Hot om vite på tre miljoner – stora brister på Tyringe skola

Hot om vite på tre miljoner – stora brister på Tyringe skola

Skolinspektionen hotar Hässleholms kommun med vite på tre miljoner kronor för “allvarliga och omfattande brister” på Tyringe skola. Det gäller främst att eleverna i årskurs 7-9 saknar studiero och trygghet i skolan, vilket är ett lagbrott. Dessutom fick skolan kritik för just detta även 2021, med uppföljning 2022.

– Bristerna får till följd att eleverna inte får den utbildning de har rätt till, skriver Skolinspektionen.

Bilden visar Tyringe skolas högstadium.
Skolinspektionens utredning visar brist på studiero och trygghet på Tyringe skolas högstadium . Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om Trosjö Live 2025

I mars 2022 konstaterade skolchef Niklas Persson att en del av bristerna var åtgärdade.

– Det är klart att man utifrån återkopplingen hade hoppats att skolan kommit längre i att få trygghet och studiero. Men de har ändå gjort vissa åtgärder och ytterligare är planerade, sa han då till Frilagt.

Ändå leder samma brister nu till vitesföreläggande. En skillnad är att det nu gäller enbart årskurs 7-9, förra gången var det årskurs 4-9.

Inget förebyggande arbete på flera år

Enligt det nya beslutet uppger representanter för kommunens elevhälsa att de har börjat att kartlägga studieron i klasserna, men att det arbetet är i ett inledningsskede. Samtliga lärare säger i intervju att de inte varit med i något analysarbete vare sig gällande trygghet, studiero eller det förebyggande arbetet för att motverka kränkande behandling.

Skolinspektionen konstaterar att det finns brister inom alla områden som tillsynen omfattar. Det gäller förutom trygghet och studiero också arbete för att motverka kränkande behandling, utbildning i särskild undervisningsgrupp, särskilt stöd, individuella studieplaner för nyanlända elever, beslut om betyg och dokumentation i betygskatalog.

Särskilt illa är det att det inte bedrivs något förebyggande arbete för att skapa trygghet och studiero, och inte för att motverka kränkande behandling.

– Att det inte heller har bedrivits något sådant arbete på flera år är allvarligt, skriver Skolinspektionen.

Enligt myndigheten försvåras elevernas möjligheter att nå målen för utbildningen allvarligt genom brister i särskilt stöd samt brister i undervisning och utredning av frånvaro för elever i särskild undervisningsgrupp.

Skolinspektionen var på besök på skolan under två dagar i mars i år. Både elever och lärare berättade då om otrygghet på lektioner och raster, taskiga kommentarer med mera. Vissa elever skapar enligt de intervjuade oro och även otrygghet på lektionerna. Elever som stör undervisningen kan bli avvisade från klassrummet men det blir samma situation igen på nästa lektion.

Tilitsbaserad styrning – ingen återkoppling?

Rektorn tycks lägga skulden på lärarna.

– Rektorn säger att graden av studiero till stor del är beroende av lärares förmåga att skapa studiero och att använda de disciplinära åtgärderna och att det är ett stort problem som pågått under lång tid, skriver Skolinspektionen.

Skolans plan mot kränkande behandling för nuvarande läsår listar en rad åtgärder som skolan ska arbeta med för att skapa trygghet, studiero och för att motverka kränkande behandling. Men samtliga lärare säger i intervjuer att de inte känner till dessa åtgärder.

– De säger att de endast släcker bränder och att det arbete som görs inte är tillräckligt för att skapa trygghet och studiero på skolan.

Personalen i särskild undervisningsgrupp instämmer och säger dessutom att de aldrig har sett planen och undrar var den finns.

Rektorn säger att det är lärarna som har ansvar för att arbeta utifrån planen och gå igenom den med eleverna i början av läsåret. Dessutom ska biträdande rektor ska följa upp att lärarna gör vad de ska. Rektorn har inte fått någon återkoppling om att arbetet med åtgärderna inte sker och inte heller frågat hur det går – eftersom man arbetar med så kallad tillitsbaserad styrning.

När rektorn får frågan om skolan följt upp de åtgärder som skulle ha utvärderats hösten 2024 blir svaret att det inte har blivit av.

Visserligen genomför skolan en kartläggning av elevernas trygghet och studiero, i form av enkäter, men intervjuer med personal visar att resultatet varken diskuterats i kollegiet eller föranlett några åtgärder.

Både lärare och personal i elevhälsan säger i intervjuer att de stödinsatser som skrivs in i elevernas åtgärdsprogram inte alltid är vad eleverna behöver utan utifrån vilka resurser skolan har och dessa är begränsade. Dessutom får inte alla elever ens det stöd som står i åtgärdsprogrammen. Rektor säger sig inte känna till att eleverna inte får det stöd de ska ha.

Skolinspektionen ser brister i form av att rektor inte ser till att utredningar startar när en elevs behov av en sådan anmälts och att elever inte ges det särskilda stöd de behöver.

Tyringe skola lever enligt Skolinspektionen inte heller upp till lagkraven när det gäller individuella studieplaner för nyanlända elever.

”Kanske inte i den omfattningen”

Niklas Persson berättar att han haft ett muntligt avstämningsmöte med skolledningen i Tyringe om föreläggandet.

– Vi bör läsa igenom det noggrant för att se vilka åtgärder som behövs. Vi bygger en nulägesbild för kortsiktiga och långsiktiga åtgärder från både förvaltningen och skolledningen, säger han.

Niklas Persson, barn- och utbildningschef i Hässleholms kommun.
Niklas Persson, barn- och utbildningschef i Hässleholms kommun.

Han vill inte säga att det är samma problem nu som för några år sedan.

– Det är svårt att göra någon koppling till det i beslutet, säger han.

Han betonar att han ser allvarligt på kritiken.

– Absolut. Men det står att skolan inte utrett frånvaro. Sju tillfällen har de i alla fall anmält.

Skolinspektionen anser att det finns allvarliga brister i studiero och trygghet, det var väl just det som togs upp 2021 och 2022?

– Det var inte så länge sedan jag var i Tyringe och träffade skolledningen. De reflekterade ganska mycket över detta. Men det är snarare mer otrygghet på lektionerna än utanför.

– Jag vet att ett förebyggande arbete pågår, men jag behöver veta mer. Jag beklagar att det är problem på skolan, men det är kanske inte i den omfattningen som det ser ut i föreläggandet. Det är starka ord.

Kommunen har begärt uppskov med att redovisa åtgärder till Skolinspektionen till den 26 februari 2026.

På fredagen skickade barn- och utbildningsförvaltningen ut ett pressmeddelande om Skolinspektionens föreläggande.

Där medger Niklas Persson att problemen inte är nya för de ansvariga. Men han nämner inte tidigare kritik utan verkar snarare vilja få det att låta som att man självmant tagit initiativ till åtgärder.

– Vi har under en längre tid arbetat med att identifiera och åtgärda bristerna. Skolinspektionens beslut bekräftar de utmaningar vi själva sett och vi intensifierar nu vårt arbete ytterligare, säger han i pressmeddelandet.

Dock försäkrar han att det inte är acceptabelt att bristerna kvarstår.

– Det här är högsta prioritet för hela vår organisation, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2022-03-21 Stökiga lektioner och nedsättande språkbruk på Tyringe skola

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se