torsjö live vers2

Två klasser till på distans efter smittspridning

Två klasser till på distans efter smittspridning

Ytterligare två klasser på Söderparkskolan i Vinslöv skickas hem på grund av smittoutbrott av trolig covid-19. Denna gång är det årskurs två som drabbats och de får distansundervisning fredag-onsdag. Högstadiet i Tyringe är stängt till och med fredag.

Folkhälsomyndigheten har nu ändrat sina riktlinjer och kräver inte längre masstest av skolklasser.

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott beslöt på torsdagen om fjärr- och distansundervisning för två av andraklasserna i Vinslöv. Sedan tisdagen är eleverna i en förskoleklass på Söderparkskolan och årskurs fyra på Läredaskolan i Hässleholm också hemma på grund av smittspridning.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Det blir nu distansundervisning på grund av smittspridning för fler klasser i de lägre årskurserna på Söderparkskolan i Vinslöv.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Stefan Larsson (M) är bekymrad över att så små barn tvingas stanna hemma.

– Det är olyckligt. Det är tre-fyra elever per klass som har blivit sjuka, men det är tillräckligt för att vi ska besluta om fjärrundervisning. Problemet när det är så små barn är också att föräldrarna inte kan lämna dem ensamma hemma och då förmodligen måste stanna hemma från sina jobb, säger han.

När det gäller fyrorna och förskoleklasserna är ännu inget beslut fattat om nästa veckas undervisning.

Högstadiet i Tyringe stängdes i fredags på grund av att smittan lett till personalbrist. Beslutet förlängdes sedan till onsdagen och därefter till och med imorgon, fredag.

Kommunen har fått information om att Folkhälsomyndigheten redan tvingats backa från kravet på att alla i en skolklass skulle testas om en elev testades positivt för covid-19.

– Det klarade sjukvården inte av att ta emot, säger Stefan Larsson.

I förra veckan rekommenderade Folkhälsomyndigheten att alla elever som varit i närkontakt med någon smittad, det vill säga närmare än två meter under 15 minuter, skulle testas. Eftersom det blev svårt att bedöma i en skolklass innebar det i praktiken hela klassen. På myndighetens hemsida rekommenderas nu endast att elever med symptom ska testas. Regionerna får bedöma i vilken mån även symptomfria personer som exponerats för smitta ska uppmanas att testa sig. I samråd med regionens smittskyddsenhet kan det dock bli aktuellt med smittspårning på skolor för att bryta smittkedjor.

Berit Önell

Artikeln är uppdaterad med uppgiften att högstadiet i Tyringe är stängt till och med imorgon, fredag.

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se