Gruppen-3a-328x120

Ny omsorgschef till Hässleholm från skandaler i Gällivare

Ny omsorgschef till Hässleholm från skandaler i Gällivare

Annette Viksten Åhl, idag socialchef i Gällivare, blir ny förvaltningschef för omsorgsförvaltningen i Hässleholms kommun. Det beslöt kommunstyrelsens arbetsutskott på onsdagen.

58-åriga Annette Viksten Åhl säger att beslutet att flytta över nästan hela Sverige för ett nytt jobb hänger samman med hennes hästintresse och vänner i Skåne. Men hon lämnar också ett antal skandaler bakom sig. De ledde till kritik mot Gällivares socialförvaltning från flera myndigheter och två oppositionspartier krävde i februari hennes avgång. Majoriteten beslöt dock att förlänga hennes mandat i två år.

– Det är inte så att jag är på väg ifrån något utan till något, säger hon.

Hässleholms kommun presenterade Annette Viksten Åhl som ny omsorgschef i ett pressmeddelande.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Bilden visar Annette Viksten Åhl.
Annette Viksten Åhl från Gällivare blir ny omsorgschef i Hässleholms kommun. Foto: Mikael Renström

– Med lång och gedigen ledarerfarenhet från både offentlig verksamhet och näringsliv är Annette en erfaren och pålitlig ledare. Vi är övertygade om att hon kommer att driva och utveckla vår omsorgsförvaltning framgångsrikt, säger kommundirektör Ulf Bengtsson där.

”Hässleholm ett väldigt fint ställe”

Annette Viksten Åhl säger i pressmeddelandet att hon med glädje och stolthet ser fram emot sitt nya uppdrag.

– Under rekryteringsperioden har jag blivit väl emottagen, mött många positiva och vänliga personer och fått en bra känsla för Hässleholms kommun. Jag upplever också att Hässleholms kommun vill utvecklas och har ett intresse av de frågeställningar som berör omsorgsförvaltningen. Dessutom har jag upptäckt att Hässleholm är ett väldigt fint ställe i Skåne med vacker natur och fina omgivningar, säger hon i pressmeddelandet.

– Valet att flytta genom nästan hela landet till Hässleholm är väl genomtänkt. Mitt största intresse på fritiden är hästar, vilket har tagit mig till Skåne regelbundet under flera år. Tanken på att faktiskt flytta till Skåne har vuxit fram över tid och blir nu äntligen verklighet. Nu är det dags att packa ner både mina tillhörigheter och mina hästar för att flytta till Hässleholm.

Hon har bott i Norrland i hela sitt liv, men berättar för Frilagt att hon har islandshästar och att hon har en tränare i Skåne.

– Jag har bara trivts så bra där nere och har tänkt att när tillfälle ges vill jag pröva på att bo i Skåne. Nu har jag chansen när barnen är stora. Den yngsta är 25 och pluggar, hon kommer att flytta med mig och fortsätta plugga i Skåne, säger hon.

Skandaler och ekonomisk kris

Hon försäkrar att hon inte vill fly från skandalerna i Gällivare där hon varit socialchef i sex år. Oppositionen i M och SD krävde i februari i år hennes avgång på grund av den blödande ekonomin och de många skandalerna.

Främst har det handlat om brister i socialnämndens hantering av ärenden om tvångsomhändertagande av barn enligt LVU. Kommunen tycks ha gett efter för en påverkanskampanj som fick internationell uppmärksamhet. Flera moderatpolitiker anklagades för att ha varit drivande när socialnämnden flyttade två barn mot deras vilja hem till deras mamma som i ett senare skede dömdes för ringa misshandel mot det ena barnet. Externa konsulter som ifrågasatts för utredningar på andra håll kopplades in och alla handläggare stängdes av. Två av dem fick sedan sparken. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har gett kommunen allvarlig kritik för att man inte pratade med barnen, inte lät dem få juridiska ombud och sedan hemlighöll besluten.

Kommunen har också tvingat anställda inom äldreomsorgen, som ingår i socialförvaltningen i Gällivare, att arbeta olagligt mycket övertid. Vissa anställda har enligt fackförbundet Kommunal arbetat över 90 timmars övertid på en månad, andra 300 timmar på ett år. I båda fall överskrids med råge lagens gränser på 50 timmar per månad och 200 timmar per år. I december 2023 stod det klart att lagbrotten fortsatt, trots att kommunen fick böta närmare en miljon kronor för samma sak 2022. Förra sommaren larmade dessutom ett antal mellanchefer om stress och en ohållbar arbetsmiljö.

2021 var det ”Fallet Mikael” som skapade rubriker. Mikael hittades död i sin lägenhet efter att kommunens hemtjänst glömt bort honom, trots att han skulle ha besök fyra gånger per vecka. Kommunens egen utredning visade bland annat att en journal ändrats i efterhand för att skydda den egna verksamheten. 2023 uppdagades att tre personer på två år avlidit efter missade hembesök.

– Det är inte roligt när det blir så turbulent kring en hel förvaltning, säger Annette Viksten Åhl.

Hon berättar att hon fick frågor om skandalerna på anställningsintervjuerna, framförallt om hur hon såg på LVU-skandalen.

– Det är frågor som fortfarande är viktiga och berör mig. Vi har jobbat väldigt hårt för att se över olika processer. Vi måste vända på alla stenar.

Om den olagliga övertiden säger hon:

– Absolut, man ska ta ansvar, men vi har inte haft ett system som meddelar i realtid. Det är vad vi jobbar med idag så att vi ska kunna följa övertiden.

Intresserad av arbetsmiljöfrågor

Hon har inte fått någon detaljerad information om turbulensen på omsorgsförvaltningen i Hässleholm, men känner till att en arbetsmiljöutredning gjorts. Hon säger att hon är intresserad av arbetsmiljöfrågor och arbetade mer specifikt med dem under sin tid som personalkonsulten och sektionschef på det statliga gruvbolaget LKAB i Malmberget.

Bilden visar omsorgsförvaltningens lokaler.
Annette Viksten Åhl har inte fått någon detaljerad information om turbulensen på omsorgsförvaltningen i Hässleholm, men känner till att det gjorts en arbetsmiljöundersökning på den administrativa avdelningen i Kasern Johnsson på T4-området där hon ska börja arbeta i september. Foto: Jonathan Önell

– Men jag vill inte slå mig för bröstet. Det är stora och viktiga frågor som vi måste arbeta med för att bli en attraktiv arbetsgivare. Det är stora problem att hitta arbetskraft i Gällivare och det är det väl i hela landet.

– Jag får ta del av handlingsplanen i Hässleholm, säger hon.

Inom omsorgen brinner hon särskilt för en del.

– Det man missar många gånger, funktionshinderområdet. Vi kan titta på hur mycket det satsats på äldreomsorgen efter pandemin med riktade statsbidrag. Sådana har inte tillfallit funktionshinderområdet, säger hon.

18 sökte – de flesta inte kvalificerade

18 personer sökte tjänsten som omsorgschef i Hässleholm. De flesta var inte kvalificerade utan hade helt annan utbildning och yrkeserfarenhet, exempelvis restaurangbiträde, fabriksarbetare och sjuksköterska. Flera kommunala chefer på lägre nivå sökte också. Endast sex personer hade erfarenhet som förvaltningschef, varav tre nyligen köpts ut från andra kommuner.

Biträdande kommundirektör Amra Salikovic säger att kommunen alltid tittar på sökandes bakgrund inför en anställning.

– Vi har ganska uppstyrda och gedigna rekryteringsprocesser. Vi har haft hjälp av en rekryteringsfirma och det finns olika steg förutom ansökningshandlingar och tester. Jag vet att vi ställt frågor kring det som varit i Gällivare, säger hon.

Amra Salihovic, biträdande kommundirektör. Fotograf: Patrik Svedberg

Hon förklarar att en sammantagen bild avgör vem som får jobbet och att alla varit eniga. I diskussionen har kommunalråden, omsorgsnämndens presidium, tjänstemän och fackliga företrädare deltagit.

När det gäller utköpta personer är det inte givet att de är diskvalificerade.

– Jag vet inte bakgrunden eller orsaken till de här utköpen. Vi gör en omfattande referenstagning. Man kan ju hamna i situationer där man inte längre har förtroende för varandra.

Amra Salihovic säger att kommunens rekryteringsprocesser har gått till på samma sätt sedan hon själv anställdes för två år sedan.

Annette Viksten Åhl tillträder tjänsten i Hässleholm den 9 september.

Berit Önell

Uppdatering 1:

Artikeln har uppdaterats och förtydligats angående LVU- ärendena.

Uppdatering 2:

Artikeln har uppdaterats med rätt antal sökande. Det var 18 sökande, inte 17 som kommunen tidigare uppgav. Den som fattades har erfarenhet av att arbeta som förvaltningschef och var slutkandidat tillsammans med Annette Viksten Åhl, vilket kommunen mörkade.

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se