torsjö live vers2

Sluta leta efter ett parti som du håller med i allt!

Sluta leta efter ett parti som du håller med i allt!

INSÄNDARE. ”Det finns inget parti som tycker som mig”, hör jag många säga.

Mitt råd brukar vara att sluta leta. Inte ens när jag var språkrör för Miljöpartiet höll jag med om allt partiet tyckte. Det gör ingen.

Du kanske älskar en fotbollsklubb, vet vad ni gör för bygden och varför ni behövs. Men du tycker inte varje beslut som någon styrelse eller tränare fattar är rätt för det. Ett friskt parti är en förening, som påverkas av sina medlemmar. Ofta blir det rätt, och ibland är du i minoritet.

Det är värderingarna som håller ihop ett parti, inte att alla tycker lika om allt.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Själv är jag miljöpartist på grund av solidariteten. Jag tror att vi människor har ett ansvar för hur våra handlingar påverkar andra, också den vi inte ännu känner.

Därför vill jag inte leva i en ekonomi som bygger på att vi alltid ska förstöra miljön lite mer för att tjäna lite mer pengar, fylla på avfallsberg någon annanstans i världen och förstöra förutsättningarna för våra barn att leva goda liv. Och jag vill inte att några ska växa upp i fattigdom i ett av världens rikaste länder. Jag tycker inte det är rätt.

Kanske tycker du ändå det är svårt. Då finns det två goda skäl till att rösta på MP i höstens val.

Det ena är miljön. Jag vet av erfarenhet att när det brinner till så finns det bara ett parti som på riktigt står upp för miljön, och det är Miljöpartiet. Alla kan säga att de är för bra miljöpolitik sådär i största allmänhet, men när väl besluten ska fattas och prioriteringarna göras då är de inte mycket att hålla i hand. Du kanske inte håller med MP i så mycket, men tycker du att det behövs någon som står för miljön där besluten fattas, då behöver du rösta MP. Det här gäller till riksdagen, såväl som till kommunen och regionen.

Sedan är politik inte bara att påverka i den riktning man vill, det är också att hindra att landet går åt andra hållet. När valet är över ska talmannen fråga någon om att bilda regering. Jag vill hellre att han frågar Magdalena Andersson än Ulf Kristersson eller Jimmie Åkesson. Inte för att jag ogillar någon av dem som människor, utan för att deras värderingar är andra än mina. Och ska Magdalena få frågan så behövs MP i riksdagen, åker MP ur är matematiken sådan att det är högern som får makten även om en majoritet skulle ha röstat vänsterut. Jag ser ju många fler skäl att rösta på MP, men jag har respekt för alla som väljer att göra det för att högerns kampanj att peta MP ur riksdagen inte ska funka.

Gustav Fridolin
Föredetting (MP) och folkhögskollärare

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se