Gruppen-3a-328x120

Vill höja hyran för äldreboende med 40 procent

Vill höja hyran för äldreboende med 40 procent

Det privatägda äldreboendet Kaptensgården kan få en hyreshöjning på 40 procent i ett slag. Hyresvärden, som ingår i skandalomsusade SBB, har sagt upp hyresavtalet med kommunen till den 30 juni. Avsikten är att höja hyran med 40 procent med motiveringen att anläggningen ska renoveras. Förslaget när ärendet kom upp i tekniska nämnden på torsdagen var att tacka ja. Men den styrande minoriteten i S och M fick backa för oppositionens krav på återremiss. Förslaget ska nu analyseras ytterligare innan beslut fattas. S och M befarar att kommunen kan stå utan boende för 50 äldre.

Bilden visar Kaptensgårdens skylt.
Äldreboendet Kaptensgårdens hyror kan höjas med 40 procent.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Kaptensgården och Ekegården var kommunens nyaste äldreboenden när de 2009 såldes till Kunskapsporten för bara 47 miljoner kronor totalt, som en del i affären kring trygghetsboendet Pärlan. Ett beslut som den dåvarande kommunledningen med Urban Widmark (M), nu tekniska nämndens ordförande, i spetsen, fick kritik för.

Urban Widmark (M).
Urban Widmark (M), ordförande i tekniska nämnden. Foto: Urban Önell

Kaptensgårdens nya ägare SBB Kaptensgården AB ingår i SBB Samhällsbyggnadsbolaget i Norden som har specialiserat sig på att köpa upp offentliga byggnader och sedan hyra ut dem till kommuner, regioner och staten. Enligt en utredning från Kommuninvest har det varit en dålig affär för många kommuner. Bolaget grundades 2016 av tidigare socialdemokratiske politikern Ilija Batljan som avgick i juni 2023 då det högt belånade SBB hamnat i kris på grund av de stigande räntorna. Många av fastigheterna har därefter sålts av, en del till utländska företag.

Hyresvärden har sagt upp avtalet för Kaptensgården för omförhandling. Motiveringen är att alla badrum i de 50 lägenheterna ska renoveras, fem avdelningskök med tillhörande vitvaror bytas ut och ytskikten i alla gemensamhetsutrymmen renoveras.

I tekniska nämndens arbetsutskott gick hyreshöjningen igenom utan protester. Men i nämnden ifrågasattes den kraftiga hyreshöjningen, från 5,6 miljoner kronor per år till 7,8 miljoner. För en pensionär på Kaptensgården innebär det en höjning av lägenhetens kvadratmeterpris från 1 035 till 1 450 kronor. Efter höjning blir det dock inte dyrast i kommunen, både Ehrenborg i Hässleholm med 1 553 kronor per kvadratmeter och Sjögläntan i Vinslöv med 1 773 ligger högre.

Liberalerna begärde först återremiss. Ulf Berggren (SD), andre vice ordförande i nämnden, instämde då, trots att han inte reserverat sig i arbetsutskottet. Även SD, KD och FV, ställde sig bakom, vilket innebar sex röster för återremiss och fem emot.

M och S reserverade sig mot beslutet.

– Vi ser en överhängande risk att vi genom beslut om återremiss riskerar att vi inte hinner teckna ett nytt hyresavtal och att omsorgsförvaltningen därigenom riskerar att sakna boende för 50 omsorgstagare om hyresavtalet inte förlängs, skriver Urban Widmark tillsammans med förste vice ordförande Benny Petersson (S) i ett pressmeddelande.

Benny Petersson (S). Foto: Lotta Persson
Benny Petersson (S), förste vice ordförande i tekniska nämnden. Foto: Lotta Persson

De betonar att omsorgsförvaltningens prognos visar ett ökat behov av platser i särskilt boende för äldre under åren 2025-2029. Därmed räknar man med ett fortsatt behov av Kaptensgården under de 15 år som hyresavtalet föreslås sträcka sig.

Ulf Berggren konstaterar att en hyreshöjning på 40 procent i vilket fall kommer att innebära en stor förändring för de berörda äldre.

– Det vi tycker är mest nonchalant i hela detta ärende är att styret inte säkrat upp att de har majoritet för sitt förslag. När man sedan inser att ärendet kommer återremitteras försöker man lägga över skuld på oppositionen. Styr man i minoritet måste man ta ansvar om man skriver fram ärenden som man inte säkrar upp att man har stöd för, skriver han i ett pressmeddelande.

Ulf Berggren (SD)
Ulf Berggren (SD), andre vice ordförande i tekniska nämnden.

Även Ernst Herslow (FV) reagerar på att oppositionen får kritik.

– Varför har de inte tagit upp frågan tidigare så att oppositionen kunnat ha synpunkter? Enligt personalen sades avtalet upp i somras, säger han.

– Man måste kunna motivera en 40-procentig hyreshöjning.

Bilden visar Ernst Herslow.
Ernst Herslow (FV). Foto: Urban Önell

Enligt M och S har badrum och kök ett eftersatt skick. Det håller inte Ernst Herslow med om.

– En del är vanligt underhåll, det ska ligga inom den vanliga hyran, säger han.

– Personalen säger att badrumen är 25-26 år gamla. Visst är de slitna, men frågan är om alla behöver göras om. Köken har relativt nyinstallerade vitvaror, förutom kyl och frys. Varken diskmaskiner, spisar eller ugnar behöver bytas ut.

Han ifrågasätter också att hyresvärden enligt det nya avtalet förbinder sig att enbart köpa förnybar eller klimatneutral energi för uppvärmning.

Frilagt har sökt Thomas Nilsson (L).

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se