torsjö live vers2

Lättläst om kommunala fiaskon

Lättläst om kommunala fiaskon

Politikerna ville så väl. De kommunala satsningarna skulle bidra till tillväxt och framtidstro. Dragon Gate i Älvkarleby, Medeltidens värld i Götene. Men för det mesta slutade det med kostsamma magplask.

Exemplen är många i Christians Dauns reportagebok: Draksådd. Fiaskon eller haverier när kommunen ska sättas på kartan. (Ordfront)

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Många lokala politiker tycks nära samma dröm: De hävdar att det behövs fler invånare i kommunen, en ström turister, fler arbetstillfällen och mera shopping. Allt det där är ett skriande behov för att öka skatteintäkterna, så att pengarna ska räcka till kärnverksamheten: Framför allt skola, vård och omsorg.

Kommunpolitikerna noterar att de unga söker sig bort från hembygden. Till lockande universitetsutbildningar och karriärer i storstäderna. Kvar finns en åldrande och kostsam lokalbefolkning. Vilket gör situationen frustrerande.

Sparpaket är impopulära, så det undviker politikerna i det längsta. Då är det betydligt roligare att försöka satsa sig ur krisen. Vad kan vi göra för ”att sätta kommunen på kartan”? Christian Daun menar att satsningar som då kommer till stånd, ofta andas desperation. Det går inte att sitta overksam när den ekonomiska basen för kommunal service monteras ner. Så tänker de lokala makthavarna. Lite tillspetsat tycks de ha tagit till sig trossatsen att ”den som inte håller på att födas håller på att dö”.*

Att politiker behöver tänka till och tänka framåt kan knappast vara fel. Ser beslutsfattarna ett problem ska de givetvis hantera det. Dessvärre finns det ingen patentlösning eller någon quick fix för kommuner på tillbakagång. Inte enligt de experter Christian Daun talat med. Privatiseringar av misslyckade kommunala satsningar som en framkomlig väg är också tveksamma. Bert Karlsson lyckades inte rädda Medeltidens värld i Götene när han fick ta över driften. Trots sina erfarenheter av att driva Skara sommarland.

En privat entreprenör, Sisyfosgruppen och dess vd Olle Larsson, framstår i boken som ett exempel på att det trots allt inte är omöjligt att vända hopplösa situationer till framgångssagor. Det gick i alla fall bra för Venngarn, ett förfallet gods utanför Sigtuna. Om Sisyfosgruppen kommer att lyckas lika bra med Dragon Gate i Älvkarleby som de också tagit över, det återstår att se. Dragon gate, som pryder bokens omslag, är ett spektakulärt hotell i kinesisk stil längs E4:an.

Christian Daun klargör att staten måste engagera sig mer om de problem som kommunpolitikerna brottas med ska kunna hanteras framgångsrikt. Bokens syfte är inte att ensidigt underkänna glesbygdens makthavare. Storstädernas fiaskon är på intet sätt mindre pinsamma, men dessa fadäser sopas lättare under mattan, eftersom det händer så mycket mer i större kommuner.

Christian Daun påpekar att ett kostsamt linbaneprojekt i Göteborg, som skrotades redan under utredningsstadiet, kostade skattebetalarna 138 miljoner. För att inte tala om de skenande kostnaderna för Nya Karolinska i Stockholm.

Boken påstås i baksidestexten vara lika rolig som sorglig. Det håller jag personligen inte med om. Kanske för att jag fäster mig alltför mycket vid det vemodiga: miljonrullningen, kapitalförstöringen, arga medborgare som anordnar demonstrationståg, kommunalpolitiker som får utstå både hat och hot.

Det är tänkvärd läsning, som borde vara obligatorisk för alla kommunalpolitiker. Om inte annat för att lära av misstagen. Men boken är angelägen också för oss vanliga samhällsmedborgare som har ett behov av att utvärdera våra folkvaldas insatser. Därför är det ett stort plus att texten är så lättillgänglig. Författaren bjuder nämligen på målande reportage och möten med människor, väl värda att lyssna till.

Urban Önell

* Jimmy Carter sa när han installerades som president i USA 1977: ”We have an Amerika that in Dylans phrase is busy beeing born, not busy dying. We will go forward…”

Talet anspelar på: ”Proves to warn that he not busy being born
Is busy dying”. Hämtat från låten It´s all right Ma, (I´m only bleeding).

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se