torsjö live vers2

Debutanter och veteraner ställer ut konst tillsammans

Debutanter och veteraner ställer ut konst tillsammans

Hässleholms konstförening inbjuder till en ny utställning i Gallerians konstgalleri, denna gång under vinjetten Brittsommarkonst. Ett 25-tal lokala förmågor har medverkat, så besökaren bjuds på smakprov på en mängd olika tekniker och stilar. Vernissage för den nya utställningen i före detta Hemtex lokaler blir det nu på lördag den 25 september klockan 11.00.

Ingmar Rimheden, från Bjärnum var en av utställarna som hängde upp tavlor inför lördagens vernissage. Kanhända kan han även få någon av dem såld, även om det inte är det viktigaste för honom.

Plats finns både för debutanter och väletablerade namn i utställningen. Anna-Stina Purk tillhör de mer erfarna som är på plats när konstverken spikas upp på väggarna. Den här gången visar hon tovade verk. Anna-Lisa Purk driver också Galleri Gullvivan i Hässleholm. Hon har 40 års erfarenhet, både av eget skapande, och av att hjälpa andra igång.

– Det är hemskt roligt när man får se de som inte tror att de kan, känna att de faktiskt kan uttrycka sig i bild, säger hon.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Anna-Stina Purk en av Hässleholms mest kända konstnärer, som gärna växlar mellan olika tekniker. Den här gången är det tovning som gäller för de tavlor hon visar upp.
Alda Kristjansdottir, Tyringe hänger upp sina akvareller med naturmotiv.

Alda Kristjansdottir, får en stund senare frågan vad hon har för råd till den som kanske skulle vilja våga visa sin tavlor, som ligger gömda i en byrålåda.

– Gå på kurs, kolla med Anna-Lisa Purk om fortfarande har några kurser. Sedan blir det förhoppningsvis inte så mycket prestationsångest kvar.

Alda Kristjansdottir visar själv ett antal akvareller. Hennes främsta inspirationskälla är naturen.

– Ja, det är dit jag återkommer hela tiden.

Det är första gången som Lis Bögeskov Nielsen visar sin konst offentligt, trots att hon egentligen inte är någon nybörjare. Hon är pensionerad sjuksköterska, och bosatt i Höör. Under sin yrkesverksamma tid jobbade hon periodvis på Grönland, som är temat för de tavlor hon valt att visa.

Ett monster med en käft av järn möter utställningens besökare. Otto Konstantin Ahola är konstnären som förklarar att han älskar skräp och gärna gör en djupdykning i en sopcontainer för att plocka på sig material, som sedan blir konst i hans händer.
Irene Moberg Arvedson älskar att arbeta med keramik.

Höstens galopperande elpriser är ett bekymmer inte minst för keramiker. Det stod fullständigt klart efter en pratstund med Irene Moberg Arvedsson.

– En keramiker måste ha en ugn, och den går på el, säger hon.

När hon använder den så kallade raku-tekniken har hon däremot en gasoldriven ugn som är belägen utomhus. Med temperaturer som varierar upp emot och över 1000 grader samt bränningstider på åtskilliga timmar blir det kostsamt, i synnerhet som ingenting av den värme som alstras är något som kan återanvändas, exempelvis för uppvärmning av den egna bostaden.

Alla medverkande på utställningen är medlemmar i Hässleholms konstförening. Föreningen är dock öppen för alla intresserade, inte bara för aktiva konstnärer.

Grönland är det genomgående temat för Lis Bögeskov Nielsens tavlor.

Kerstin Ek Svantesson är utställningsansvarig. Hon berättar att lokalen kommer att vara öppen på fredagar mellan 12 och 17 och på lördagar mellan 10 och 14. Är det långlördag stänger utställningen först klockan 15. Lagom till första advent är planen att utställningen ska ersättas av en ny.

Text och foto: Urban Önell

Margareta Persson har broderat tavlan som också visas på Frilagts ingångssida.


Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se