Många frågor om solcellsparken

Många frågor om solcellsparken

Frågorna var många vid torsdagens öppna samrådsmöte om solcellsparken söder om Tyringe som Frilagt berättat om. Närboende och andra intresserade fick också en del svar av representanter för Greengo Energy Sweden AB, som utvecklar projektet, och Hydro Rein Solar 2 AB som ska bygga och driva anläggningen. Men det stod klart att mötet bara var ett av de första stegen i en lång process. Det kommer att ta flera år innan en eventuell anläggning kan byggas. Dock måste den som har synpunkter skicka in dem till bolagets konsult senast den 1 oktober, annars förloras rätten att påverka.

Bilden visar Carl Siebing.
– Detta är ett delsteg, sedan är det en lång process vidare, säger Carl Siebing från Greengo Energy Sweden AB. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober

Solcellsparken kan bli Sveriges största om den blir 140 hektar som samrådsunderlaget säger. I ett konferensrum på Kurhotellet i Tyringe bjöd arrangörerna på fika, bildspel med information rullade och besökarna kunde titta på kartor och ställa frågor till personer med olika ansvarsområden inom projektet. Det var öppet hus där folk kunde komma och gå under hela sex timmar, klockan 14-20.

– De har inte kommit så långt, konstaterar Adam Johansson vars fastighet gränsar till det föreslagna området, intill sumpskog med höga naturvärden.

Han hoppas att länsstyrelsen ställer höga krav på de utredningar som ska göras.

– Jag har fått bra svar här, men man vet inte riktigt vad det innebär. Såklart man är orolig, säger han.

Carl Siebing på Greengo Energy är nöjd framåt kvällen.

– Det har varit en hel del folk och stort intresse, säger han.

Vilken fråga har varit vanligast?

– Hur påverkar detta mig?

Han berättar att han fått reda på en del om hur folk använder området, bland annat som promenadstråk, och att det finns en del större vilt som rör sig där.

– Vi kan göra viltkorridorer genom solcellsparken, men då måste vi veta hur djuren rör sig, så det är väldigt tacksamt att folk kommer hit och berättar om det, säger han.

– Anläggningen får inte utgöra en trafikfara. Det får inte bli så att vi tvingar vilt ut på offentliga vägar.

Carl Siebing framhåller att det inte finns något krav på samrådsmöten av det här slaget. Projektörer som ändå bjuder in brukar ha kortare möten.

– Då har de kanske möte klockan 16-18 och håller en presentation på en timme och 45 minuter. Sedan blir det 15 minuter för frågor. Då talar de till, inte med, folk.

På Kurhotellet fanns stationer för frågor om fyra olika teman: design, tillstånd och miljö, finansiering samt uppkoppling.

– Sedan har vi även gått utanför dem, säger Carl Siebing.

– Till och med de som varit allra mest upprörda har gått härifrån med ett leende.

Hur har det gått till?

– Vi har lyssnat på folk.

Vad har gjort dem mest upprörda?

– Själva förslaget.

Han förklarar att de ansvariga inte kan svara på alla frågor.

– Vi har inte all den kunskap som vi behöver om detta speciella förslaget. Detta är ett delsteg, sedan är det en lång process vidare, säger han.

– Ett sånt här tillstånd får man inte i en handvändning.

Men senast den 1 oktober ska skriftliga samrådsyttranden alltså ha kommit in.

– Det är för att vi ska kunna sammanställa dem inom rimlig tid i den vidare processen med länsstyrelsen, säger Carl Siebing.

Han berättar att Greengo Energy föreslog att boende inom 500 meter från anläggningen skulle ingå i samrådskretsen som får skriftlig information och möjlighet att yttra sig, något som länsstyrelsen sedan förordade. På vissa ställen blev det mer än så. Cirka 500 personer har fått brev.

Läs samrådsunderlaget här.

Berit Önell

Läs mer:

2024-09-014 Planer på enorm solcellspark vid Mjölkalånga – möte imorgon

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se