torsjö live vers2

Åka kollektivt med barnvagn är som att skrapa triss

Åka kollektivt med barnvagn är som att skrapa triss

INSÄNDARE. Liberalerna vill att Skånetrafiken ökar möjligheterna för fler att använda kollektivtrafiken oavsett om man kommer med barnvagn, rullator eller cykel.

Liberalerna vill ha ett inkluderande kollektivåkande där man oavsett färdmedel till buss och tåg vet att man kan åka med.

I Sverige sker ett miljöarbete som bland annat innebär att man ska prioritera kollektivt åkande framför bilkörning. Syftet är att minska koldioxidutsläppen. Så långt är målet tydligt, men nu kommer vi till problemets kärna. Vem är kollektivtrafiken gjord för?

Oavsett om du väljer stadstrafikens buss eller tåget så kan inte alla åka med om man framför barnvagn, rullstol eller cykel då maxtalet för dessa är satta till en eller två barnvagnar beroende på vilken buss du väljer. Tåget kan ta några fler förutsatt att platserna inte redan är upptagna av cykel eller rullator. De gamla pågatågen som nu rullar i Blekinge har särskilt utrymme bak och fram i tåget där du kan ställa din cykel och barnvagn/rullator kan rullas in i kupén.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Dagens begränsning på buss och tåg gör att barnfamiljer, cyklister och rullstolsbundna inte kan vara säkra på att de får åka med och detta innebär missade läkarbesök och utflykter med vänner.

Hur tänker Skånetrafiken lösa detta problem med tillgängligheten för alla i kollektivtrafiken? Kan det vara så enkelt att skruva bort ett antal fasta stolar och ersätta dem med klappstolar och på så sätt skapa flexibla platser?

Liberalerna i Hässleholm
Agneta Olsson Enochsson (L) gruppledare
Marie Hult (L) kommunfullmäktigeledamot
Per Brandt (L) kommunfullmäktigekandidat

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se