torsjö live vers2

Österåsbadet är för litet – för få banor

Österåsbadet är för litet – för få banor

INSÄNDARE. För cirka 6 år sedan hade vi 4 stycken simhallar med sammanlagt 19 stycken 25 meters banor. Det var 7 stycken på Qpoolen, 4 stycken i Bjärnums simhall, 4 stycken i Tyrs Hov och 4 stycken i Sösdala simhall. Sen stängde man Sösdala simhall och då fanns det bara 15 stycken kvar och dessa finns än så länge kvar. Nu byggs en ny simhall på Österås med 2 stycken 25 meters bassänger, som då kommer att innehålla sammanlagt 12 stycken 25 meters banor. Att man lägger ner Qpoolen och varmvattenbadet, när Österåsbadet står klart det förstår jag, men om man även lägger ner Tyrs Hov och Bjärnums simhall, då har man bara 12 stycken 25 meters banor på Österåsbadet mot de 15 stycken man har idag. Då bygger man Österåsbadet för litet. Inte speciellt smart. Simklubben har varnat för detta vid olika möten med kommunen.

Man skulle byggt en 50 meters bassäng, alternativt en större 25 meters bassäng, för att kunna klara ta emot till exempel alla skolor, som måste ha simundervisning. Jag blev uppringd av en idrottslärare förra veckan och vi pratade bland annat om de stängningar som just nu är på Qpoolen. Han sa också att han hade svårt att nu få tider på Qpoolen för simundervisning för sina elever. Detta är en skola inne i Hässleholm. Hur skall det då bli, när alla skolor i Hässleholm skall in till Österåsbadet för att ha simundervisning? Har man tänkt på det? Sen har vi alla transporter, som skall föra barn till Österåsbadet. Det kommer att ta undervisningstid och är inte bra för miljön. Sen för att få betyg i Idrott och Hälsa, skall man kunna simma 200 meter, varav 50 meter skall vara på rygg. Tänk om nu inte alla elever kan få tillgång till detta. Vad händer då? Tar kommunalråden ansvar för detta?

När Sösdala simhall lades ner, så sköt man Sösdala Simsällskap i sank. Skall nu samma sak hända med Tyringe SS? Vi såg bland annat hur många medlemmar de tappade, när de fick simma i Qpoolen under 2023. Kör föräldrarna nu till Österåsbadet, när de inte gjorde det till Qpoolen?

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Man har lagt mycket pengar på att renovera Tyrs Hovs simhall och på Bjärnums simhall och man säger att man skall ställa om till andra aktiviteter, men man verkar inte ha planerat något. Lite typiskt Hässleholms kommun, att man gör saker utan att tänka på konsekvenserna. Tänk om man hade gjort en utredning och konsekvensanalys, om vad som skulle hända med simhallarna i kommunen, innan man tog beslut om Österåsbadet. Jag har i alla fall inte hört eller sett, att man gjort detta. Folkets Väl påpekade detta många gånger i fullmäktige, innan beslutet togs om att bygga Österåsbadet.

Mikael Björklund

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se