Hässleholms kommun hotade Tostarps camping med vite på en halv miljon kronor för att nio villavagnar och stugor saknade bygglov efter att ett tillfälligt lov gått ut. Dessutom påstod kommunen att de var placerade utanför campingområdet. Men fastighetsägarna Christel Ahrdenstierna och Örn Rósmann Helgasson har hittat kommunala handlingar som både visar att ett permanent bygglov beviljades 2009 och att villavagnarna hela tiden legat inom campingområdet. Nu har kommunen delvis backat och medger att utökningen av campingområdet redan är godkänd. Vitet är struket. Men det permanenta bygglovet gäller inte.
– Maktmissbruk, säger Örn om kommunens agerande, men han och Christel ser ingen annan lösning än att söka bygglov och betala för det.
Christel Ahrdenstierna och Örn Rósmann Helgasson tog över campingen 2022. Dessförinnan hade de själva haft husvagn här i många år. De har fått lägga mycket tid och pengar på att rusta upp anläggningen som var rejält nedgången.
– Här var nog ingenting som det inte var fel på, säger Örn.
– Vi har nog rättat till det mesta nu. Vi visste ju när vi köpte det, säger Christel.
De har trivts med jobbet. Men efter kommunens krav har luften lite gått ur dem.
– Detta har stulit så mycket tid. Vi har fått stoppa all renovering, säger Örn.
– Det enda vi vill är att driva campingen.
Nästa års säsongsplatser är redan fullbokade. Restaurangen med bland annat Christels pizzor har gått hem hos både svenska och utländska gäster, till och med från pizzans hemland Italien.
– Tre italienare kom på vespor på väg till Nordkap och skulle tälta här. En av dem sa att det gjorde ont i hjärtat att medge det, men det var den godaste pizzan han ätit, berättar Örn.
Den tidigare ägaren intygade i köpeavtalet att det inte fanns några myndighetskrav som inte uppfyllts på anläggningen.
Nu har de har tvingats bråka med kommunen för att ens få klarhet i de tidigare turerna.
– Vi har fått bara ett papper i taget när vi frågat efter alla, berättar Örn.
Kommunens miljö- och stadsbyggnadsförvaltning fick redan i början på 2017 en anmälan om olovligt byggande på campingen. Det var alltså långt innan Christel och Örn köpte den.
Sedan hände ingenting förrän i mars 2023 då inspektörer kom på besök.
– De påstod att de skickat brev om att de skulle hit och mäta, men det hade vi inte fått. Det bara dök upp folk här, berättar Christel.
Hon visar ett beslut om bygglov, som inte är tidsbegränsat, daterat den 8 december 2009. Det är en ansökningsblankett med byggnadsnämndens stämpel och namnteckning samt meddelande att lov för villavagnar beviljats.
Enligt kommunen fick den förre ägaren, Stiftelsen Matterödshemmen, istället ett tidsbegränsat bygglov. Ett sådant beslut finns också i ett protokoll från byggnadsnämnden, daterat samma dag.
– De protesterade väl inte mot det tillfälliga bygglovet, konstaterar Örn.
De har kontaktat den dåvarande förvaltaren.
– Han säger att han aldrig hade gått med på tillfälligt bygglov. Då hade han inte köpt en helt ny villavagn för 800 000 kronor och dragit in kommunalt avlopp för allihopa, säger Christel.
Det tillfälliga bygglovet gällde i tre år och förlängdes sedan, efter ansökan av en annan person i stiftelsen, i ytterligare tre år, till 2015. Kommunen skrev i det senare beslutet att man inte kommer att ge ytterligare tillfälligt bygglov.
– Ny sammanhållen bebyggelse ska lämplighetsprövas i detaljplan, står det.
Näste ägare lät villavagnarna stå kvar efter 2015. 2016 fick han i samband med ansökan om bygglov för en lagerhall påminnelse om att tidsbegränsat bygglov för villavagnar gått ut.
– Ange om dessa ska tas bort eller ej, skriver stadsbyggnadskontoret.
Det skedde uppenbarligen inte. Kommunen agerade inte heller – på sju år.
– Det är inte vi som ska betala. Det är förre ägaren, säger Örn och Christel.
När anmälan kom in 2017 hade kommunen inte avsatt resurser för tillsyn och arbetade inte aktivt med sådana ärenden.
– Men nu har de resurser och går in med allt, konstaterar Christel.
I november 2023 fick de besked om att kommunen övervägde ett vitesföreläggande på 50 000 kronor per villavagn samt för komplementbyggnader, totalt upp till 500 000 kronor. Anledningen var att villavagnarna stått olovandes sedan i december 2015.
Vid ett möte i januari 2024 var budskapet detsamma, men campingägarna fick också veta att sju av vagnarna kan legaliseras genom en ny bygglovsansökan. Två vagnar dömdes ut för att de används för permanentboende, något som enligt kommunen inte är tillåtet på campingplats.
– Det är tillåtet enligt Skatteverket. Man ska vara folkbokförd där man har sin huvudsakliga nattvila och det kan vara en campingplats, säger Christel och påpekar att socialförvaltningen dessutom betalat för att flera personer ska bo permanent på campingen.
Kommunen hävdade också att ansökan om utvidgning av campingen krävdes, men förklarade att det inte fanns några garantier för att den skulle beviljas. Alternativt kunde rättelse vidtas genom att byggnaderna togs bort och marken återställdes.
Därefter har paret fått ut fler handlingar från kommunen, bland annat ett tjänsteutlåtande från 2009 där dåvarande handläggaren bedömer att alla de då tio villavagnarna står inom campingområdet.
I oktober gör kommunen därför en ny bedömning. Vite är inte längre aktuellt och alla vagnarna kan stå kvar där de står eftersom det är inom campingområdet.
– Nu när tjänsteutlåtandet är känt ska det ingå i bedömningsunderlaget, skriver kommunen.
Christel och Örn skickar sedan in ett brev med en tidslinje. De föreslår även en förlikning där bygglovsavgiften sätts ned med 50 procent utifrån 2024 års taxa. De har inte fått något svar.
Hjälp av sakkunnig
De har tagit hjälp av Johan Anderberg, fristående sakkunnig i byggrätt.
– Det finns redan ett godkänt bygglov.
– Om det behövs ett nytt bygglov fixar Christel och Örn det. Men de är inte intresserade av att betala stora summor utan vill ha rabatt.
Han är mycket kritisk till att kommunen undanhållit dokument eller lämnat ut lite i taget.
– Det är offentliga handlingar.
Enligt Johan Anderberg begär andra kommuner inte bygglov för villavagnar. Han har kontrollerat med flera skånska kommuner. Enligt Boverkets hemsida kan det behövas bygglov, men det är inte ett absolut krav.
Trots allt anser Johan Anderberg att det bästa nu är att göra kommunen till viljes.
– Men vi hade hoppats att de på kommunen skulle ta sitt förnuft till fånga och be om ursäkt, säger han.
Handlingar som står i strid med varandra
Tillsynshandläggaren Torvald Bennäs säger att det permanenta bygglovet inte gäller.
Varför gäller det inte?
– För att det blev ett tidsbegränsat bygglov av det.
Hur kan det ha blivit det, finns det något beslut om att upphäva det permanenta?
– Hade det varit ett permanent hade man ju inte sökt om en förlängning 2012.
Jag frågar om 2009. Det är först beviljat permanent och sedan tillfälligt, varför det?
– I sammanträdesprotokollet står att det är tidsbegränsat bygglov.
Var finns den ändrade ansökan, kan man få ut den?
– Nej. Vi har letat efter den, men vi har gått på nämndens beslut. Om inte dåvarande fastighetsägare var nöjd med beslutet skulle han ha överklagat och det är inte gjort, så beslutet är legitimt.
Men då har ni handlingar som strider mot varandra, det är väl konstigt?
– Det som vunnit laga kraft är ju det nämnden beslutade.
Hur vet man att det ena vinner laga kraft mer än det andra?
– Beslut vinner ju laga kraft.
”Kan ju låta konstigt”
Någon måste ha godkänt detta?
– Man har av någon anledning inte krävt in den handlingen för att den ska ändras. Det kan ju låta konstigt som du säger att den ena handlingen säger det ena och sedan den andra säger det andra. Men då är det beslutet som gäller även om det nu hänvisar till en handling där man inte har uppdaterat det.
Torvald Bennäs konstaterar att det är 15 år sedan ansökan gjordes. Men ett permanent bygglov upphävs inte bara för att viss tid gått.
Han hittar inte ansökan om förlängning från 2012.
– Den är inte inskannad i ärendet.
Var finns den då? Är den slängd?
– Nej, de är nog inte slängda. De är väl dokumenterade någonstans, men var vet jag inte.
”Olika från camping till camping”
Torvald Bennäs säger att kommunen sagt att det ska vara uthyrningsstugor på campingen, inte permanentboende.
Permanent boende, till exempel i villavagnar får väl användas på andra campingplatser?
– Det är olika från camping till camping. Vår bedömning är att det inte ska vara där.
Vad grundar man det på om det får eller inte får vara permanentboende i sådana?
– Det påverkar rätt många funktioner i samhället om man skulle tillåta permanentboende där ute och det ställs andra krav än vad som kanske har ställts vid ett tidsbegränsat bygglov.
Socialtjänsten har ju betalat för att folk ska bo permanent på denna campingen?
– Det är möjligt att de har gjort en annan bedömning, men de står inte för bygglovshandläggningen i kommunen.
Nej, men de borde kanske också kolla att de inte sätter folk i klistret i så fall?
– Ja, det borde kanske synkas på ett annat sätt.
Torvald Bennäs medger att kommunen ändrade sig om vitet efter att det klarlagts att vagnarna står inom campingområdet genom att tjänsteutlåtandet från 2009 kom fram.
Varför hade ni inte tillgång till det tidigare?
– Vi har haft tillgång till det, men vi har väl inte gått på det så mycket.
Vad var det som gjorde att ni ändrade er då?
– Ja, det var ju det här dokumentet.
– Det är en miss i hanteringen och vi är glada att det hittades.
Han förklarar att kraven måste riktas mot nuvarande fastighetsägare eftersom det är de som har rådighet över fastigheten.
Ingen förhandling om bygglovsavgift
Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslöt på tisdagen enligt förslaget om ett så kallat lovföreläggande. Det innebär att villavagnarna legaliseras om fastighetsägarna ansöker om bygglov inom sex månader. Dröjer det längre kan kommunen upprätta ritningar på deras bekostnad.
– Det är ovanligt, men vi gör det för att kunna avsluta ärendet någon gång. Det har pågått rätt många år, säger nämndens ordförande Bo Persson (M).
Samtidigt anser nämnden att ärendet drivits fram på ett korrekt sätt sedan mars 2023 och att ingen ekonomisk skada uppstått för ägaren.
Någon förhandling om rabatt på bygglovsavgiften blir det inte.
– Men generellt gäller att bygglovsavgift sätts ned när utlovad tid (normalt tio veckor) överskrids, förklarar Bo Persson.
Tostarpsgården byggdes upp som flyktingförläggning under andra världskriget 1939, på mark som ägdes av Missionsförbundets dåvarande missionsföreståndare Axel Andersson. Han skänkte senare gården till Stiftelsen Matterödshemmen som förutom flyktingförläggning använt den som kurs- och lägergård. Stiftelsen sålde till en privatperson som ägde den i cirka tio år innan han sålde till Christel Ahrdenstierna och Örn Rósmann Helgasson.
Text och foto: Berit Önell