torsjö live

Strömkabeln avgrävd – svårt för fåglarna om Gåsadammen fryser

Strömkabeln avgrävd – svårt för fåglarna om Gåsadammen fryser

Gåsadammen i Vittsjö brukar hållas delvis isfri för fåglarnas skull med hjälp av en pump. Men när årets vinterkyla kom visade det sig att elkabeln grävts av vid ett vägarbete och inte kan åtgärdas förrän till våren. Stefan Arnstad och andra i Vittsjö turistförening, som matar fåglarna och ser till området, slår nu hål i en vak varje dag. Men de befarar att det blir svårt när det blir kallare igen i nästa vecka. Hotell Trobeck har erbjudit sig att stå för elen tillfälligt, om en kabel kan dras därifrån. Men kommunen, som äger marken, har hittills inte godkänt det utan bara svarat att Eon har ansvaret.

Bilden visar Stefan Arnstad vid vaken där änderna simmar.
Stefan Arnstad visar vaken som räddningsvärnet sågat upp i dammen och som turistföreningen slår hål i varje dag för att fåglarna ska ha vatten.

När Stefan Arnstad kommer till dammen trängs fåglarna kring benen på honom och följer honom på rad från boden där han hämtar deras mat. Det är två skånegäss som föreningen skaffat och dessutom en massa gräsänder som hittat hit själva.

– De känner igen mig. Jag tror till och med att de hör vilken bil som är min för de kommer direkt, säger Stefan och skrattar.

Bilden visar när Stefan Arnstad häller upp mat till fåglarna.
Det blir rusning till matningen.

Både gäss och änder äter glupskt och tar sig sedan bort till vaken som Vittsjö räddningsvärn sågat upp och som föreningen nu håller öppen. De behöver vatten, inte bara för att dricka.

– Om inte annat tar räven dem om det inte finns öppet vatten, säger Stefan.

– Än så länge går det, men när det blir 10-15 minusgrader får vi såga och putta undan isen.

Bilden visar gässen och änderna.
De två skånegässen har Vittsjö turistförening köpt in.

Föreningen sköter alltså dammen och området kring den, bekostar fågelmat, pumpar med mera. Kommunen äger marken.

– Gåsadammen är en viktig kulturskatt för oss i Vittsjö, konstaterar Stefan.

Den ligger alldeles nedanför Trobeck. Både pensionärer och förskolebarn promenerar gärna på gångstigarna och tittar på fåglarna eller matar dem. Förr arrangerades underhållning här, kändisar som Jokkmokks-Jokke, Lasse Lönndahl och Ann-Louise Hanson har uppträtt på scenen som nu står tom.

Stefan Arnstad berättar att föreningen inte fick veta att elkabeln grävts av förrän långt efter att det hänt. Det var i samband med att en kulvert under järnvägen byttes. Först när det blev kallt och pumpen skulle starta märktes att det inte fanns någon ström.

– Det var Trafikverket som grävde av den, men Eon har ju hand om elen. De var här och grävde för att laga kabeln, men det visade sig att den var så gammal och dålig att det inte gick att skarva den, berättar Stefan.

Istället blev beskedet att en ny kabel måste dras från skåpet och det blir ett större projekt som inte går att göra när det är kallt.

Egentligen är det två pumpar som står still. Den andra reglerar vattenståndet i dammen. Eftersom den inte fungerar är det betydligt mer vatten än vanligt i dammen.

Pumpen som ska hålla undan isen står nu fastfrusen i sitt pumphus.

– Den har nästan drunknat, säger Stefan.

– Men det viktigaste nu är att vi får ström. Vi har en annan pump om det behövs.

Han är besviken på kommunen.

– Kommunen värnar mycket om Hässleholms stad, men Gåsadammen betyder jättemycket för Vittsjöborna, säger han.

– Om gässen skulle gå hädan står vi inte för några nya om vi inte får respons från kommunen.

Bilden visar pumpen.
Pumpen är nu fastfrusen.

Ett alternativ kunde enligt föreningen vara att ta el från lamporna vid dammen, men de är i nuläget bara tända när det är mörkt. Kommunen äger dem och behöver i så fall besluta att de ska vara tända dygnet runt. Annars handlar det om kommunens godkännande av en elkabel från Trobeck.

Många Vittsjöbor har engagerat sig i fåglarnas öde. En bild på vaken med tack till räddningsvärnet i en Facebook-grupp för grannsamverkan fick 136 gillare.

– Jag är bara en djurvän, säger Saskia Titman som kontaktade kommunen och först fick löfte om att någon skulle komma ut och titta. Men sedan prioriterades det bort.

Kommunens gatuchef Stefan Alvedal skrev till en annan Vittsjöbo att tekniska förvaltningen har meddelat Eon att det är deras skyldighet att ordna detta, men att de inte kommer någonstans. Parkförvaltaren är åter på måndag och kommer att driva frågan vidare.

– De andra hinner inte jaga Eon just nu, skriver han..

– De säger att de inte kommer att hjälpa nu. Men det vi försökte driva på var ju just en kortsiktig lösning. Det kan bli minus 16 nästa vecka, säger Saskia.

Bilden visar vaken full med fåglar.
Om det blir kallare måste vaken sågas upp på nytt.

Lars Nordin, förvaltare på företaget Trianon som äger Trobeck, bekräftar att man lovat att tillfälligt stå för elen till pumpen.

– Vi har erbjudit oss att hjälpa till, säger han.

– Har det inte blivit löst ännu? Jag fattade att det inte var något märkvärdigt. Men jag kollar med fastighetsskötaren om något hakat upp sig, säger han.

Frilagt har förgäves sökt Stefan Alvedal. Enligt kommunens kontaktcenter svarar han inte trots att han ska vara i tjänst. Både hans telefonnummer och mejladress är hemliga. Vi hänvisas till avdelningens gemensamma mejladress. Men mejlet studsar tillbaka med meddelande om “permanent DNS error resolving”.

Vi mejlar även förvaltningschef Mats Svensson som meddelar att han sitter upptagen i möten hela dagen, men har mejlat Stefan om att svara på vår och Vittsjöbornas fråga. Stefan Alvedal återkommer inte. Däremot låter han sig intervjuas i Norra Skåne om en väg i Hässleholm som ska stängas av, också där för att man ska dra en elkabel.

Text och foto: Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se