torsjö live

Svårt hitta samarbete för majoritet efter valet

Svårt hitta samarbete för majoritet efter valet

Det lär inte bli lätt för partierna att göra upp om vem som ska styra Hässleholm efter valet den här gången heller. Treblockslösningen den gångna mandatperioden har inte fungerat optimalt eftersom det inte funnits någon tydlig majoritet. Fem partier – S, C, L, MP och V – säger av ideologiska skäl nej till samarbete med SD. Folkets väl vill absolut inte höja skatten och har därför svårt att tänka sig att stödja ett styre där S och V ingår och även SD.

– SD måste sansa sig, man kan inte lova allt till alla. Men vi ska inte utesluta något, säger FV:s gruppledare Björn Widmark.

Idag styr M, KD och L kommunen i minoritet med 17 mandat. S, V, MP och C bildar ett block med 24 mandat och SD och FV ett block med 20 mandat.

Även små partier kan få avgörande roller om majoritetsförhållandena blir jämna. FV har för det mesta ställt sig utanför styrande koalitioner och det är inriktningen även nu. Men Björn Widmark kan tänka sig en skriftlig överenskommelse, á la januariöverenskommelsen på riksplanet, där FV stödjer en styrande koalition utan att sitta med. Det han absolut inte vill se är en fortsatt treblockslösning.

Björn Widmark (FV). Foto: Berit Önell

– Det går inte en gång till att ha ett minoritetsstyre i kommunen. Om det kan bli ett majoritetsstyre och våra röster behövs för det ska det vara en skriftlig överenskommelse. Vi är beredda att ta ansvar utan arvoderade poster, säger han.

Istället kommer partiet i så fall att ställa vissa krav.

– Det första är att inte höja skatten, säger han.

Andra avgörande frågor kan bli nedläggning av Europaforum och neddragning av en del befattningar såsom samordnare och strateger, men Widmark vill inte avslöja för mycket inför eventuella förhandlingar. Han är kritisk till SD när det gäller bland annat återöppnandet av Sösdala simhall, att alla byskolor ska vara kvar och öppenheten för skattehöjningar. Han betonar att FV är ett borgerligt parti.

– Vi kan samarbeta med alla, säger däremot SD:s kommunalråd Hanna Nilsson.

Hanna Nilsson (SD). Foto: Berit Önell

Det finns dock några partier som hon hellre samarbetar med än andra.

– De vi står närmast är väl M, KD och FV, men det är ett problem att FV inte vill sitta och styra., säger hon.

Moderaternas toppkandidat Lina Bengtsson är också öppen för samarbete åt alla håll.

– Vi har egentligen inte stängt dörrarna till någon, men vi får se lite efter valet. Vi vill givetvis driva M-politik, säger hon.

LIna Bengtsson (M). Foto: Berit Önell

Hon tycker att samarbetet med L och KD har fungerat väldigt bra under den gångna mandatperioden.

– Det är självklart förstahandsvalet, men utöver dem är det rätt så öppet, säger hon.

KD:s toppnamn Christer Caesar säger att ett framtida samarbete får utvecklas beroende på valutgången.

– Vi bestämmer oss efter valet. Vi får sitta ner då. Vi har inga låsningar, än så länge i alla fall. Det får bli en förhandling, säger han.

Christer Caesar (KD). Foto: Jonathan Önell

Han är också positiv till en forttsättning på samarbetet med M och L.

– Det är utgångsläget, tycker jag, säger han.

Även Liberalernas gruppledare Agneta Olsson Enochsson vill gärna fortsätta samarbetet med M och KD.

– Men jag hoppas att vi inte behöver styra i minoritet, säger hon.

Hon kan dock inte tänka sig att samarbeta med SD, vilket annars hade varit en möjlig lösning för att slippa minoritetsstyre.

– Vi kan inte lägga budget eller styra med SD. Däremot kan vi samtala och förhandla i övrigt, säger hon.

Agneta Olsson Enochsson. Foto: Berit Önell

Lena Wallentheim (S) hoppas också på en stabil politisk ledning, men utesluter att S ska ingå i ett majoritetsstyre där SD ingår.

– Vem som får chansen att styra kan vi inte säga så mycket om i förväg. Vi har hittills jobbat bra ihop i det rödgröna blocket.

Lena Wallentheim framför stadshuset
Lena Wallentheim (S). Foto: Urban Önell

Lena Wallentheim konstaterar att hennes företrädare som socialdemokratiskt kommunalråd Bengt Andersson hade ett nära samarbete med Centerpartiet.

– Det funkade bra ihop med dem.

Anders Edwall (C ) säger inte heller nej till samarbete med S. Men efter förra valet räckte C:s stöd inte för att de rödgröna skulle få majoritet.

Anders Edwall (C). Foto: Urban Önell

– Vi kan tänka oss att samarbeta med alla partier utom Sverigedemokraterna. Våra grundvärderingar skiljer sig för mycket åt. Vi hävdar alla människors rätt och lika värde. Det är inte något som SD står upp för. När det gäller Folkets väl stänger vi inte några dörrar, men där finns också en längre väg att vandra än till många andra partier. Det förtroende som behövs för samarbete finns inte idag. Att få till en tydlig majoritet är det viktigaste. Sedan är vi beredda att vara delaktiga och ingå i den, säger han.

Den gångna mandatperioden har Vänsterpartiet haft budgetsamarbete med S, C och MP, samma partier som styrde tillsammans under drygt halva förra mandatperioden. Förra året gjorde C och MP dock egna budgetförslag.

Magnus Åkeborn (V). Foto: Berit Önell

– Om det blir ett sådant samarbete efter valet beror på valresultat och förhandlingar, säger Vänsterpartiets gruppledare Magnus Åkeborn.

Miljöpartiet har också tidigare varit en del av kommunledningen i samarbeten både åt höger och vänster, men huvudsakligen vänster.

Dolores Öhman (MP). Foto: Berit Önell

– Vi vill gärna vara med och styra, men vill samtidigt begränsa SD:s inflytande i politiken. Vi samarbetar inte med dem. Det handlar om deras grundsyn och att de har över 200 politiker i landet som är kopplade till nynazismen (enligt Expressens granskning). I övrigt kan vi samarbeta med alla, säger MP:s gruppledare Dolores Öhman.

Berit Önell
Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se