Gruppen-3a-328x120

Algblomningar breder ut sig – vaga varningar från kommunen

Algblomningar breder ut sig – vaga varningar från kommunen

Blågrön och stinkande algblomning, som kan vara direkt farlig för barn och hundar, breder ut sig i hela Finjasjön och även i Bjärlången i Bjärnum. På sin hemsida avråder kommunen därför från bad, men vid badplatserna ska det bara finnas allmän information. Björkvikens badplats har dock just nu en liten skylt med avrådan, uppsatt av misstag av en sommarvikarie. Turisterna tycks inte se den.

– Vi har en allmän information året runt för att folk ska se att det finns risk för algblomning. I Finjasjön vet vi att den kommer, det är bara frågan om när, säger Bengt Andreasson på kommunens fritidsavdelning.

I år kan algerna ha fått extra mycket näring efter vinterns stora översvämning som ledde till utsläpp av enorma mängder orenat avlopp från reningsverk och pumpstationer.

Bilden visar algblomning i Björkviken.
Algblomningen har varit kraftig vid Björkvikens badplats den senaste tiden, bild från fredagen. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Turisterna tycks inte ha sett några skyltar eller läst på kommunens hemsida. Trots den motbjudande algsörjan och en stor död gös i strandkanten är folk ute i vattnet.

En tysktalande pappa med två små döttrar i baddräkter har precis kommit ner till stranden på fredagseftermiddagen. De tvekar lite när de ser det gröna vattnet. Pappan frågar om vattnet är bättre längre ut eller längre bort. När Frilagt förklarar för honom att det inte är bra för barnen att bada vid algblomning hejdar han dem och tackar för upplysningen.

En engelsktalande familj leker med sin hund i vattnet och kastar ut pinnar som den springer ut och hämtar medan vattnet stänker, men blir förskräckta när de får höra att algblomningen är farlig för hunden.

Bilden visar en familj med hund i strandkanten.
Turisterna lekte med hunden i vattnet, trots algblomningen. Foto: Berit Önell

Avrådan från bad på grund av algblomning råder sedan den 22 juli vid Finjasjöns båda badplatser Björkviken och Mjölkalånga. Dessförinnan har det enligt Bengt Andreasson förekommit två gånger i sommar efter bedömning av kommunens personal som är på plats varje dag. Men på Havs- och vattenmyndighetens hemsida syns bara den pågående avrådan och de bedömningar av algförekomst som kommunen skickat in vid bestämda datum, var tredje vecka, tillsammans med vattenprovsvar. Bakterieproverna har hittills i år varit godkända vid alla kommunens badplatser.

Algblomningen i Bjärlången har lett till avrådan från bad sedan den 26 juli.

Kan snabbt förändras

Bengt Andreasson säger att algläget i Finjasjön snabbt kan förändras och likadant är det i Bjärlången.

– Vi kan lyfta avrådan på förmiddagen om det ser fint ut och sedan kan det vara grönt igen på eftermiddagen, säger han.

Han förklarar att kommunen därför numera bara använder en allmän informationsskylt som gäller hela tiden. Tillbaka från semestern på måndagen har han inte varit ute och sett skylten med avrådan.

– Skylt med avrådan brukar vi egentligen inte sätta upp, säger han.

– Den som jobbat sista veckan har väl tyckt att man skulle sätta upp den. Jag visste inte om den skylten förrän du sa det. Spontant tycker jag just nu att den kan väl sitta där tills vi tar bort avrådan. Det kan vara dumt att ta bort den nu, folk tror då kanske att avrådan inte gäller längre.

Bilden visar en skylt med avrådan från bad.
Skylten med avrådan från bad skulle egentligen inte satts upp. Foto: Berit Önell

Algerna farligare för hundar än för barn

Han berömmer Frilagts information till turisterna och konstaterar att det är ännu farligare för hundar än för barn att få i sig algerna.

– Hundar är värre och de dricker ofta och får i sig vattnet, säger han.

– Tråkigt om hunden blir sjuk.

Men hundar får inte bada vid Björkvikens badplats.

– Det är hundförbud på alla de kommunala badplatserna, säger Bengt Andreasson.

Sådana skyltar finns också, både vid parkeringen och på stranden. Hundförbudet gäller under tiden 15 maj – 15 september på den del av stranden som hör till badplatsen. Norr om diket, vid vindsurfingklubben, gäller allemansrätten och då får hundar bada så länge man visar hänsyn till djurlivet i övrigt och inte går över någons tomt eller åker. Vid Luhrsjön finns också en del av stranden som är utanför kommunens badplats och där hundar tillåts.

Bengt Andreasson berättar att han och hans kollegor när de upptäcker algblomning informerar Havs- och vattenmyndigheten genom att kryssa i en ruta i en digital journal.

– Då får vi automatisk information om att vi behöver göra en avrådan.

Avrådan läggs ut på Havs- och vattenmyndighetens hemsida där den är tillgänglig för allmänheten.

– Vi tar också kontakt med den som ansvarar för kommunens hemsida. Var informationen hamnar vet inte vi, det är deras gebit, säger Bengt Andreasson.

Försåtligt positiv information

Kommunikatörerna lägger information om algblomningar i servicemeddelanden på förstasidan av hemsidan. De kan också publicera på sociala medier och i en särskild ruta i den allmänna informationen om badsjöarna som i år återfinns under rubriken “35 tips för en oförglömlig familjesommar”. Både där och på de allmänna skyltarna vid badplatserna är presentationen annars försåtligt positiv. Om Björkviken står det exempelvis på tipssidan: “Att träffas, umgås och grilla invid sjön är lika populärt som att ta ett svalkande bad en varm sommardag”.

På skylten vid Björkviken står inledningsvis att denna sjö under större delen av badsäsongen har ett badvatten av god kvalitet. Texten fortsätter: “Beroende på väder och vind kan algblomning dock vara lokalt förekommande”. Besökaren uppmanas att vara uppmärksam på den aktuella situationen. “Generellt avrådes små barn och husdjur att bada om du misstänker algblomning. Vid höga bakteriehalter sätter kommunen upp skyltar om ‘Avrådan från bad’.”

Bilden visar en skylt.
Skylten säger att algblomningar kan förekomma lokalt, beroende på väder och vind, vilket är långt ifrån hela sanningen. Foto: Berit Önell

Ingenting nämns alltså om de egentliga orsakerna till algblomningarna. Det handlar inte bara om väder och vind: Sjön är övergödd på grund av för hög tillförsel av näringsämnen, både historiskt och idag, främst från avlopp och jordbruk. Under årets översvämning släpptes cirka 200 miljoner liter avloppsvatten ut från reningsverk och pumpstationer, enligt det kommunala va-bolaget Hässleholm Miljös redovisning som dock tidvis havererade under översvämningen. Förhöjda halter fosfor uppmättes också i utgående vatten från reningsverket i Hässleholm.

Frilagt har på grund av ansvarigas semestrar inte kunnat få svar på varför formuleringarna är så missvisande.

Översvämningen drog ut näringsämnen

Mats Bengtsson, som på kommunens uppdrag arbetar med reduktionsfiske för att förbättra sjöns vattenkvalitet, konstaterar att algblomningen nu är utbredd över hela sjön. Han säger inte att det är värre än vanligt.

– Men visst kan översvämningen ha påverkat. Det har dragits ut näringsämnen från olika håll. Det har säkert gjort sitt, det är ju inget som är bra, säger han.

Bilden visar Mats Bengtsson.
– Visst kan översvämningen ha påverkat, säger Mats Bengtsson, som arbetar med kommunens reduktionsfiske i sjön. Foto: Urban Önell

Han bekräftar att den stora fisken på Frilagts bild är en gös. Men han tror inte att den dött på grund av syrebrist som algerna kan orsaka i sjön.

– Gösen drar sig undan syrebristen. Det är mer gärsen som man brukar hitta död när det är syrebrist.

För ett par veckor sedan hittade han också enstaka döda gärsar ute på sjön.

– Det är värre om det är en större mängd död fisk, då är det något som hänt.

Bilden visar en gös i strandkanten.
Gösen i Björkviken har troligen inte dött av syrebrist till följd av algblomningen. Foto: Berit Önell

Han ser det mer sannolikt att gösen blivit offer för så kallat catch and release-fiske, det vill säga när fisken tas upp för att släppas tillbaka igen.

– Ibland blir de så pass skadade att de inte klarar sig, säger Mats Bengtsson.

– Det händer då och då att man hittar död fisk. Vi har också mycket mer skarv nu och de ger sig på allt, även fisk i nät.

Berit Önell

Läs mer om algblomning här:
Länsstyrelsen
Havs- och vattenmyndigheten

Läs tidigare artikel i ämnet:
2024-02-08 Hundratals miljoner liter avloppsvatten ut i Finjasjön

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se