logga-ligg-tjock

Avrådan från bad i Björkviken

Avrådan från bad i Björkviken

Hässleholms kommun avråder nu från bad på grund av algblomning vid Björkvikens badplats.

– Det är jämngrönt som målarfärg på vattenytan, säger Henrik Svensson på kultur- och fritidsförvaltningen till Frilagt.

Skyltar har satts upp och på sin hemsida varnar kommunen också för de giftalger som ser ut som små kulor.

Henrik Svensson berättar att personalen tog upp döda fiskar från stranden även på torsdagsmorgonen. De var dock något färre än tidigare i veckan, 50-70 stycken.

Algblomningen i Björkviken ser ut som målarfärg på vattenytan. Foto: Henrik Svensson

– Det blåser inte så hårt längre. Då blandar algerna inte heller ut sig i vattnet, säger Henrik Svensson.

Den målarfärgsliknande algblomningen tilltog under torsdagen. Efter lunch satte fritidspersonalen upp skyltar med avrådan från bad.

Henrik Svensson berättar att han blev förvånad att se familjer som lät små barn leka och gräva på stranden ända nere vid vattnet där det fortfarande låg döda fiskar. Han uppmanade också en badande man att duscha av sig efter doppet.

Han förklarar att det inte är badförbud utan enbart en avrådan. Men blågröna alger, cyanobakterier, kan alltså bilda gift.

Efter att miljökontoret också varit på plats vid Björkviken och i Sjörröd beslöts att allmänheten skulle varnas. I Sjörröd var algblomningen, som oftast, värre och stora mängder död fisk låg längs stranden.

Kommunen skriver på sin hemsida om algkulorna som brukar vara upp till åtta mm: ”Cyanobakterierna kan bilda gift. Undvik att bada om du ser tecken på dessa kulor. Det är extra viktigt att barn och hundar inte får i sig vattnet”.

De små algkulorna är vita eller ljusgröna och ser inte ut som vanlig algblomning, men kommunen varnar åter för att de kan vara giftiga. Bild från Sjörröd i tisdags. Foto: Linus Jepsson

Kommunen har ännu inte fått svar på vattenproverna som togs i Björkviken på tisdagen. Det bör betyda att bakteriehalterna inte är förhöjda, annars skulle ett snabbt besked ha kommit.

Berit Önell

Läs mer:

2021-07-20 Stora mängder död fisk i Finjasjön

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se