torsjö live

Öppen prostitution och knark i kulturhuset – åtgärdsplan klar

Öppen prostitution och knark i kulturhuset – åtgärdsplan klar

Öppen prostitution och narkotikaförsäljning. Knark som ligger öppet i entréhallen. Hemlösa som använder entréhallen som värmestuga. Personer som luktar så illa att besökare till Harrys restaurang vänder i dörren. En våg av inbrott i parkerade bilar. Det är några av de allvarliga problem i Hässleholms kulturhus som kultur- och fritidschef Anders Rosengren slog larm om i ett mejl till kommunledningen med flera i början på veckan. En ordningsvakt sattes in akut redan på måndagen. På torsdagen antogs en åtgärdsplan i flera delar där både socialförvaltningens uppsökande verksamhet och polisens patruller ska prioritera kulturhuset. På lång sikt finns planer på en ombyggnad av entréer och biljettkassa.

Bilden visar en väktare vid biblioteket.
Situationen i kulturhuset är akut. En ordningsvakt har satts in på heltid. Även väktare är på plats, här utanför biblioteket. Foto: Jonathan Önell

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Anders Rosengren konstaterar i sitt mejl att det varit stökigt i kulturhusets entréhall även tidigare under åren. Under ett par år var det främst ungdomsgäng som slog sönder saker och betedde sig illa mot andra besökare.

– Läget har under den senaste tiden eskalerat och blivit akut på riktigt, skriver han i mejlet.

– En totalt oacceptabel arbetsmiljö för vår personal.

Kultur- och fritidschef Anders Rosenbgren.
Kultur- och fritidschef Anders Rosengren slog larm om problemen. Foto: Lotta Persson

Han förklarar att kulturhuset inte längre är ett kulturhus så som man förväntar sig det.

Ett kulturhus ska vara något annat

– Ett kulturhus är en plats för möten och upplevelser för alla åldrar. En plats som är varm, välkomnande och stimulerar alla sinnen från smaklökar till syn och hörsel.

– På Hässleholm kulturhus finns idag allt detta men det drunknar i det som entréhallen blivit. En plats för utslagna, kriminella, påverkade och gäng, skriver han.

Han berättar att kulturhuset den senste veckan fått tre stora avbokningar.

– Motiveringen är att de inte vill att deras gäster ska behöva mötas av detta.

– Vi har även haft minst tre bilinbrott, otaliga nakna rumpor, hot, narkotikaförsäljning och försäljning av sexuella tjänster. Inte allt för sällan av minderåriga till lite äldre killar.

Bilden visar parkeringsgaraget under kulturhuset.
En våg av bilinbrott rapporteras från kulturhusets parkeringsgarage. Foto: Jonathan Önell

Han meddelar att en permanent ordningsvakt med möjlighet att avhysa störande personer sätts in omedelbart och en månad framåt till att börja med. Beräknad kostnad är cirka 110 000 kronor per månad.

Måste agera innan det är för sent

– KFF (kultur- och fritidsförvaltningen) har inte de pengarna men vi måste prioritera arbetsmiljön och att stärka upp huset innan det är för sent, skriver Anders Rosengren.

Nedklottrade väggar i kulturhusets källare.
Väggarna i kulturhusets källare är nedklottrade. Foto: Jonathan Önell

Han riktar sig även till socialchef Sus Lantz och begär ett möte med ReAgera, gruppen där representanter för kommunens förvaltningar och polisen träffas. Det var denna grupp som hade möte på torsdagen och kom överens om en åtgärdsplan.

– Det är viktigt för oss att våra besökare och kunder är medvetna om de åtgärder vi planerar. Vi vill att man ska känna sig trygg att besöka kulturhuset, oavsett om man ska till Harrys, biblioteket eller fritidsgården, delta i en konferens, gå på bio, danslektion eller ett evenemang på kvällen, säger Anders Rosengren i ett pressmeddelande om åtgärdsplanen.

Garagets passersystem ur funktion sedan länge

När Frilagt besöker kulturhuset på torsdagseftermiddagen arbetar tekniker med att få igång parkeringsgaragets passersystem som varit ur funktion i cirka två månader. Därigenom har parkeringen varit gratis, men tillgängligheten också total och helt utan den kontroll som är tanken med passersystemet. Imorgon, fredag, ska det fungera igen, enligt åtgärdsplanen.

Bilden visar en automat i hissen till parkeringsgaraget.
Passersystemet ska börja fungera igen på fredagen. Då krävs biljett eller bilens registreringsnummer för att ta hissen ner till garaget. Foto: Jonathan Önell

Frilagt konstaterar också att det störande blå ljuset på toaletterna i entréhallen är utbytt. Syftet med detta har varit att motverka att narkomaner tar sprutor på toaletterna.

– Jag har inte fått någon rapport om att det ska vara borttaget. Jag ska ställa frågan till förvaltaren, skriver Anders Rosengren i ett sms till Frilagt.

Han beklagar där också att låssystemet i garaget krånglat så mycket att det inte kunnat vara igång. I övrigt har han inte tid att svara på våra frågor utan vill återkomma under fredagen.

Enligt pressmeddelandet ska tekniska förvaltningen se över toaletterna, med fokus på att göra dessa mer specifikt inriktade mot verksamheternas besökare. Vad det betyder framgår dock inte.

Bilden visar en toalett kulturhuset, smått äcklig.
Det blå ljuset på toaletterna är borta.

Åtgärden på kort sikt är ordningsvakten som ronderar hela huset måndag – fredag klockan 09-21, lördagar 9-16 samt vid evenemang och verksamhet utöver dessa tider. Utvärdering av tiderna kommer att ske löpande.

Polisen ska prioritera kulturhuset

På medellång sikt förstärker socialförvaltningen sitt uppsökande arbete och kontaktar även nattvandrarna för att be dem prioritera kulturhuset. Polisen prioriterar kulturhuset vid patrullering. Kommunens säkerhetsavdelning ska undersöka möjligheterna till ett så kallat LOV paragraf 3-område där ordningsvakter förordnas inom ett begränsat område och på bestämda tider. En ansökan om utökad kamerabevakning i entréhallen är på gång.

Bilden visar kulturhuset i Hässleholm.
Både socialförvaltningen och polisen ska prioritera att hålla koll på kulturhuset. Foto: Urban Önell

Kultur- och fritidsförvaltningen ska se över möjligheten till loungemusik i entréhallen.

ReAgera-gruppen ska hålla regelbundna uppföljningsmöten.

Ombyggnad för bättre miljö

På lång sikt är en ambition att genom en ombyggnad skapa en inomhusmiljö med bättre vuxennärvaro och större möjligheter att använda hallen för husets verksamheter.

– Tekniska förvaltningen kommer att ta fram ett arkitektförslag och en kostnadsbedömning, skriver kultur- och fritidsförvaltningen i pressmeddelandet.

Bilden visar trädäcket i entréhallen.
Den kombinerade scenen och sittplatsen i trä har skadats så att den måste renoveras. Foto: Urban Önell

Kommunalråden Lena Wallentheim (S) och Lina Bengtsson (M) är helt införstådda med behovet av ordningsvakt och att pengar behöver skjutas till från kommunledningen.

Kommunalråden beredda betala

– Vi fick mejlet från Anders och förstår hans förtvivlan, säger Lena Wallentheim.

Bilden visar Lena Wallentheim
Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) ser det som självklart att pengar måste skjutas till för ordningsvakt. Foto: Berit Önell

De har inte tidigare förstått att situationen var så allvarlig.

– Vi har fått signaler från våra partikamrater i nämnden att det varit besvärligt och att det kanske blivit mer när det blev kallare ute. Men jag trodde inte att det var riktigt så illa, säger Lina Bengtsson.

Lena Wallentheim säger att kultur- och fritidsnämnden inte behöver oroa sig för ekonomin.

– Man måste sätta in åtgärder. De gjorde alldeles rätt. Sedan får de återkomma till oss om det behövs ett politiskt beslut.

Bilden visar Lina Bengtsson.
– Jag trodde inte att det var riktigt så illa, säger kommunalrådet Lina Bengtsson (M). Foto: Urban Önell

Hon konstaterar att det handlar om flera olika slags problem.

– De måste tacklas på olika sätt. Den som är hemlös och inte sköter sin hygien behöver hjälp. Narkotika och prostitution är kriminella handlingar som måste hanteras av polisen.

– Det kan inte vara så att vi ska ha ett kulturhus som människor känner obehag inför att gå in i. Då har det gått för långt, säger hon.

En oas för både yngre och äldre

– Givetvis påverkar situationen i entréhallen våra besökare och vår personal, och det är jättetråkigt, säger bibliotekschef Anette Mjöberg.

Hässleholms stadsbibliotek är en fristad för många och kanske stans viktigaste generationsöverskridande mötesplats.

– Det handlar inte bara om böcker.

Ensamheten är ett av de påtagliga samhällsproblem som biblioteket avhjälper.

– Vi kan inte mäta det, men vi vet att vi betyder mycket, säger hon.

– Vi märkte det särskilt under pandemin. Många ringde oss och låtsades fråga efter en bok.

Mycket ungdomar rör sig på biblioteket. Det kan bli stökigt, och man kan få intryck av att ”gäng” dräller här. Men någon kriminell aktivitet av det slag som förekommit i entréhallen har personalen har inte kunnat rapportera. Inte heller mer stök av annat slag.

– Buset går i vågor, säger Anette Mjöberg.

bilden visar Anette Mjöberg
Bibliotekschef Anette Mjöberg konstaterar att situationen i entréhallen påverkar både besökare och personal. Foto: Jonathan Önell

Anette Mjöberg ingår en samverkansgrupp under ReAgera där hon utbyter information med andra aktörer i Hässleholms civilsamhälle. Ofta handlar det om barn, i synnerhet flickor, som tycks fara illa eller ha hamnat i dåligt sällskap.

– Det kan vara en yngre tjej som hänger för mycket med lite äldre killar.

Vad behöver ni från kommunen?

– Pengar. Vår budget är alldeles för liten. Med mer personal hade vi kunnat ha någon som pratar med ungdomarna.

Vill ni ha ungdomsledare på biblioteket?

– Varför inte? Andra bibliotek har det. Hade vi kunnat anställa fritidspedagoger och socionomer hade det varit jättebra.

Bilden visar Anette Mjöberg
Bibliotekschef Anette Mjöberg är stolt över bibliotekets klimathörna, ett av flera initiativ där bibliotekspersonalen försöker göra skillnad. Det finns även hälsohörna och lugna hörnan, för att inte tala om språkcaféet eller bokklubben för synskadade. Men resurserna är knappa. Foto: Jonathan Önell

Bibliotekarierna Tora Carserud och Evelina Estefors har formgett såväl entréhallen som mycket av bibliotekets möbler och inredning; något som inte bara förskönat kulturhusets interiör, utan också sparat in mycket skattepengar för kommunen.

– De flesta bibliotek köper allt från Eurobib, vilket innebär att det måste köras från Jylland, förklarar Anette Mjöberg.

– Det är dyrt, och fantasilöst.

Jonathan Önell
Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se