torsjö live vers2

Hanna Nilsson räknar med SD-styre i Hässleholm

Hanna Nilsson räknar med SD-styre i Hässleholm

Sverigedemokraterna ser sig som valets vinnare i Hässleholms kommun och kommer att kräva posten som kommunstyrelsens ordförande. Det säger partiets kommunalråd Hanna Nilsson dagen efter valet där den preliminära sammanräkningen ger SD 29,9 procent av rösterna och 18 av 61 mandat.

– Det är en av posterna som vi känner är vår. Men samtidigt är det svårt att avgöra innan vi förhandlat. Om vi får igenom all vår politik ger vi gärna upp rollen som KSO, säger hon.

Hon vill i första hand samarbeta med M och KD. I så fall får de tre partierna majoritet i kommunfullmäktige.

SD blev redan vid förra valet största parti i Hässleholms kommunval med 25,53 procent av rösterna. Det gav 16 mandat i kommunfullmäktige, men ingen styrande koalition. Istället blev det en treblockslösning med hoppande majoriteter som de flesta partier idag vill bli av med. Nu ser det ut som att SD får ytterligare två mandat efter att ha ökat med 4,4 procent enligt gårdagens preliminära siffror från Valmyndigheten.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Jag trodde aldrig att vi skulle öka så mycket. En otrolig ökning, säger Hanna Nilsson.

SD:s kommunalråd Hanna Nilsson och gruppledare Ulf Berggren var glada när siffrorna steg under valkvällen. Foto: Berit Önell

Dagen efter valet är hon trött, men glad.

Under valkvällen sa hon till Frilagt att om SD fick 30 procent i Hässleholm skulle hon bada i fontänen på Vankivavägen och fira som vid förra valet. Nu fattades 0,1 procent och det blev inget bad. Men det slutliga valresultatet är inte klart och mindre förändringar kan ske.

– Det blir kanske ett sent och kallt bad, säger hon och skrattar.

En del sena förtidsröster och utlandsröster tillkommer och alla röster ska dessutom kontrollräknas. Kryssen kan också påverka vilka personer som kommer in i fullmäktige.

Rösterna ska kontrollräknas och sena förtidsröster och utlandsröster läggas till innan valet är helt klart. Foto: Urban Önell

Hanna Nilsson berättar att SD inom de närmaste dagarna kommer att ta kontakt med sina tilltänkta samarbetspartners för att påbörja förhandlingar om hur Hässleholm ska styras. Det blir då inte bara M och KD.

– Vi kommer nog att ta kontakt med alla och kolla av vilka som är intresserade av ett samarbete med oss, säger hon.

– Men vi är absolut inte stressade. Det viktigaste är att vi får en majoritet som styr Hässleholm.

Det finns dock en del frågor som hon inte kan tänka sig att kompromissa om.

– Rör inte våra byskolor!

Enligt det preliminära valresultatet skulle SD tillsammans med M och KD få 52,5 procent, det vill säga 32 mandat av de 61 i kommunfullmäktige.

– Då blir det ju en majoritet som alla längtat efter. Jag tror till och med att oppositionen blir nöjd. Fast S såg ju fram emot att bli största parti igen, säger Hanna Nilsson.

M och KD har sagt sig vara öppna för samarbete med alla partier. Om även FV ansluter sig tillkommer 5,8 procent och fyra mandat. L och C har däremot, liksom S, V och MP, markerat att de inte kan tänka sig ett samarbete med SD. Det rödgröna blocket tappar preliminärt två mandat. S blir av med ett mandat som kompenseras av att V vinner ett medan C blir av med två.

På riksplanet kan L däremot tänka sig att stötta en regering som samarbetar med SD. Riksdagsvalet är ännu inte helt avgjort eftersom ställningen är så jämn, preliminärt totalt 175 mandat för det borgerliga blocket mot 174 för det rödgröna. S är då fortfarande största parti med 30,5 procent av rösterna. SD får 20,6 procent.

Om nordostskåningarna fått bestämma hade det sett annorlunda ut. Här fick SD hela 32,3 procent av rösterna från invånarna i riksdagsvalkretsen Skåne läns norra och östra. M minskar något, men får behålla sina två mandat, vilket troligen innebär att kommunstyrelsens avgående ordförande Lars Johnsson inte får någon riksdagsplats.

Hanna Nilsson gissar att SD får lite färre röster av hässleholmarna i kommunvalet eftersom en del röstar på det lokala partiet Folkets väl och ger SD sin röst i riksdag och region.

Berit Önell

Preliminärt valresultat i kommunvalet i Hässleholm
Mandat och procentandel:
M 10 (16,6 %)
S 14 (22,7 %)
L 3 (4,3 %)
C 3 (5,8 %)
V 3 (5,7 %)
MP 2 (2,5 %)
KD 4 (6,0 %)
SD 18 (29,9 %)
FV 4 (5,8 %)
AFS 0 (0,5 %)
Övriga 0 (0,3 %)

Läs mer:

2022-09-12 SD-styre inte självklart för Lina Bengtsson (M)

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se