torsjö live vers2

Nytt vargangrepp på får i norra Skåne – skyddsjakten pågår

Nytt vargangrepp på får i norra Skåne – skyddsjakten pågår

Ytterligare sju får har bekräftats vargdödade i norra Skåne på tisdagseftermiddagen. Det meddelade länsstyrelsen på sin hemsida på tisdagseftermiddagen. Angreppet skedde i Huaröd i Kristianstads kommun inom Linderödsåsens vargrevir. Den aviserade skyddsjakten på en varg i Nävlinge i Hässleholms kommun startade redan på måndagseftermiddagen efter ett snabbt beslut av länsstyrelsen.

Bilden visar en av de nya valparna i reviret på Linderödsåsen.
Den varg som nu jagas är en fjolårstik från reviret på Linderödsåsen. Bilden visar en av valparna i reviret 2022. Foto: David Börjesson, Länsstyrelsen Skåne

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Linderödsåsen hyser ett av tre fastställda vargrevir i Skåne. Personal från länsstyrelsen var på tisdagen på plats och bekräftade att de sju fåren dött genom ett vargangrepp.

Händelsen leder inte till ytterligare skyddsjakt, åtminstone inte i nuläget. Utanför ett vargrevir krävs tre angrepp på tamdjur av samma varg för att länsstyrelsen ska kunna besluta om skyddsjakt. Inom vargrevir krävs mer än så.

Beslutet om skyddsjakt i Nävlinge gick snabbt eftersom länsstyrelsen i förväg utsett jaktledare som i sin tur utsett jaktdeltagare.

– Igår var vi väldigt väl förberedda, säger Tom Espgård, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, till Frilagt.

Han säger att vem som är jaktledare inte är en offentlig uppgift, vilket det tidigare varit. För tio år sedan fungerade han själv som jaktledare vid en vargjakt i Skåne. Han har också varit styrelseledamot i Skånes Jägareförbund.

Samma varg tros ha dödat får på gården i Nävlinge hela fyra gånger. Det första angreppet skedde redan den 21 juni men räknas inte in i underlaget, enligt länsstyrelsen på grund av att den dödade tackan var i så dåligt skick att det inte var möjligt att samla in DNA-prov.

– Den hade legat ett tag och det var svårt att göra en kvalificerad besiktning, säger Espgård.

Ändå blev bedömningen att det handlade om ett vargangrepp.

– Det var sannolikt, säger Tom Espgård.

Han säger att tre tackor dödades vid nästa tillfälle, den 13 juli. I beslutet om skyddsjakt står dock att det var två och i måndagens pressmeddelande bara ett. Här kunde DNA bestämma vargen till en fjolårstik från Linderödsreviret. Hon beskrivs som en vandringsvarg.

Svar har ännu inte kommit på DNA-analyser från de två följande angreppen, den 21 juli och natten till den 24 juli. En tacka dödades då vid varje tillfälle. Enligt beslutet kan det antas att det var samma varg eftersom angreppet skedde på samma plats som det den 13 juli.

– Helt säker kan man inte vara, men det är samma gård och samma hage och i närtid. Det normala då är att det är samma varg, säger Tom Espgård.

Enligt beslutet hade hagen inget rovdjursavvisande stängsel, dock ett stängsel som bedömdes godtagbart för att hålla tamdjur. Länsstyrelsen skriver att det inte är möjligt att på kort sikt bygga rovdjursavvisande stängsel.

– Länsstyrelsen bedömer att det i aktuellt fall inte finns någon annan lämplig lösning än

skyddsjakt för att undvika ytterligare angrepp, står det i beslutet.

Tiken bedöms inte heller ha högt genetiskt värde, vilket hade kunnat hindra skyddsjakt.

Ger ni råd om andra åtgärder?

– Jo, det gör vi, säger Tom Espgård.

– Det har också vidtagits åtgärder, bland annat nattintag och komplettering med en extra tråd på stängslet. Jag var lite förvånad över det sista angreppet, bedömningen var att hagen var väl i ordning. Det här har nog varit en individ som lagt ganska stor energi på att ta sig in, säger han.

Men djuren togs bara in nattetid de närmaste dygnen efter angreppen, trots att vargar oftast jagar i gryning och skymning.

– Det tar tid att ta in och ut djuren, säger Tom Espgård.

Skyddsjakten får pågå till och med den 7 augusti om inte vargen fällts innan dess och sker genom så kallad vaktjakt där jägarna sitter på vakt.

Beslut om skyddsjakt kan överklagas till förvaltningsrätten, men gäller ändå omedelbart.

Berit Önell

Korrigering:
Artikeln har korrigerats genom att uppgiften om att Naturvårdsverket delegerat skyddsjakten till länsstyrelserna från den 1 juli i år tagits bort. Delegering har skett kontinuerligt, inte bara i år. Nytt är däremot att även länsstyrelserna i södra förvaltningsområdet, inklusive Skåne, nu fått delegation på licensjakt.

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se