Gruppen-3a-328x120

Varning för is och fortsatt ansträngt för reningsverket

Varning för is och fortsatt ansträngt för reningsverket

Finjasjöns vattennivå minskade med en cm till 45,36 under tisdagen. Men situationen är fortfarande allvarlig i det översvämmade området. Blåsigt väder väntar i slutet på veckan och Hässleholms kommun varnar för att Finjasjöns is kan blåsa in mot land och trycka sönder det som kommer i dess väg.

Hässleholm Miljö meddelar att man förbereder sig på en långvarigt ansträngd situation.

Från och med torsdag varnar SMHI för att det ska börja blåsa. Om isen på sjön blåser in mot land kan den orsaka allvarliga skador.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Bilden visar ett hus omringat av vatten med isflak.
Isflak som blåser in mot husen kan ställa till stora skador. Bilden togs den 25 januari. Foto: Berit Önell

Boende i området som inte har fungerande avlopp kan från och med tisdagen använda Hässleholmsgårdens dusch och toalett. Öppettiderna är 06-22.

Hässleholm Miljö skriver i ett pressmeddelande att läget är ansträngt men stabilt. Det senaste dygnet har belastningen på reningsverket i Hässleholm minskat något. Men mängden vatten som passerar verket är fortsatt betydligt större än vanligt.

Bilden visar bräddmagasinet vid Hässleholms reningsverk.
Bräddmagasinet vid Hässleholms reningsverk fungerar enligt pressmeddelandet som en tillfällig avlastning för reningsverket.

Bolaget förbereder enligt pressmeddelandet för olika scenarion som skulle kunna uppstå ifall en ledning eller någon process i reningsverket skulle drabbas av ett tillfälligt driftstopp.

– Det handlar om väldigt stora vattenvolymer som just nu passerar genom reningsverket i Hässleholm och om någonting skulle hända så är vi beredda. I förebyggande syfte ser vi därför till att ha en extra pumpkapacitet på reningsverket, så att vi kan pumpa bort vatten vid en driftstörning, säger vd Mats Didriksson.

Bilden visar Mats Didriksson.
Hässleholm Miljös vd Mats Didriksson. Foto: Urban Önell

Hässleholm Miljö uppmanar fortsatt alla som är anslutna till kommunalt avlopp att vara sparsamma med hur mycket vatten som spolas ned i avloppen.

På söndagen informerade bolaget miljökontoret om läget. Hässleholms reningsverk bräddade då kontinuerligt delvis renat avloppsvatten och bräddprov togs varje dag – något som upphörde på tisdagen.

– Filtersteg är fortfarande avstängt, skriver miljöingenjör Marika Rylander.

Vad det innebär och hur länge det pågått framgår inte. Ett stort antal pumpstationer hade också pågående bräddningar, bland andra Brovägens pumpstation vid Tormestorps båthamn, där kommunen förstärkt en vall som ska skydda mot översvämningen, och Ormanäs pumpstation. Anläggningarna i Finja, Tyringe, Bjärnum och Vallgatan i Hässleholm är avstängda och där pågår planerad bräddning.

– Vi har inte fått exakta uppdateringar. Just nu är det viktigast att reningsverket inte går sönder permanent. De får brädda, dokumentera och ta prover så att vi vet innehållet i det som släpps ut. Man kanske inte tar samtliga analyser. Verkets funktion nu och för framtiden måste säkerställas, säger kommunens miljöchef Torbjörn Håkansson.

Han förklarar att större pumpar förhoppningsvis ska vara på plats under onsdagen – för att kunna sättas in om det behövs.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se