kenny Hansson tvingades be om ursäkt efter sitt påhopp på SD.

– Ikväll samlas kommunfullmäktiges samtliga socialister, både de som bara kallar sig socialister och de som kallar sig nationalsocialister. Problemet med socialismen ser vi klart och tydligt i detta ärende, att det är väldigt lätt att slösa med någon annans pengar, sa han.

Kommunfullmäktiges ordförande Douglas Roth (M) uppmanade honom att hålla sig till politiken i Hässleholms kommun.

Sämre affärer tidigare

– Detta är ett av de sämsta förslagen jag varit med om under mina år i kommunfullmäktige, fortsatte Kenny Hansson.

Debatten om Brännmästaren blev het och Kenny Hansson (M) fick be om ursäkt för att han kallade SD nationalsocialister. Foto: Berit Önell

Patrik Jönsson (SD) påminde om att flera av ledamöterna varit med vid de ännu sämre affärerna under 2012 och 2013 då kommunen sålde äldreboendena Kaptensgården och Ekegården samt Ringcentralens mark för 47,5 miljoner kronor för att hyra tillbaka äldreboendena för sju miljoner per år och sedan köpa tillbaka trygghetsboendet Pärlan för 171,5 miljoner.

– Där gav kommunen bort säkert 100 miljoner. Det var ganska magstarkt och det kostade minst ett kommunalråd jobbet, sa Patrik Jönsson.

Patrik Jönsson (SD) påminde om tidigare dåliga affärer. Foto: Henrik Andersson

Men Kenny Hansson satt inte i fullmäktige då.

Ernst Herslow (FV) påpekade att två fel inte blir ett rätt.

Efter en paus gjorde Kenny Hansson avbön för sina uttalanden.

– Jag vill be om ursäkt för mitt inledningsanförande till alla som tagit illa vid sig. Den typen av argumentation och kommentarer ska inte förekomma i kommunfullmäktige, sa han.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) argumenterade förgäves för nio olika skäl att säga nej till köpet. Han menade bland annat att det är för dyrt, ungefär dubbelt så dyrt som de två senaste oberoende värderingar kommunen beställt och att det därför kan strida mot kommunallagens förbud mot gynnande av enskild, att det akuta underhållet kan kosta upp emot tio miljoner, att kommunen inte har något behov av fastigheten, att Trafikverket kan köpa in den för att bygga ut tågtrafiken utan kommunens inblandning och att den är planlagd för småindustri, inte kontor eller idrottsverksamheter som det nu talas om.

Har frångått detaljplaner förut

Ulf Berggren (SD), förste vice ordförande i tekniska nämnden som ska genomföra köpet, påminde om att kommunen själv tidigare godkänt tillfälliga bygglov i strid mot detaljplaner, byggnader på prickmark med mera.

– Det brukar lösa sig på ett eller annat sätt, om man bara vill, sa han.

Ulf Berggren (SD) hävdade att fastigheten kan klara sig utan underhåll i tio år.

Han hävdade också att fastigheten kan klara sig utan underhåll i tio år.

Anklagelser om felaktiga uppgifter

Kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) anklagade meningsmotståndarna för att ha gjort allt för att förvrida och sprida felaktiga uppgifter om affären och pressat tjänstemän så att de sagt osanningar. Hon avslöjade att det var C som först ville köpa fastigheten genom Hibab och då för 30 miljoner kronor.

– Men Anders Edwall sa i förra veckan att detta var det värsta köpet någonsin, sa hon.

Han reagerade först med att anklaga henne för att sprida uppgifter från bolagsmöten, men medgav senare att uppgifterna stämde, men att hans parti nu ändrat sig.

Hanna Nilsson gick hårt åt den borgerliga kärnalliansen med M, KD och L som hon menade är för oeniga och inte kommer till skott eftersom L kan stoppa alla förslag.

– Det är total High Chaparal. Vi kan aldrig veta vad som gäller så länge vi har ett alliansstyre, sa hon.

— Total High Chaparal, sa Hanna Nilsosn om den borgerliga kärnalliansens styre.

Hon fick mothugg av flera alliansföreträdare.

– Jag blir smått mörkrädd. Det här förslaget strider mot många av mina principer, sa Erik Berg (M) och menade bland annat att fastigheten köps först och ändamålet bestäms sedan.

Torsten Nilsson var upprörd över att Hanna Nilsson, som han uppfattade det, klankade på tjänstemän.

– Jag tolererar inte att man man gör så här, sa han och berättade sedan att den ansvarige tjänstemannen sa upp sig i fredags.

Han påtalade också att kommunen redan förfogar över 450 000 kvadratmeter lokaler.

– Här finns en betydande effektiviseringspotential. Ska vi då köpa till ytterligare 2 400 kvadratmeter byggyta?

Hanna Nilsson uppmanade ledande alliansföreträdare att inte gå upp och ljuga och fick en tillrättavisning av Douglas Roth.

– I kommunfullmäktige ljuger vi inte, sa han.

Försvarade Liberalerna

Agneta Olsson Enochsson (L) svarade också Hanna Nilsson.

– Vad berättigar hennes otrevliga ton? Det är ett påhopp på oss liberaler. Vi har rätt att stå upp för vår värdegrund. Den skiljer sig möjligen från SD:s, sa hon och undrade också vilken kompetens SD hade att bedöma fastighetens underhållsbehov.

Agneta Olsson Enochsson (L) ansåg att Hanna Nilsson hade en otrevlig ton.

Hon kallade affären för att köpa en gris i en säck.

Flera ledamöter, bland andra kommunalrådet Lena Wallentheim (S), argumenterade för att föreningar skulle kunna få lokaler i fastigheten, trots att det strider mot detaljplanen, att kommunen inte har någon skyldighet att hjälpa föreningar med lokaler och att verksamheterna skulle hamna farligt nära transporter av farligt gods.

– Om vissa föreningar blir husvilla ska vi väl ändå skaffa lokaler till dem, sa Lena Wallentheim.

Till slut var ledamöterna överens om att de inte kunde komma överens och gick till beslut. De partier som var emot köpet reserverade sig.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se