logga-ligg-tjock

Torsjö Live igång igen

Torsjö Live igång igen

Publiken strömmade till när Torsjö Live startade på fredagen. Foto: Urban Önell

I strålande sol fylldes backen i Torsjö när festivalen startade sent på fredagseftermiddagen. Först ut på stora scenen var veteranen Mats Ronander som följdes av den unge Hässleholmstalangen Noah Henry på lilla scenen. I ladan öppnade en minnesutställning om Västra Torupskonstnären Lars-Åke Blom där flera av hans elevers verk visas.

Tyra Ahlgren från Hässleholm fick en ansiktsmålning. Foto: Urban Önell

Det är på grund av pandemin tre år sedan förra Torsjö Live, men mycket är sig likt. Stämningen är lugn och publiken består till stor del av medelålders och äldre samt barnfamiljer. I trädgården inbjuds till barnaktiviteter för tre-sexåringar. I mattälten finns en varierad meny, men i år är det också tillåtet för publiken att ta med egen matsäck.

Tar igen det förlorade

Festivalgeneralen Mats Gunnarsson är glad när han hälsar välkommen innan Mats Ronander spelar.

– Det känns fantastiskt roligt. Vi tar igen det förlorade med råge. Det är utsålt. Vi tackar vår lojala publik och alla som jobbar med det här. Flera hundra är involverade. Nu lämnar jag över – från den ene Mats till den andre, säger han.

Festivalgeneralen Mats Gunnarsson har anledning att vara glad när biljetterna för första gången är slutsålda. Foto: Urban Önell

Lasse och Anna-Maria Gustafsson-Leimar, tar sig en svalkande dryck i sommarhettan. De är bosatta i Malmö, men tog bilen från Vingåker i Sörmland för att delta på Torsjö live.

– Vi har varit med varenda år. Nu är det som vanligt igen och vi är så taggade, säger Anna-Maria. Mats Gunnarsson och Västra Torups byalag är helt otroliga. Vi blir väl omhändertagna här.

Lasse och Anna-Maria Gustafsson-Leimar har varit på alla Torsjö Live. Foto: Urban Önell

Roger Sjöberg samt Anders och Aja Petterson från Hässleholm gläds också åt att få vara på Torsjö live igen.

– Det är helt underbart, säger Roger.

– Det är helt underbart, säger Roger Sjöberg om att vara på Torsjö Live igen, här tillsammans med Anders och Aja Pettersson. Foto: Berit Önell

– Det är skönt att det här är igång igen, så vi får komma ut på konserter, umgås och lyssna på fin musik, säger Aja. Även om covid inte är över än, och den ökar ju, så vi får nog tänka på att hålla avstånd igen.

Kompbandet kom inte

Mats Ronander verkar lite ensam på scenen med sin gitarr och sitt munspel. Han skulle haft ett kompband med sig, men det blev inte så.

Mats Ronander var först på scen. Foto: Urban Önell

Enligt Mats Gunnarsson var ungefär 20 procent av publiken på plats när Mats Ronander började spela och 60 procent när Torsson gick på scenen två timmar senare. Därefter fortsatte folk att strömma till, men regnet senare på kvällen kan ha fått en del att stanna hemma, trots att de köpt biljett.

– Det är alltid några som inte kommer om det blir regn, säger Mats Gunnarsson.

Han avslöjar att 200-250 volontärer och sommarjobbare är engagerade i festivalen. Ungefär lika många personer hör till artisterna. Det är alltså cirka 500 personer av de 5 000 som väntas vara på plats under fredagskvällen. Lika många väntas på lördagen, det vill säga totalt cirka 10 000 personer på festivalen, vilket också är maxantalet i polistillståndet.

En hyllning till Lars-Åke Blom

På konstutställningen hyllas Lars-Åke Blom som dog i april 2021. Hans verk har visats under flera tidigare festivaler i Torsjö. Han kombinerade ofta modern teknik och återbruk av material.

Lars-Åke Bloms fru Lisa och fotografen Göran Wahlquist var på plats vid minnesutställningen för Lars-Åke Blom. Foto: Berit Önell
Nelly Nilsson hade Lars-Åke Blom som bildlärare på Västerskolan. Nu ställer hon ut i minnesutställningen på Torsjö Live. Foto: Urban Önell

Bakom utställningen står konstnärskollektivet Sallerups skvadron på Garnisonen i Hässleholm med bland andra Göran Wahlquist. Han har gjort flera filmer om Lars-Åke Blom som nu visas i ladan på Torsjö Live.

Nu är det främst bildläraren Lars-Åke Bloms elevers verk som ställs ut, även om ett par av hans egna skulpturer också finns på plats.

– Det känns jättetrevligt och hedrande att Torsjö Live ville göra detta, säger Lisa Blom, Lars-Åkes fru, som var på plats på fredagskvällen.

Något som både hon och Göran Wahlquist tycker är tråkigt är däremot att en av Lars-Åke Bloms skulpturer, som stod utanför Stena Recycling i Hässleholm, nyligen smälts ner.

Berit Önell
Urban Önell

Torsson har inte tröttnat efter 40 år. På Torsjö Live på fredagskvällen spelade de bland annat ”Klippans centrum”. Foto: Urban Önell
Noah Henry från Hässleholm spelade på lilla scenen. Foto: Urban Önel
Barnaktiviteterna lockade många och leddes av bland andra Martina Gärdsborn. Foto: Urban Önell
Besökarna i ladan kunde se film om konstnären Lars-Åke Blom. Skulpturen Lisa står på Norra Station i Hässleholm. Foto: Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se