Gruppen-3a-328x120

Misär på LSS-boende – vårdtagare sov i bajs

Misär på LSS-boende – vårdtagare sov i bajs

När en anställd kom tillbaka efter ledighet levde vårdtagarna på ett LSS-gruppboende i Hässleholms kommun i misär. En lägenhet var ingrodd av gammal smuts och avföring och den boende hade sovit i sin egen avföring och urin. Det har slarvats med tandvård och en vårdtagare har fått sova i en fåtölj. Ordinarie personal har nu gjort fyra lex-Sarah-anmälningar. Enligt omsorgsnämndens ordförande Christer Welinder (S) har en utredning inletts och omedelbara åtgärder vidtagits.

Christer Welinder (S), ordförande i omsorgsnämnden.
Christer Welinder (S), ordförande i omsorgsnämnden. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Enligt lex Sarah-anmälan har personalen misslyckats med att motivera den person som sovit i avföring till att duscha.

– Vid minst ett tillfälle har personal fått stå och blöta upp kroppen och försiktigt torka för att få bort avföring utan att skada huden, står det i anmälan.

På toaletten var det ostädat med avföring i, runt och på toaletten. Det fanns även urin på golvet, vilket ökar risken för fall eftersom golvet blir halt när det är blött. Enligt anmälan måste det ha varit så under en längre tid eftersom intorkning av gammalt urin syns tydligt på golvet.

Nedkissade kläder har lagts i en tvättkorg.

Den boende har inte fått sin tandprotes rengjord utan den har bara lagts i vatten i en skål under natten. Protesen har därför varit full av gammal mat och limrester. Personen har dessutom ofta fått gå utan tänder eftersom hen inte fått sin tandprotes på morgonen.

Anmälaren skriver att personal på en fredag misstänkt att en tand saknas. På måndagen ska annan personal ha upptäckt tandflisor i vasken. Detta är inte dokumenterat och tandläkare är inte kontaktad.

Även andra vårdtagare i samma boende har enligt anmälaren haft ostädat med bland annat intorkad avföring på toaletten. Sopor har inte burits ut efter byte av inkontinensskydd, vilket lett till stark odör. I en lägenhet har golv, soffa och bord varit klibbiga av utspilld dricka. Sopor har även ställts utanför en lägenhets ytterdörr så att fåglarna fått tag i dem.

En vårdtagare ska enligt uppgift från föräldrarna oftast ligga och sova i en fåtölj i sin lägenhet eller i soffan i det allmänna utrymmet. Föräldrarna hade fått till sig av personal att boendet är underbemannat så därför får personen sitta själv, trots att boendet oftast är bemannat med minst tre anställda.

En vårdtagare har sagt att personalen är väldigt hårdhänt och stressar för att komma därifrån. Hen har sagt till att det gör ont, men fått till svar att personalen också har ont och är trött. Personalen ska också ha varit arg och skällt på både vårdtagare och annan personal. Vårdtagaren har uppmanats att inte berätta om incidenter som skett. Samma vårdtagare har fått ställa in aktiviteter med sin kontaktperson eftersom denne har varit tvungen att hjälpa till med vardagliga rutiner på grund av att personalen inte gjort sitt jobb.

Christer Welinder berättar att han fått information av verksamhetschef Malena Sylvan att utredning startats och att omedelbara åtgärder vidtagits.

– Jag förutsätter att personalen nu kollar vad som hänt och utreder situationen, säger han.

Han förklarar att det ännu inte är klarlagt vad som hänt eller om lex Sarah-anmälningarna ska gå vidare till Inspektionen för vård och omsorg.

– Utredningen får visa om anmälningarna speglat verkligheten. Men något har hänt, säger han.

Är det ett allvarligt missförhållande, om det är som det beskrivs?

– Ja, det kan man väl nog säga.

Frilagt har sökt Malena Sylvan.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se