Gruppen-3a-328x120

Ett första ja till planbesked för Sjörröds gård

Ett första ja till planbesked för Sjörröds gård

Barnekows får planbesked för Sjörröds gård om majoriteten i miljö- och stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott får som de vill även i nämnden om några veckor. SD sa nej och reserverade sig mot beslutet i arbetsutskottet på tisdagen.

Varken ordförande Bo Persson (M), vice ordförande Ann Olausson (S) eller planchef Cecilia Lindgård anser att det finns skäl att ändra något i beslutsförslaget, trots att det uppdagats att Barnekow vill planlägga grannars mark mot deras vilja.

Bilden visar skiss från Barnekows ansökan om planbesked.
Så här ser Barnekows förslag för Sjörröds gård ut med 80 bostäder. Illustration från ansökan om planbesked

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Kommunstyrelsen har i ett förlikningsavtal lovat att prioritera att pröva en ny detaljplan för bostäder på friherre Johan Barnekows och hans fru Ingers fastighet Sjörröds gård. Det skedde efter att Barnekows stämt kommunen på 17 miljoner kronor för avtalsbrott när en tidigare detaljplaneprocess för området avbröts på grund av att förslaget bedömdes olämpligt. Kommunen hade dock inte behövt gå med på någonting, enligt SKR:s jurist.

Miljö- och stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott föreslår nu nämnden att lämna positivt planbesked för att pröva planläggning för bostäder, skola och centrumfunktioner och att ge ärendet högsta prioritet.

Miljö- och stadsbyggnadsnämndens andre vice ordförande Paul Thurn (SD) skriver i sin reservation att SD håller fast vid sin linje att inte bebygga området.

– Vi har påtalat ett otaligt antal gånger att det inte är något lämpligt område att bygga på, skriver han.

Han ifrågasätter argumentet att förslaget är enligt den fördjupade översiktsplanen för Hässleholms stad eftersom annat planarbete samtidigt får vänta för att den fördjupade översiktsplanen ska göras om.

– Här verkar det som att man ska tvinga igenom ett positivt planbesked eftersom man inte har kraft och mod att stå emot, skriver han.

Bilden visar Paul Thurn.
Miljö- och stadsbyggnadsnämndens andre vice ordförande Paul Thurn (SD) vill inte att Sjörröds gård ska planläggas. Han reserverade sig mot beslutet i arbetsutskottet. Foto: Urban Önell

Grannen Kristoffer Dudzik, vars anhöriga äger fastigheten som Barnekow vill planlägga, har skickat en skrivelse till kommunen där han påpekar det allvarliga i att samma fel upprepas.

Bo Persson säger att han inte har sett skrivelsen.

– Jag har hört talas om att han är irriterad för att det ritats på hans mark. Men om man läser tjänsteskrivelsen står det Barnekows fastigheter. Eventuellt planarbete kommer bara att ta med Barnekows fastigheter, naturligtvis inte hans fastighet.

Det har ju hänt flera gånger förut att förslag ritats på deras fastighet?

– Jag har inte kläm på det, men naturligtvis kommer det inte att utredas någonting på hans fastighet mot hans vilja.

Han påpekar att den väg genom området som ägs av en samfällighet har ett kulturhistoriskt värde.

– Det är väl gamla kungsvägen mellan Hovdala och Mölleröds kungsgård.

Bilden visar Bo Persson.
Bo Persson (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, försäkrar att ett eventuellt planarbete inte kommer att omfatta grannarnas fastighet mot deras vilja. Foto: Berit Önell

Flera grannar har servitut för utfart via denna väg. Men i tjänstemännens checklista står att samfälligheten bör tas bort när detaljplanen är klar.

– Jag vet inte vilken relevans den formuleringen har. Har man servitut på vägen får det på något sätt leva kvar, de måste kunna ta sig ut i framtiden också. Men det är en fastighetsrättslig fråga som får prövas på annat sätt, säger Bo Persson.

Cecilia Lindgard kontaktade på tisdagen Frilagt för att svara på de av våra frågor som förvaltningschef Sandra Gustafsson hänvisade till henne i förra veckan. Men mycket till svar blev det inte.

Liksom Sandra Gustafsson betonar hon att ritningen i ärendet är en skiss som sökanden skickat in och ingenting som kommunen tagit fram.

– Det finns inget planområde. Planutformningen och plangränsen är inte bestämd. Om vi får ett planuppdrag så ingår det att utreda var gränserna ska gå.

Hon utesluter inte att planläggning kan ske på mark som den sökande inte äger.

– Det förekommer generellt sett att man kan ansöka på annans mark, men den fastighetsägaren måste ju kopplas in. Om det blir aktuellt kommer vi att ta kontakt med de fastighetsägare som berörs.

Lindgard säger att kommunen inte har intresse av att planlägga grannarnas mark.

– Som det ser ut i dagsläget, vad vi vet just nu, så har vi inget intresse av det och därmed har vi bara behandlat Barnekows fastigheter.

Varför skriver ni i er checklista att vägsamfälligheten bör upplösas när detaljplanen är klar?

– Det är alltid så att när vi gör en plan tittar vi på alla de samfälligheter och servitut som finns inom området och om de fyller sitt syfte. Om de inte fyller sitt syfte kan man upphäva dem eller omreglera dem. Men om de fyller sitt syfte kommer de att finnas kvar. Det är också något vi får ta ställning till. Att skriva att där finns en samfällighet eller servitut är samma sak som att skriva att här finns den här fastigheten.

Men det är inte så ni skriver. Ni utgår ifrån att samfälligheten ska upphävas när planen är klar.

– Jag vet inte var du läser nu. Men ingenting är klart förrän vi har gjort en detaljplan som har vunnit laga kraft. Det går inte att uttala sig om det just nu.

Jag frågar ju varför ni skriver som ni gör. Varför skriver ni att grannfastigheternas “eventuella rättigheter” ska utredas? De har servitut, alltså rättigheter, idag.

– Vad jag vet finns en samfällighet. Då får man ta ställning till inom planen ifall den ska vara kvar eller om syftet med den kan uppnås på annat sätt.

Vet du om att man tidigare har lagt fram förslag på grannarnas mark och att kommunen arbetat aktivt för att ta bort den här vägen i ett tidigare skede, men att lantmäteriet sagt nej?

– Jag har inga sådana uppgifter, nej.

Ska du titta på det?

– Om det blir ett planuppdrag kommer vi att titta på hela området och ta ställning till fastigheter, servitut, samfälligheter och allt som ingår i att göra en detaljplan.

Berit Önell

Läs mer:

2024-08-07 Bostäder på Sjörröds gård kan få snabbspår – första beslut i nästa vecka

2024-08-09 Kommunens miss: Barnekows förslag inkräktar på grannes mark

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se