Gruppen-3a-328x120

Opportunism när SD värnar om judar

Opportunism när SD värnar om judar

INSÄNDARE. För några veckor sedan skrev Daniel Talmid, Sverigedemokraterna, en insändare med rubriken “Av historien ska vi lära”. I sin insändare gör Talmid gällande att judarna i Europa är beroende av de högerpolitiska rörelserna, för att trygga sina rättigheter och säkerhet. På något outgrundligt sätt finns det, enligt Talmid, historiska belägg för detta. Dessutom är det vänsterkrafterna, med socialdemokratin i spetsen, som utgör hotet och odlar antisemitism.

Om man gör historiska hänvisningar, bör det vara ett tidsmässigt historiskt perspektiv, där hela tidsperioden redovisas. Uppgifterna skall också vara korrekta och adekvata. I Talmids fall så är hans första uppgift angående judarna, att den svenska samlingsregeringen under kriget tvingade svenska judar att ha ett “J” stämplat i sitt pass. Det är för mig en ny uppgift, som jag inte har lyckats vederlägga. Kanske har Talmid fått sina uppgifter från den pseudo historiebeskrivning som Sverigedemokraterna producerat, för att svartmåla Socialdemokraternas agerande under 40- och 50-talen. Dessa “historiebeskrivningar” innehåller en rad sakfel och feltolkningar. I sin historiebeskrivning utelämnar Talmid att ansvariga för “Förintelsen” var ett nationalistiskt högerparti, på samma sätt som Sverigedemokraterna.

Nästa historiska beskrivning är en referens till Ilmar Reepalu, tidigare kommunalråd i Malmö. Reepalu hade gjort några kontroversiella uttalanden, bland annat tyckte han att judarna i Malmö skulle ta avstånd från Israels agerande gentemot palestinierna. Ett annat uttalande var att han sa att Sverigedemokraterna hade infiltrerat judiska församlingen i Malmö. “Vi har flera medlemmar som överlevt förintelsen. När en ledande politiker gör koppling till ett parti som vi uppfattar som antisemitiskt, då tar det hus i helvete.”, sade Lena Posner Körösi från Judiska centralrådet. Uppenbarligen ingår inte Sverigedemokraterna i den grupp Malmös judar ser som beskyddare.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Nästa steg i Talmids historiebeskrivning är Hamas attack i Israel i slutet av förra året. Där beskyller Talmid vänstersympatisörer tillsammans med miljöaktivister för att stödja Hamas. Vad Talmid uppenbarligen inte kan, är att skilja på religion och politik. Det är skillnad på religionen judendom och på den politiskt sionistiska staten Israel. Det är inte antisemitism att protestera mot att staten Israel dödar 20-25 tusen civila palestinier, skövlar begravningsplatser och utför andra handlingar som av många sakkunniga bedöms som krigsbrott.

Talmid vill påskina att Sverigedemokraterna är måna om judarnas välbefinnande. Omsvängningen är märklig, man skulle till och med kunna beskriva den som mirakulös. Man behöver inte gå långt tillbaka i tiden, med bara ett par sökningar på Google hittar man en uppsjö av dokumenterade kopplingar av antisemitism och nazism till sverigedemokratiska företrädare. 2018 uttryckte vice talmannen Björn Söder att judar inte är svenskar.Richard Jomshof säger att det inte är något problem med judar, så länge de är förhållandevis få. Tidningen Dagens ETC har granskat den högerextrema nätbutiken Midgård och klarlagt att flera SD-företrädare köpt nazistisk musik. En SD-politiker i Mölndal vidarebefordrar nazistpropaganda på nätet, som han enligt Expressen får från kända nazister och Vit Makt-aktivister. I Järfälla blev en partimedlem utesluten efter avslöjande av Dagens ETC att en personen också var medlem i Nordiska Motståndsrörelsen. Medlemmen blev istället anställd som konsult. 1 september 2022 skickar en tjänsteman på SD:s -riksdagskansli ut en inbjudan till ett 30-tal kollegor, att samlas i lunchrummet för minnesfika och fira Nazitysklands anfall på Polen.

I en video som 2011 visades på sajten “Inte rasist, men”, beskriver Oscar Sjöstedt, i SD:s partiledning, en händelse. Han var på fest med några vänner, som av en händelse råkade vara Nazister. Oscar Sjöstedt beskriver skrattande hur vännerna sparkade på får och skrek “Die Juden”. För mig är det påtagligt att agerandet försöker återspegla hur vakter i koncentrationsläger behandlade fångarna. Händelsen finns beskriven i Expressen 6 oktober 2016. På videon är också Mattias Karlsson, SD-ledare, närvarande. Uppenbarligen var Oscar Sjöstedt och övriga närvarande väldigt roade av detta makabra judeskämt.

Det finns en en mängd dokumenterade förbindelser mellan SD och nazister, vit makt och andra extrema organisationer. Partiledningen förnekar förekomsten av nazister i partiet, men det är tydligt att personer med nazistiska eller andra radikala åsikter till höger, känner sig väldigt bekväma inom partiet och välkomna, ända tills någon journalist uppdagar förhållandet och ställer frågor.

Att SD nu helt plötsligt skulle värna om judar är föga troligt. Det är inget annat än opportunism. På samma sätt som man såg möjligheterna med koranbränningarna. De tjänade partiets syften och ingen hänsyn togs till effekterna för samhälle och enskilda. Att belysa historia är ingenting som gynnar Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna har ibland försökt att utmåla sig som ”judarnas vänner”. Jag har inte för en sekund trott på dem. Det är ingen ”vänskap” utan ett försök att använda frågan om antisemitismen för att angripa muslimer. SD har historiska kopplingar till nazismen och det finns inslag kvar som påminner om detta.” Willy Silberstein, Ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.

Stanley Hallström 
Partipolitiskt Oberoende 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se