Gruppen-3a-328x120

Jacobsskolan planerar för vårdpraktik i Sydafrika

Jacobsskolan planerar för vårdpraktik i Sydafrika

Jacobsskolans vårdpraktik planeras i samarbete med organisationen African Sunrise volunteers.

Fem veckors vårdpraktik i Sydafrika är inplanerad i februari för sex elever på vård- och omsorgsprogrammet på Jacobsskolan i Hässleholm. Utbrottet av den nya varianten av covidviruset i Sydafrika gör inte att planerna ändras, åtminstone inte ännu.

– Vi har ingen anledning att ställa in nu. Vi vet inte tillräckligt. Men skulle resan ha gjorts nu hade vi definitivt ställt in. Det hade ju inte varit lämpligt alls som det ser ut, säger Jacobsskolans biträdande rektor Jenny Nilsson som på måndagen hade kontakt med ansvariga på plats i Sydafrika.

Den nya virusvarianten omikron rapporterades först från Sydafrika, men det har nu visat sig att den sannolikt fanns i Nederländerna tidigare än i Sydafrika. Omikron sprider oro i hela världen eftersom den troligen är mycket mer smittsam än tidigare varianter och kan ta sig förbi immunförsvaret och även vaccinet.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Jenny Nilsson berättar att det ändå verkade lugnt när hon talade med kontaktpersonen i Sydafrika.

– Presidenten hade talat. De känner att det är oförskyllt, den finns på fler ställen, men det var de som upptäckte den. De ska göra vad de kan för att få igång flygtrafiken. Det är inget kaos i landet, säger hon.

Hon berättar att det hela tiden funnits en alternativ planering för de sex elever i tredje årskursen som anmält sig till praktik i Sydafrika. Om resan blir inställd får de sin obligatoriska APL (arbetsplatsförlagt lärande) på hemmaplan istället.

– Man vet aldrig om en sådan resa kan genomföras i och med att en pandemi råder i världen. Det är eleverna införstådda med. Det har varit uttalat från första stund att resan kan bli inställd till och med när de står på flygplatsen, säger Jenny Nilsson.

Eleverna som är anmälda til Sydafrikaresan går tredje året på vård- och omsorgsprogrammet på Jacobsskolan.

Motsvarande praktik har genomförts en gång tidigare, men blev inställd 2020 på grund av pandemin. De elever som tog studenten i våras fick aldrig erbjudandet.

Jenny Nilsson berättar att eleverna som deltog i resan när den genomfördes var mycket nöjda.

– Det var jättelyckat. Eleverna hade ju varit med om jättemycket och fått helt nya perspektiv, väldigt berikande. Men det är klart att det är mycket tankar som väcks och som det är viktigt att försöka bereda eleverna på, säger hon.

Eleverna kan få praktik inom sjukvård eller psykiatri i Sydafrika, beroende på vilken inriktning de valt på sin utbildning. Praktiken finansieras externt och organiseras av organisationen African sunrise volunteers som har en svensk kontakt på plats.

– Eleverna bor två och två i värdfamiljer som är vana att ta emot studenter, förklarar Jenny Nilsson.

Hon berättar att projektet planeras i mycket god tid, bland annat eftersom ansökan om pengar ska göras ett halvår före resan. Att ställa in kan däremot göras på mycket kort varsel, enligt Jenny Nilsson till och med på avresedagen den 11 februari.

– Det kan ju komma restriktioner, säger hon.

Hon förstår att det nu finns en oro bland både elever och föräldrar, men menar att det kan hända mycket i världen innan det kan bli dags att resa.

– Det kanske blir som förra gången då all flygtrafik stängt ner. Det var inte mycket att fundera över. Men när vi fattar beslut behöver det vara välgrundat så eleverna förstår det. Det är viktigast. Därför är det inget beslut vi tar nu, vi behöver veta mer om hur läget ser ut när det närmar sig, säger hon.

Biträdande skolchef Niklas Persson känner inte till resplanerna och tycker inte att han kan kommentera dem.

– Man håller väl andan nu i hela världen. Det är mycket man inte vet, säger han.

Han försäkrar att barn- och utbildningsverksamheten i kommunen är förberedd på ökad smittspridning i vinter, men just nu är det få inrapporterade fall.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se