Hässleholms kommun planerar att riva förfallna byggnader för 13 miljoner kronor i år. Sju miljoner finns i budgeten. Förslaget till kommunstyrelsen på onsdag är att ytterligare sex miljoner skjuts till. Åtta av de nio rivningsobjekten är redan i kommunal ägo. Det nionde hoppas kommunen få ta över utan kostnad.
På rivningslistan står fastigheter som kan innebära en säkerhetsrisk, “förfular” omgivningen, kan bli tillhåll eller kan ge plats för nybyggen. Inmente-fastigheten med flera byggnader längs Götagatan och Väpnaregatan är en del av området där kommunen vill bygga den nya stadsdelen Västra centrum. Där har förutom Inmente bland andra fackförbundet Kommunal, en veterinär och ett företagshotell haft lokaler.

Kommunen har under många år hyrt ut byggnaderna till reapris och gör så fortfarande med en del av dem. Det finns idag nio hyresavtal, varav fyra med Hässleholms dragracingklubb. Föreningen hyr en lokal på 500 kvadratmeter för 4 468 kronor i månaden samt tre garageplatser för 3 000 kronor per styck och år. Övriga är bland andra en privatperson som hyr en lokal för förvaring av motorcyklar för 300 kronor per månad medan en musiker hyr en inspelningsstudio på 100 kvadratmeter för 20 800 kronor per år.
– Tekniska förvaltningen har haft dialog med berörda hyresgäster för att säga upp kontrakt och kunna erbjuda ersättningslokaler där det behövts, skriver kommunen i ett pressmeddelande.
Vilka ersättningslokaler det är och till vilken hyra framgår inte.
Kommunen beräknar att det kommer att kosta sju miljoner kronor att riva Inmente-byggnaderna. Dessa pengar var redan avsatta i budgeten för i år.
Nu föreslås att sex miljoner till används till årets rivningar. Det gäller gamla Nobel-kläder/Toni-Lee på Smedjegatan, också den inom Västra centrum, den gamla fotbollsläktaren på Österås, en ruin av en stuga vid Gäddastorp, den övergivna kiosken Dangau på Kaptensgatan, före detta Nords vid koloniområdet på Läreda, en byggnad vid Björkvikens parkering, en byggnad på Backgatan i Hästveda och Vildparksstugan på Östervärn.

Vildparksstugan står på kommunal mark, men föreningen DHR (Delaktighet, handlingskraft, rörelsefrihet, tidigare De handikappades riksförbund) äger byggnaden. Kommunen har sedan 1968 upplåtit marken gratis åt föreningen. Nu har verksamheten avvecklats och byggnaden börjat förfalla. 2022 sa kommunen upp överenskommelsen och föreningen skulle riva byggnaden. Men föreningen har inga medel och har önskat att kommunen tar över byggnaden. Tanken är nu att kommunen ska ta över ägandet och stå för rivningen. Därmed frigörs två villatomter som kan säljas.
Kommunen räknar med en nettovinst genom att rivningen kan kvittas mot försäljningen av villatomterna.
Övriga fastigheter är kommunägda. Nobelkläder/Toni-Lee har tidigare köpts upp av kommunen för Västra centrums skull.

1,1 miljoner av de sex miljoner som nu tillskjuts för rivningar är överblivna från förra året. Enligt kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) gäller det Wiktors i Hästveda som kommunen köpte för en miljon kronor bara för att riva och sanera. Alla räkningar för saneringen ska inte ha hunnit komma under 2024.
Rivningen av Wiktors skulle enligt upphandlingen vara en totalentreprenad till en fast summa på 869 000 kronor. Men när Frilagt frågar tekniska förvaltningen om totalkostnaden blir beskedet att den inte är klar.

Wiktors var den enda fastighet som kommunen köpte enligt en tidigare intention att köpa upp rivningsobjekt i kransorterna. Men Lena Wallentheim kan tänka sig att kommunen kommer att köpa upp fler rivningsfastigheter.
– Så kan det nog bli i framtiden, det kan jag inte utesluta. Många påpekar ju när vi är ute och pratar med medborgare och företag, att det är lite problem med förfallna fastigheter eller att det till exempel skulle kunna byggas bostäder istället. Ibland når man inte ens ägaren till fastigheterna.

Men kan man inte först försöka förelägga ägaren att riva?
– Det gör man nog från miljö- och stadsbyggnad, de som har tillsyn på fastigheterna.
– Wiktors, det har länge efterfrågats eftersom det var så centralt läge. Det var viktigt för Hästvedas utveckling att kunna göra något på den tomten, säger Lena Wallentheim.
Hon vet inte om ägaren i det fallet sagt nej till att riva. Kommunen vill nu bekosta en ny detaljplan för området, men vad det ska användas till är oklart mer än att det ska vara bebyggelse som förtätar och bidrar till ett mer attraktivt centrum.
Lena Wallentheim förklarar att arbetet med rivningar nu ska prioriteras upp.
– Det här är bara början på en process, säger hon.
– Tanken är att det ska vara långsiktigt, säger kommunalrådet Joakim Karlsson (M).
Han betonar att kommunledningen vill se till att byggnader som inte har något användningsområde och som är för dåliga att sälja inte bidrar till otrygghet och ett negativt intryck.
– Detta är något vi ser som en viktig del i arbetet med att skapa attraktiva orter där människor vill leva, bo och verka, säger han.

Rivningsärendet går nu till kommunstyrelsen utan att passera arbetsutskottet.
– Det går direkt eftersom de jobbade med det in i det sista, säger Lena Wallentheim.
Frilagt har förgäves sökt mark- och exploateringschefen Jonatan Jeppsson Norberg.
Berit Önell